Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Revolusjonsledere til Oslo

Sentrale ledere i den hviterussiske opposisjonen lander på Gardermoen i kveld.

MINSK(Dagbladet.no): I fire dager skal hviterusserne møte politikere og USAs ambassadør i Norge.

Dagbladet møtte en av opposisjonenslederne i Minsk under presidentvalget, som endte med hundrevis av arresterte og gateslag mellom sikkerhetsstyrkene og fredelige demonstranter.

INN DØREN til en mørk leilighet i Minsk sentrum kommer en mann med et stort skjegg og skarpe øyne. En gang var Andrei Sannikov Hviterusslands viseutenriksminister, i dag leder han opposisjonsnettverket Charter 97.

Utenfor står sannsynligvis KGB og venter på å følge etter ham videre på dagens gjøremål, som er mange. Det er få dager til valget, 19. mars, en fredelig revolusjon forberedes. Presidentkandidat Aleksandr Milinkevich håper at valget og demonstrasjonene vil gjøre den til virkelighet.

- Norge trenger et demokratisk Hviterussland, akkurat som vi trenger et demokratisk Norge, sier Andrei Sannikov til Dagbladet.no. Han forteller om et statsapparat som styrer det meste i Hviterussland, og som ikke tillater kritisk debatt.

I  Lukashenkos Hviterussland kan ikke opposisjonen holde pressekonferanse som det passer dem.

- I tillegg til EU kan Norge ha en viktig stemme. Vi har allerede gode forbindelser til Helsingforskomiteen, men om norske politikere vil engasjere seg mer er det flott, sier Sannikov på utmerket engelsk.

Han trakk seg som viseutenriksminister i 1996, i protest mot at Lukashenko oppløste parlamentet og styrket kontrollen over domstolene. Lukashenko hadde da sittet to år ved roret, som Hviterusslands første demokratisk valgte president.

Revolusjonsledere til Oslo

RUSSLAND HAR TO ANSIKTER. Sannikov var i Norge i 1995 og besøkte daværende statssekretær Siri Bjerke. Diskusjonene dreide seg blant annet om gjensidig beskyttelse av investeringer og andre bilaterale forhold.

I dag er Hviterusslands nærmeste konsulat i Stockholm, på den russiske ambassaden, og landet er totalt isolert fra omverdenen, delvis av egen vilje. Opposisjonens presidentkandidat Milinkevich hadde før valget vært på offisielle møter og mottakelser i flere land enn det Lukashenko har vært i sine snart 12 år lange presidentperiode. Og mens Lukashenkos venner og allierte blant annet teller nylig avdøde Slobodan Milosevic, Saddam Hussein og regimer som Sudan, Iran og Syria, blir Milinkevich mottatt med åpne armer av demokratiske, europeiske ledere.

Sannikov stryker seg gjennom skjegget, tenker og slår ut med armene.

- Du vet, våre to land er jo egentlig i den samme regionen, sier han og smiler.

Både Hviterussland og Norge grenser mot Russland, men russisk storpolitikk bidrar til at naboskapene fortoner seg vidt forskjellig. Mens Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre diskuterer delelinjen og maritime ressurser i Barentshavet med Russland, gir Russlands president Putin diktatoren Lukashenko sin fulle støtte og russiske etterretningsoffiserer er aktive støttespillere til det hviterussiske KGBs politiske overvåkning.

Flere henrettelser og forsvinninger har skjedd i Hviterussland under Lukashenko, og han antas å være personlig involvert i flere av dem. Stadige overgrep skjer, mens Russland bifaller det hele, og subsidierer det totalitære regimet økonomisk med rundt 30 prosent av BNP.

- Charter er et sivilt initiativ i Hviterussland, men vi gode kontakt med venner i utlandet, sier han.

- Vi lever i en diktaturstat og min og Charter 97s jobb er å spre informasjon om situasjonen, forsvare menneskerettigheter og innbyggernes verdighet, sier Sannikov. Han og mange andre i opposisjonen har et stort nettverk. Ved hjelp av utenlandske bidrag kan opposisjonen skaffe teknisk utstyr som digitalkameraer, for å dokumentere overgrep og spre informasjon. På en server i USA ligger Charter 97s websider, ute av rekkevidde for Hviterussiske myndigheter som stenger opposisjonens nettsider om de har muligheten.

Etter litt må han videre, ennå uvitende om at han om en måned skal til Norge for å samle utenlandsk støtte. Valget og de store demonstrasjonene i sentrum av Minsk nærmer seg hurtig. Ute er det blå himmel og våren er i anmarsj.

- Vi får se om den bringer demokratiet med seg, sier han.

REVOLUSJONEN i Hviterussland uteble etter valget i mars. Men med ikke-eksisterende diplomatiske forbindelser mellom Norge og Hviterussland tas opposisjonens leder Aleksandr Milinkevich, kona Inna Kulej, og Sannikov godt i mot i Oslo. Kulej driver en menneskerettighets-organisasjon i Hviterussland, med base i grensebyen Brest nær Polen.

På programmet står møter med Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre, utenrikskomiteen på Stortinget og USA-ambassadør Benson K. Whitney. Dette er en uvanlig velkomstkomité for en opposisjon som ønsker revolusjon i sitt hjemland, men så har også Hviterussland et uvanlig politisk klima.

I forholdet mellom USA og Russland er Hviterussland et vanskelig tema. Flere amerikanske og europeiske organisasjoner har i en årrekke bidratt økonomisk til opposisjonsbevegelsene og de fredelige revolusjonene i flere av de eks-kommunistiske statene, til Putins store misnøye. Disse revolusjonene, som i Ukraina og Georgia, har farger eller blomster som symboler. I Hviterussland er navnet blitt «denim revolution», etter at den politiske aktivisten Mikita Sasim lagde et protestflagg ut av en jeansjakke i september i fjor, og deretter rundjult av sikkerhetspoliti og havnet sykehus i ti dager.

Daværende presidentkandidat Aleksandr Milinkevich er invitert til Norge av den norske Helsingforskomité, som var til stede under valget i mars. Sammen med Sannikov skal han delta i en debatt på Menneskerettighetshuset i Oslo torsdag.

Lukashenko vant valget med 83 prosent av stemmene, men OSSE og internasjonale observatører mener hele prosessen var preget av systematisk forfølgelse av opposisjonen og kritiske medier i forkant av valget og verken fritt eller rettferdig.

Da Lukashenko etter lengre tids fravær fra mediebildet skulle kommentere den massive kritikken av valget var han avvisende.

- Vi vil ikke vike for noen. Vi har vår egen politikk.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

BLIR OVERVÅKET:</B> For en norsk opposisjonsleder som Siv Jensen ville en privat leilighet, med gardinene delvis trukket for, neppe være et naturlig sted å bli intervjuet av en utenlandsk avis. Her møter Dagbladet.nos utsendte Andrei Sannikov.
TUSENVIS AV DEMONSTRANTER: tok til gatene valgnatta og i dagene som fulgte, slagord som "for Belarus" og Mil-in-ke-vich" runget i gatene.
FORBUDT:En hviterusser med det forbudte opprinnlige hviterussiske flagget. I bakgrunnen avventer politet og sikkerhetsstyrkene ordre om videre arrestasjoner. Dagens offisielle flagg er flagget fra Sovjet-tiden.
MANN OG KONE: Aleksandr og Inna sammen på Oktoberplassen i Minsk, hvor fredelige demonstranter satt opp teltleir, etter inspirasjon fra revolusjonen i Ukraina, vinteren 2004. Flere av demonstrantene er fremdeles i fengsel og står i fare for å miste jobber og studieplasser. I kveld lander Ekteparet i Oslo.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media