DET MEST KOMPLEKSE SYSTEMET VI KJENNER TIL: Hjernen består av mange milliarder hjerneceller som arbeider i et nettverk. En tverrfaglig gruppe av nevromatematikere ved Universitetet i Ås jobber med å lage modeller som sier noe om hvordan dette nettverket fungerer. Foto: REUTERS/Sage Center
DET MEST KOMPLEKSE SYSTEMET VI KJENNER TIL: Hjernen består av mange milliarder hjerneceller som arbeider i et nettverk. En tverrfaglig gruppe av nevromatematikere ved Universitetet i Ås jobber med å lage modeller som sier noe om hvordan dette nettverket fungerer. Foto: REUTERS/Sage CenterVis mer

Regner ut hvordan vi tenker

Slik kan vi styre ting med tankekraft.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

HJERNEN VÅR ER et av de mest komplekse systemene vi vet om. Her finnes hundrevis av milliarder av nerveceller som sitter i tett sammenkoblede nettverk.

En nervecelle er ikke så smart alene. Samarbeidet mellom nervecellene er det sentrale. Det er nettverket som gjør oss geniale, i stand til å huske og planlegge, ha en bevissthet og alle andre mentale egenskaper.

Hvordan nervecellene jobber sammen vet vi imidlertid mindre om enn hvordan de klarer seg for seg selv. Heldigvis finnes det folk som regner på saken.

Gaute Einevoll, fysikkprofessor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås, er med i en gruppe på rundt 10 matematikere, fysikere og informatikere som bruker superdatamaskiner for å regne ut hvordan vi tenker.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn