Mektig godt: Rømmegrøt er en av de besynderligste norske rettene som fins, og blir enda mer særpreget når man serverer den med både sukker, kanel og skinke eller fenalår.  Foto: Mette Randem.
Mektig godt: Rømmegrøt er en av de besynderligste norske rettene som fins, og blir enda mer særpreget når man serverer den med både sukker, kanel og skinke eller fenalår. Foto: Mette Randem.Vis mer

Rikdommens pris

Graut er tjukkere enn blod. En tyktflytende del av kulturarven God, for den som liker graut

Det er ikke mer enn et hundreår siden vi var et fattig og grisgrendt bondeland, og nå er vi alt annet: Vi lever på oljepenger, caffe latte, balsamico og sushi, og plages av knausgårdsk livslede. Det er i hvert fall slik det kan virke når man ser den norske kulturen fra kommentarspaltene i hovedstadsavisene eller Litteraturhuset. Men er det virkelig slik det er?

Nylig kom jeg over programmet til Litteraturdagane i Vinje, som arrangeres denne uka. Der er det et annet Norge som står på programmet. Her er blod tjukkere enn hvitvin. Det er opplesning av Tarjei Vesaas-bøker, Vesaas-foredrag, opptredener av Hilde Vesaas, Olav Vesaas og Øystein Vesaas, samt Olav og Aasmund Nordstoga.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn