Forvandling: I reinsdyrsodd passer det rett og slett ikke med biffkjøtt. Bruk det seige bogkjøttet, som blir mørt og saftig når det syder lenge i gryta.
Forvandling: I reinsdyrsodd passer det rett og slett ikke med biffkjøtt. Bruk det seige bogkjøttet, som blir mørt og saftig når det syder lenge i gryta.Vis mer

Rein for penga

Masse mørke og masse varme.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Lista over Norges beste matbyer er bedrøvelig kort, og altfor forutsigbar. Nummer én er Oslo, nummer to Stavanger, nummer tre og fire er Bergen og Trondheim. Lista er kjedelig, for den viser at det er en nesten direkte sammenheng mellom matkvalitet og befolknings- og velstandsnivå.

Men femteplassen er mer overraskende: En by med to tusen innbyggere, nærmere Nordpolen enn hovedstaden.

Longyearbyen begynte som «company town», og fortsatte som et uttrykk for norsk polarkolonialisme. I dag er byen en sterkt subsidiert påstand, et veddemål som en gang kan bli svært, svært lønnsomt: «Fordi vi klarer å holde ut her, er Svalbard, med det som følger med av fisk og andre ressurser, vårt.»

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn