Rest er best: Blomkålrestene blir rause og kjøttaktige hvis du steker dem dagen derpå. Og riktig festfine blir de hvis du kler dem opp i persille, pinjekjerner og granateple.
Rest er best: Blomkålrestene blir rause og kjøttaktige hvis du steker dem dagen derpå. Og riktig festfine blir de hvis du kler dem opp i persille, pinjekjerner og granateple.Vis mer

Restskatt

Gårsdagens gjesp er morgendagens gisp.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det finnes noe mat jeg kan glede meg til en hel uke, hvor jeg bruker dager på å planlegge. Først en idé, snappet opp i en kokebok, eller ved at noe trigger minnet om den middagen, den gangen. Deretter innkjøp, innom fiskebutikk eller slakter og andre spesialbutikker, på jakt etter alle de rette ingrediensene. Så den første tilberedelsen, en eller annen tungvint og mystisk prosess som må påbegynnes dagen i forveien. Og på selve dagen: Hele huset fylles av lukt og forventning. Når maten endelig står på bordet, har all planleggingen, all jobben, all oppmerksomheten gitt maten økt betydning. Den har forrentet seg, og hver munnfull har en ekstra verdi, og ekstra smak.

På den andre siden av verdiskalaen finnes det mat som tar en motsatt reise - fra kjedelig samfunnsplikt til restskatt. En helt vanlig hverdagsmiddag: I midten er ofte proteinet, kjøtt eller fisk. Og ved siden av - jeg er ikke medlem av noen kostholdssekt - karbohydratene: ris, pasta eller potet. Helt i utkanten, for ordens skyld, noen kokte grønnsaker. Som ikke blir spist opp. Slik er hverdagen; langt mindre glamorøs enn jeg skulle ønske. Hadde det vært årets første asparges, friske og søte erter, eller ferske grønne bønner, så sprø at de knekker bare man ser på dem. I stedet er det brokkoli, blomkål og gulrøtter.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn