Du leser nå Dagbladet Pluss

Regner ut hvordan vi tenker

Slik kan vi styre ting med tankekraft.

DET MEST KOMPLEKSE SYSTEMET VI KJENNER TIL: Hjernen består av mange milliarder hjerneceller som arbeider i et nettverk. En tverrfaglig gruppe av nevromatematikere ved Universitetet i Ås jobber med å lage modeller som sier noe om hvordan dette nettverket fungerer. Foto: REUTERS/Sage Center
DET MEST KOMPLEKSE SYSTEMET VI KJENNER TIL: Hjernen består av mange milliarder hjerneceller som arbeider i et nettverk. En tverrfaglig gruppe av nevromatematikere ved Universitetet i Ås jobber med å lage modeller som sier noe om hvordan dette nettverket fungerer. Foto: REUTERS/Sage CenterVis mer

HJERNEN VÅR ER et av de mest komplekse systemene vi vet om. Her finnes hundrevis av milliarder av nerveceller som sitter i tett sammenkoblede nettverk.

En nervecelle er ikke så smart alene. Samarbeidet mellom nervecellene er det sentrale. Det er nettverket som gjør oss geniale, i stand til å huske og planlegge, ha en bevissthet og alle andre mentale egenskaper.

Hvordan nervecellene jobber sammen vet vi imidlertid mindre om enn hvordan de klarer seg for seg selv. Heldigvis finnes det folk som regner på saken.

Gaute Einevoll, fysikkprofessor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås, er med i en gruppe på rundt 10 matematikere, fysikere og informatikere som bruker superdatamaskiner for å regne ut hvordan vi tenker.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNEDER*

SOMMERKAMPANJE

50 kr

(0,56 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 50 kr per 3 måneder. 0,56 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/ kvartal når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØV GRATIS

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per uke 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED**

Få med lørdagsavisa

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED**

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED** 1 kr per måned 0,03 kr per dag.

**Tilbudet gjelder abonnement på Dagbladet Pluss og Dagbladet Helgeavis. Abonnementet fornyes automatisk etter tilbudsperioden. Prisen ved fornyelse er inkl. 33% rabatt på begge abonnementene; Dagbladet Pluss (66 kr/mnd) og Helgeavisa (139 kr/mnd) så lenge man har begge abonnementene. Det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • * Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) (55kr/uke).
  • **Abonnementet fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden (165 kr/mnd, fordelt på Dagbladet Pluss 66 kr/mnd og Helgeavisa 99 kr/mnd)
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.