Fildeling er et gode for hele samfunnet, men bryter med den gamle modellen for å betale for film og musikk. Dessverre har musikk- og filmbransjen gått til krig mot sine egne kunder i steden for å utnytte mulighetene som ligger i ny teknologi. Vi trenger løsninger som både betaler for produksjonen av kultur og tillater fri deling av den.
Overraskende mange tenker på fildeling som et spørsmål om hva som er rett og galt etter dagens lovverk. For å oppklare det med en gang: Uautorisert fildeling, slik loven er i dag, er nesten alltid ulovlig. Det vi diskuterer er om det skal fortsette å være slik. Professor Olav Torvund ser ut til å mene at problemet hadde løst seg selv om piratene bare hadde moral og fulgte loven. Det han ikke tar inn over seg er at det er gode grunner til at loven ikke lenger har myndighet.
Fildeling er begynnelsen på en industriell revolusjon
På dugnad har millioner av mennesker verden over bygget verdens største bibliotek og gjort det tilgjengelig for alle. Man deler musikk, film, programvare og informasjon i en skala som før ikke ville vært mulig. I dag er det uproblematisk å dele ut en låt eller film til alle mennesker som har internettilkobling, uten ekstrakostnader. Én kopi koster like mye å produsere som en million kopier. For 10 år siden ville det vært praktisk umulig å ha tilgang på all kultur døgnet rundt, vi som vokser opp nå ser på det som en selvfølgelighet.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger