Ristiden kommer

Trøst meg, det er høst.

Trøst i høst: Kanskje er det likevel best å omfavne høsten og det den har å by på. Skogsopp, for eksempel. Foto: Mette Randem.
Trøst i høst: Kanskje er det likevel best å omfavne høsten og det den har å by på. Skogsopp, for eksempel. Foto: Mette Randem.Vis mer

||| Det er ille når man merker det; ekstra ille at det kommer så snikende. Det går så gradvis at man bare gror inn i det, blir en del av det selv, uten at man selv merker noe. Og så en dag er høsten der, så totalt at det ikke finnes noe annet. Sola har ikke lenger et snev av sommer i seg, bare skjøre, skjelvende stråler som ikke er der for å varme eller få ting til å gro, men for å ta farvel. Skiftet er overalt, i landskapet, i gatene, i hjerte og i sinn.

Jeg merker det plutselig når jeg går oppover gata. Skikkelsen jeg ser reflektert i bilvinduene har et lett innbitt, forhutret uttrykk, noe stramt over munnen, foroverlent, ikke gående, men langsomt kjempende. Og slik er det med alle andre: Selv de som kommer mot meg, ned bakken, ser ut som om de går i oppoverbakke, i motvind. For to dager siden lurte jeg på hvorfor det ikke lenger var noen pene jenter å se på min faste rute. Nå har jeg svaret: Paringstiden er over. Det er høst.