Rein glede

Ekte cowboyer spiser kokt gryte med øye - toppet med rå hjerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Av alle cowboybyer i hele Vest-Sibir, må Schuch’ye være en av de røffeste. Det er i hvert fall det mest eksotiske stedet jeg har vært, på en ekte villvestmåte. Først våkne opp i Salekhard, den oljerike administrasjonsbyen ved utløpet av Ob-elva hvor skiltene henger skeivt på skeive hus, og smilene er så godt gjemt at det kan virke som om folk ikke helt har kommet seg etter Andropovs plutselige død. Så kjøre i en time på humpete veier over permafrosten, og deretter klyve over i en beltebil, som i tre lange og støyende timer arbeider seg utover på Yamal-halvøya.

Det er ikke helt folketomt ute på tundraen. I lang tid ser vi ikke annet enn snø og forblåste busker, men plutselig dukker det opp en unggutt gående over isen. Han har falt av sleden og har tatt seg til å vandre i retning Scuchu’ye. Sola skinner med vårlig glede, men i 25 minusgrader og frisk bris er den effektive temperaturen rundt minus 40, og jeg mistenker at det er en svært kjølig - og potensielt temmelig farlig - spasertur.

Det er inntrykk som blir ytterligere forsterket når vi ankommer Schuch’ye. Vi stanser utenfor det enetasjes kommunehuset, og det første vi ser er en snøskuterhenger med en død ulv. En fryktelig stor ulv, til og med. Jeg har nettopp lest Jack London, og dette en slik ulv som han skriver om, med tjukk pels, stikkende øyne og styrke i bein og muskler, en sånn som godt kan rive en mann i to.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer