Rocka kultur

Utsøkt mat i Annen Etage - kulturens storstue som ikke er til å kjenne igjen.

-  GRISELEKKERT, utbrøt Fredag.

Annen Etage er gjennom ominnredningen kommet opp på storbymiljø. Stilfullt, men litt kitsch.

Robinson, kanskje en kultursnobb, var ikke umiddelbart begeistret. Minnene om gamle Annen Etage på Continental var ennå nærværende.

-  Bare Annen Etage var Annen Etage, lenge før Oslo ble overoppfylt av gourmetrestauranter og rike gjester. Hit gikk man hvis man var invitert, ved helt spesielle anledninger eller hvis man var på jobb, innvendte Robinson.

-  Ja men ... avbrøt Fredag.

-  Nå kan langt flere unne seg en tur hit. Prisene er normalisert og omgivelsene er ikke antikvarisk trykkende. Forandringene er heller ikke større enn at lokalene kan tilbakeføres. Og restauranten er stappfull, triumferte Fredag.

Koksgrå vegger, møbler i blandet stil, fotokunst og svært dempet belysning. De imponerende lysekronene og søylene er beholdt i den drøyt hundre år gamle restauranten.

-  Okey, jeg gir interiøret til de nye eierne, Petter Stordalen og Ole-Johnny Eikefjord, en nølende sjanse. Men samme hva du sier, synes jeg baren er bulete med glitterputer i en slags semi-New York-stil. Nyrikt-vulgært. Og her finnes ikke en eneste kulturpersonlighet. For det var de som vanket her, lenge før det fislete ordet «kjendis» ble allemannseie, bokstavelig talt.

-  Enig i at publikum ser nyrikt ut i litt rocka påkledning, sa Fredag, som nå syntes det var nok diskusjon.

-  Mat, takk!

DEN VAR DET ikke noe å si på. Heller ikke kelneren, som er plukket fra det beste sjikt. Proff, trønderblid og hjelpsom. Og rask.

Lekkeriene, først med nydelige gratis-aperitiffer, fire totalt, servert på et hvitt, lekent service med et bestikk som fikk Fredag til å gå nesten amok av designopplevelser.

Mikropizza med kongekrabbe, piggvar med pepperrotmajones, ørret-ceviche og andelever med mango. Den påfølgende suppa, som restauranten spanderte, falt heller ikke i unåde.

Forventningene var nå på topp.

-  Vet du at det var denne restauranten Sigurd Hoel skrev om i «Fjorten dager før frostnettene» (1935) med en vidunderlig formulering om betjeningens dyktighet: « - og som kjente en igjen, hvis det var det hyggeligste, men aldri hadde sett en før, hvis situasjonen var sånn - en sånn kelner var en av sivilisasjonens største goder».

Og bordet ved det store vinduet, var Arne Hestenes og Gösta Hammarlunds faste, der de skapte legendariske portrettintervjuer, og der yngre kolleger også tok plass, vel vitende om at de aldri nådde stjernene til anklene.

-  Moro må det ha vært, mente Robinson som foreslo dem imellom at restauranten bør trykke en liten brosjyre der Annen Etages historie formidles til nye, unge gjester. Og da må de få med at «Fru Boman-Hansens gjester skal slippe at faa støv fra dansende føtter hvivlet op i maden». -  Du preiker for mye, sa Fredag, godt i gang med annen av menyens fem retter. Robinson holdt seg til fire.

-  Gled deg til posjert brosme med hvitløkstekte aspargesbønner og trøffelhollandaise med ørretrogn og vaktelegg som du får som hovedrett.

-  Denne kunne jeg spist mer av.

ROBINSON VAR ENIG, brosmen var en vidunderlig fulltreffer.

-  Men jeg synes kanskje første rett; linsesuppa med vannamei-reke og spinat og bacon var litt tam.

-  For så vidt, svarte Fredag. Men den har også en kjempefin letthet og smaker mer jo lenger ned i bollen du kommer.

Igjen var restauranten rause med en deilig pauserett - blodappelsin-granité med vodka.

Så kom det i fleng. Fredags hovedrett som var langstidsposjert oksefilet med shitakesopp, søtpotetpuré og rødvinglace.

-  Jeg kunne skrike etter mer saus, sa Fredag og nøt portugisisk vin fra den utsøkte vinmenyen.

Robinson holdt seg til Sancerre og var fornøyd med den.

Osten, fire forskjellige med rosin og portvinmarmelade og aprikos og vanilje, var også svært velsmakende, dertil siste rett; cream brulee (slik sto det skrevet på menyen) med sjokoladekremis og ananaskompott.

-  Godt, godt. Fredag frydet seg. -  Fem stjerner uten forbehold. Og ingen overpris: Drøyt 1800 kroner for alt.

<B>SPISER SEG VEI:</B> Robinson og Fredag har vært på Annen Etage.