Ristet og rørt

Hvis du ikke tåler kulda, får du komme deg ut av kaffebaren.

I likhet med mange andre hjemmearbeidende har jeg fått et nært, nesten for nært, forhold til kaffebaren min. Når man ikke lenger orker å sitte inne i den samme leiligheten som man sover, spiser og jobber i, virker det så fristende å bare stikke en liten tur innom kaffebaren for et påfyll av koffein og smørbakst. Ofte er det ikke bare et lite påfyll heller.

Mest som man sitter der kommer noen kjente innom, og så blir man sittende litt til. Og når de spør om du vil ha noe, så vil det være uhøflig å svare nei, så da blir det en kaffe til, og kanskje enda en. Ikke sjelden kommer jeg skjelvende hjem, med store mengder koffein pumpende rundt i årene mine.

I begynnelsen, for ti år siden, var stedet bare 18 kvadratmeter, et hull i veggen med åtte krakker. Stedet var noe nytt i Oslo, og i Norge.

Med undring og ærefrykt kunne man oppleve Kaffe-Roberts alvor i møtet med noe vi til da hadde tatt for gitt - kaffe. Selv om jeg drikker kaffen min svart, hadde jeg en viss glede av å lære at det var noe som het cortado, og se at Kaffe-Robert malte mønstre med melka når han lagde caffe latte. Noen ganger blad, andre ganger hjerte.

Det føles rart når man tenker på det nå, men dette var faktisk ei tid da de fleste steder steamet skum i store mengder og tok det ut av kjøleskapet når noen bestilte cappuccino. Hvis de da hadde hørt om cappuccino.

Og kaffebaren utviklet seg, alltid et par skritt foran oss som vanket der. Da jeg endelig hadde begynt å forstå forskjellen mellom fransk- og italienskmalt kaffe, begynte Kaffe-Robert å importere og brenne sin egen kaffe. Som kunde måtte man ikke bare ta stilling til om man ville ha latte, macchiato, americano eller cortado. Man ble også introdusert for kunnskap man aldri visste at man var nysgjerrig på, som for eksempel etiopisk geografi og meteorologi.

- Dagens kaffe? Ja visst, det er en kaffe fra Kaffa i Limu-regionen i Etiopia. Vi har smakt på kaffene derfra i flere år, men de har ikke vært bra nok. I år, derimot, har alt klaffet. Passe med sol, passe med regn. Det er i det hele tatt en fantastisk årgang i Etiopia.

Og hvis man, klok og selvtilfreds kom opp til disken og sa at man ville ha nettopp en Etiopisk kaffe, for man var så glad i akkurat den årgangen, så ville man bli konfrontert med nye hull i sin kaffekunnskap.

MOKKA: Tjukk, milkshake-aktig iskaffe med sjokoladesaus. Perfekt i sommervarmen! Alle foto: METTE RANDEM
MOKKA: Tjukk, milkshake-aktig iskaffe med sjokoladesaus. Perfekt i sommervarmen! Alle foto: METTE RANDEM Vis mer

- Hvilken bønne? Sidamo, yigracheffe, harrar?

For noen ble det for mye. En kompis av meg var himmelfallen etter å ha fått et gratisforedrag fra Kaffe-Robert.

- En kopp kaffe! Kaffe! Jeg ba jo bare om en kopp kaffe! Ikke med melk, ikke med sukker. Og i hvert fall ikke med kurs.

Men mange satte pris på det. Og faste kunder som har flyttet ut til forstedene tar fortsatt turen innom på vei til eller fra jobb. De faste kjenner hverandre på kaffen vi drikker. Hvis vi treffer hverandre på gata, nikker vi. Det er ei jente som har vanket der i evigheter (enkel latte, noen ganger brioche med sjokolade). Vi hadde ikke snakket sammen før hun en dag snudde seg mot meg mens vi sto i køen og sa:

- Du er jo faen meg alltid her. Jeg vet det er uhøflig, men jeg bare må spørre …

- Ja?

- Jobber du ikke eller?

Det var da jeg skjønte det. Hvis hun, som nesten er som et møbel å regne, synes jeg er der mye, har jeg et problem. Det var på tide å kaste inn årene. Slutte å late som om jeg hadde hjemmekontor. Jeg ga opp. Jeg flyttet inn i et kontor i samme bygg. Så kunne jeg alltid si at jeg var på jobb.

Ristet og rørt

En pult, en lenestol og en bunke bøker på et lite rom ut mot bakgården har de siste månedene vært mitt kontor. Og der, innen lukteavstand til kaffebaren, har jeg funnet fram til en slags balanse mellom arbeid og kaffe. Jeg er bare noen få meter unna distraksjonen. Men jeg er heller aldri mer enn noen meter unna kontoret.

Og kaffeutdannelsen fortsetter, enten jeg ønsker det eller ikke. Kaffe-Robert bruker nå nesten all sin tid på å brenne eller kjøpe kaffe - i en grisgrendt del av Panama den ene dagen, på en ranch i Brasil den neste - og en ny generasjon har overtatt den daglige driften av kaffebaren.

De er ikke noe mindre seriøse. Det fikk jeg erfare en varm forsommerdag - like før jeg skulle pakke sammen for en kaffebarfri sommertilværelse. Jeg kom i skade for å slenge litt med leppa. Kaffe-Kaveh og Kaffe-Mie var midt oppi noe viktig kaffearbeid da jeg plutselig nevnte at nå kom jeg til å leve på hjemmelaget iskaffe i sommervarmen.

- Men finnes det noe iskaffe som ikke bare er det samme, spurte jeg.

- Hva mener du med det samme?

- En kjedelig blanding av kaffe, sukker og melk. Noen ganger litt tynn, andre ganger litt milkshakeaktig.

Svaret var, som alltid, lengre og mer grundig enn jeg hadde ventet, og involverte ikke bare shakerato, frappé, mokka og Taxi Driver, men også en måte å lage kaffe jeg aldri har hørt om før. Har du for eksempel tenkt over at det går an å kaldtrakte kaffe? Etter et teoretisk forkurs på bakrommet, tok Kaffe-Kaveh meg ut i baren for å demonstrere sitt poeng. Glass på glass ble ristet og rørt, og koffeininnholdet i blodet mitt steg mens jeg drakk den ene kalde drikken etter den andre - og spiste i meg mine ord.

Idet det sto ti glass foran meg kom en gammel kjenning innom.

- Du har virkelig tøyd denne kaffebargreia di til det ekstreme.

- Ja, svarte jeg.

- Men alvorlig talt. Hva er det du gjør?

- Jeg er på jobb.

SHAKERATO

Shakerato er navnet på den kanskje enkleste og mest elegante iskaffen - et kaldt svar på espresso. Det er, i likhet med espresso, utgangspunktet for en rekke andre drikker. Når Kaffe- Kaveh lager shakerato, gjør han det i en shaker.

Ved å røre ut sukkeret i kaffen før man har i is sørger man for at det ikke blir sukkerkrystaller i kaffen. I motsetning til hva navnet antyder er det ingen risting involvert, drikken skal bare vendes én gang.

Nok til 1
1-2 ts sukkerDobbel espresso, eller 4 cl kruttsterk kaffe fra mokkakanne

8-12 isbiter

Ha sukker i en shaker, bland inn kaffe og rør eller vend rundt til sukkeret er oppløst. Ha i isbiter og vend alt over i et glass.

SPRUDLEKAFFE

Dette er egentlig bare en shakerato med sodavann, men effekten er en helt annen, leskende og nesten eksplosivt sprudlende. Det kan være lurt å bruke noe mer sukker i drikken ettersom den skal tynnes ut med sodavann.

1 shakerato

Club soda

Vend shakeratoen over i et litt stort glass. Hell forsiktig over club soda. (Heller du for raskt kan det fort renne over.)

TAXI DRIVER

En av de friskeste iskaffene, tilsatt ingefærøl, som har en intens smak som føles kjølig i munnen.

1 shakerato

1,5 dl ingefærøl

Litt sodavann

Vend shakeratoen over i et stort glass. Hell over ingefærøl. Hell over en liten skvett sodavann.

MOKKA

Dette er den tjukkeste, og mest milkshakeaktige iskaffen. Hvis du ikke har tilgang på en god sjokoladesaus synes jeg det er best å smelte sin egen - eller bare bruke små sjokobiter.

2 ss sjokoladesaus

1,5 dl melk

10-12 isbiter1 dobbel espresso eller 5 cl kruttsterk kaffe fra en mokkakanne

Bland melk og sjokoladesaus. Kjør alle ingrediensene i en blender til du har en jevn blanding.

KALDTRAKTET KAFFE

Det er nesten ikke til å tro, men ved å trekke kaffe i kaldt vann over natta vil man oppnå en kaffedrikk som er kraftig på smak, men med temmelig lavt syre- og garvesyrenivå.

Forutsetter at du har en god, filtermalt kaffe.

5 dl vann

60 gram filtermalt kaffe

Ha vann og kaffe i en bolle. Dekk med plast og la stå og trekke over natta, enten i romtemperatur eller i kjøleskapet. Filtrer gjennom et kaffefilter. Drikk som den er, gjerne med litt melk, og kanskje noen isbiter.

ISKAFFE MED RISTA FLØTE

Iskaffe trenger ikke å bli laget på espresso. Denne er aller best hvis du bruker kaldtraktet kaffe - men du kan også bruke vanlig, kald filterkaffe.

Ved å riste fløte sammen med isbiter får du en iskald, lett krem. Drikken kan serveres med eller uten isbiter.

2 dl kald filterkaffe

1-3 ts sukker

isbiter

1 dl kremfløte

Bland kaffe og sukker og hell i glass. Ha eventuelt i isbiter.

Ha isbiter og fløte i en shaker. Rist godt så du får en luftig krem. Hell kremen over iskaffen og server. (Hvis du skal servere med isbiter kan du bare tippe isbitene over i glasset og helle kaffen over.)

FRAPPÉ

Sitt franske navn til tross, er frappé en gresk drikk, og mange kjenner den fra sydenturer. I Hellas blir retten nesten alltid lagd med pulverkaffe, og det er også dette som er originalen, etter sigende første gang presentert på Thessaloniki internasjonale handelsmesse i 1957. Når jeg lager frappé bruker jeg en blanding av kald kaffe og melk - gjerne tilsatt litt melkepulver, ettersom dette gjør at skummet holdet seg litt bedre.

1 dl kaldtraktet kaffe eller kald filterkaffe

1-4 ts sukker

1 dl melk, gjerne lettmelk

2-3 ts melkepulver

Ha alle ingrediensene i en shaker. Ha i isbiter og rist kraftig i 30 sekunder. Hell over i glass, enten med eller uten isbitene. ■

avi@dagbladet.no

SHAKERATO: Enkel og elegant. Den kalde utgaven av espresso består av kaffe, sukker og isbiter.
RYSTER KAFFEN: Kaffe-Kaveh bruker en shaker når han lager shakerato, da får han rørt ut sukkeret i kaffen. Men drikken skal bare vendes, ikke ristes hardt.
SPRUDLEKAFFE: Selv om dette bare er en Shakerato med sprudlende club soda i, får drikken en helt annen effekt. Den blir leskende og nesten eksplosivt sprudlende.
KAFFELARS: Iskaffe med ristet fløte kan være et forfriskende alternativ til den koffeinavhengige nå som badetemperaturen stiger.