Rio Grande og Jordanelven tørker ut

Halvparten av verdens store elver er i ferd med å ødelegges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RIO GRANDE, den berømte elven som renner fra fjellene i Colorado, gjennom San Luis-dalen, til El Paso i Texas, langs grensen mellom Mexico og USA og ut i Mexico-gulfen, er kjent som en av verdens 20 lengste elver.

Men elvens størrelse og løp har forandret seg dramatisk de siste ti-årene. Ikke bare er den så uttørket at den ofte ikke engang når sitt utløp i Mexico-gulfen - vannet er helt borte i store deler av det nederste elveløpet. I realiteten stopper den i innlandet i El Paso, Texas, der vannet brukes opp.

Elveløpet etter El Paso er, ifølge en spesialrapport i Independent, for ren kloakk å regne.

«Den glemte elven», kaller den mexikanske lokalbefolkningen Rio Grande, og miljøeksperter frykter at elven vil forvinne helt, dersom det ikke settes i verk strenge tiltak for å stoppe tømmingen som pågår og opprettholde vanntilførselen.

- Elven er blitt gradvis borte siden 50-tallet, sier Terry Bishop, som er bonde i Presidio, en liten by ikke så langt fra El Paso, til Guardian. Han har gitt opp å drive jordbruk, fordi det vannet han har rett til å hente fra elven er så salt at det ikke er mulig å dyrke noenting av verdi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer