Rødtoppen

I sitt mest aktive skuespillerår noensinne har Nicole Kidman (38) mest lyst til å hoppe utfor et stup. Og få et barn til.

-  JEG VISSTE DU ville følge opp med det spørsmålet. Åh! Nå gjorde jeg en tabbe.

Nicole Kidman gir Magasinets utsendte et oppgitt blikk, før hun lener seg litt tilbake i stolen og smiler lurt. Så svarer hun likevel.

-  Ja! Jeg kunne virkelig tenkt meg et barn til.

Foranledningen var et uskyldig spørsmål om ambisjoner, ja, om filmstjernen fortsatt hadde noen.

-  Det har jeg, men ikke nødvendigvis på det profesjonelle planet, hadde Kidman svart.

Tidligere samme uka hadde hun benektet at forholdet til milliardæren Steve Bing var noe mer enn vennskapelig. Noe ingen trodde på, da han hadde blitt observert i heisen på Four Seasons hotel hvor Kidman er installert for å møte verdenspressen. Og, som alle vet: Ingen barn uten forhold, om enn kortvarige.

I tillegg har Kidman gang på gang siden bruddet med Tom Cruise uttalt at hun fortsatt har tro - stor tro - på den store kjærligheten. Den som smeller med et bang, eller kanskje Bing, i hjerterota.

PÅ ETTERMIDDAGEN 5. februar 2001, etter at det verste sjokket hadde lagt seg, begynte bransjefolk å snakke om resultatet av skilsmissen. Ikke pengefordelingen og ansvaret for de to barna, men sånn rent karrieremessig. De fleste var enige om at Nicole Kidman bare kunne sette kursen hjem til Australia. For uten Tom Cruises hode ni centimeter lavere enn seg selv på den røde løperen var det ikke mye hun ville få utrettet på lerretet. Bedre skulle det ikke bli av at hun kort tid etter spontanaborterte, og at eksmannen entret rampelyset med skuespillerinnen Penélope Cruz.

Hadde Nicole Kidman vært like skjør som hun virker, der hun ankommer møterommet i mørkefiolett jakke med matchende kjole under og to tynne blåhvite bein som forsvinner ned i et par høyhælte sko, ville hun forsvunnet fra rampelyset når verden raste sammen rundt henne i vårmånedene i 2001.

-  Det var virkelig et fryktelig år. Jeg tror jeg var i sjokk mesteparten av 2001, sier hun.

MEN KIDMAN LA seg ikke ned. Nå - fire år etterpå - er Julia Roberts og Cameron Diaz de eneste kvinnelige skuespillerne som får bedre betalt enn henne. (De får 160 millioner kroner per film, mens Kidman får 110 millioner.) Men Roberts er dypt inne i ammetåka, og Diaz har ikke vært på lerretet på et års tid, så i realiteten er Nicole Kidman verdens største kvinnelige filmstjerne akkurat nå.

Så er også 2005 hennes travleste år noensinne: I thrilleren «Tolken», som går på norske kinoer nå, er Kidman en tolk som overhører attentatplaner i FN-bygningen. I komedien «Bewitched» spiller hun en heks, i dramaet «Emma\'s War» en britisk hjelpearbeider som gifter seg med en sudansk krigsherre, i biofilmen «Fur» en legendarisk fotograf og i musikaldramaet «American Darlings» er hun medlem av det av det første kvinnelige swingbandet på 1940-tallet. I tillegg har hun undertegnet kontrakt for animasjonsfilmen «Happy Feet», hvor hun har stemmen til en pingvin, og komedien «Wedding Season» om et kjærestepar uten gifteplaner, som blir invitert i 17 bryllup på seks måneder.

-  Det må være hardt å gå fra film til film?

-  Faktisk har jeg akkurat hatt fire måneder fri. Jeg har vært i Sydney og slappet av. Jeg er en av dem som jobber skikkelig hardt når jeg jobber, men jeg har ikke problemer med å ikke gjøre noen ting. Jeg har hatt det fantastisk med avslapping på høyt nivå.

-  Er det Australia som er basen din?

-  Vel, jeg har et hus der, men jeg er sigøyner og elsker å jobbe over hele verden. På dette tidspunktet i livet bor jeg ingen steder ... og når folk hører det, blir de veldig opprørt. Men barna mine er amerikanske, så jeg bruker mye tid i USA. Men samtidig er jeg australier og fascinert av verden, så det blir mye reising.

HUN BLE FØDT på Hawaii, men det var i Sydney hun vokste opp til å bli en bønnestengel på 1 meter og 79 centimeter. I et land fullt av strandbabes måtte hun holde seg i skyggen. Hun hadde lest at rødt hår og blå øyne var et tegn på genetisk svakhet, noe hun har brukt livet sitt på å motbevise.

Med kallenavnet «Storken» måtte hun gå alene til den første skoledansen. Overbevist om at hun var «verdens styggeste menneske» trøstet hun seg med fordypning i drama.

Foreldrene var sosiale aktivister, og Nicole var ofte med på å dele ut løpesedler på gata i Sydney. Da moren fikk diagnosen brystkreft, sa en 17-årig Nicole opp jobben og tok kurs i massasje for å gi henne behandling. De vant over kreften.

-  Jeg har utrolig sterk støtte i familien. Jeg er veldig heldig. Jeg og lillesøsteren min er veldig nære. Det var bare oss to da vi vokste opp, og vi gikk gjennom mye sammen. Hun er nesten som en tvilling for meg. Og jeg har fortsatt en mor og far som er sammen etter 45 års ekteskap.

14 år gammel fikk hun sin første filmrolle, og droppet to år seinere ut av skolen med 132 i IQ for å bli et tenåringsidol med tv-serien «Vietnam». Seks år, tretten filmer og flere tv-serier etter debuten spilte hun i thrilleren «Terror ombord», som vakte Tom Cruises interesse. Han var på jakt etter en kvinnelig hovedrolleinnehaver for filmen «Days of Thunder» og fløy Nicole til statene. Under innspillingen ble de forelsket. Cruise skilte seg fra kona, Nicole vraket kjæresten, og sammen ble de et av filmhistoriens mest omtalte par. Mest myteomspunne kan man også si. Ryktene har forfulgt dem fra forholdets begynnelse til den overraskende slutten bare to måneder etter at de hadde fornyet bryllupsløftene for tiende gang.

Men ikke lenge etter, i juni 2001, kom filmmusikalen «Moulin Rouge» og asfalterte veien mot både Hollywood Hills, Walk of Fame og lønningstoppen for Nicole Kidman. Hun var ute av lille Toms lange skygge for godt.

NICOLE KIDMAN er malt i fire farger: den melkehvite huden, de rosa leppene, de blå øynene og det oransje håret. Det er vanskelig å se henne for seg i noe særlig annet enn limousiner, spa-hoteller, Chanel-drakter eller i blitzregnet på den røde løperen. Men Nicole Kidman insisterer på at hun er ei ekte australsk jente som er glad i hesteriding, fallskjermhopping, dykking og drikking. Før kameramobilen gjorde verdens befolkning om til ivrige paparazzier, var hun også glad i å danse på bordet

Hun har flere ganger fortalt hvordan hun blir tiltrukket av det som skremmer henne, noe som kanskje kan forklare romansen med Steve Bing - en mann som er best kjent for å ha benektet farskapet til Elisabeth Hurleys barn helt til det ble bevist med DNA-test.

-  Har du noen gang stått på et tak og hatt følelsen av at du blir dratt nærmere og nærmere kanten? Jeg får ofte den følelsen, og sier «hopp!» inni meg. Jeg må bokstavelig talt stoppe meg selv. Og når jeg går fottur eller står på ski, føler jeg alltid suget etter stupet, fortalte hun den engelske avisa Independent.

Men så er hun også av irsk avstamming. Familien hennes flyttet frivillig «down under» fra Irland i 1839, og bestefaren hennes var med på å bygge Sydney Harbor Bridge.

Men på et område lyver ikke hennes pertentlige, finskårne utseende. Hun er en perfeksjonist. For rollen som russisk postordrebrud i «Birthday Girl» i 2001 lærte både hun og datteren Isabella seg russisk. Da hun spilte Virginia Woolf i «The Hours», ville produsentene hun skulle la noen andre gjøre skrivescenene. Men venstrehendte Nicole insisterte på å lære seg forfatterinnens skrivemåte. Med høyrehånda.

-  Jeg er fanatisk perfeksjonist, innrømte hun etterpå.

-  JEG HÅPER DE vil si at jeg er omsorgsfull, og at de alltid visste at jeg var på deres side uansett hva som måtte skje.

Nicole snakker om barna sine. Etter tre års ekteskap adopterte Cruise og Kidman datteren Isabella og to år seinere sønnen Connor. Barna er nå henholdsvis 12 og 9 år gamle, og tilbringer tida like mye hos begge foreldrene.

-  De er veldig sterke, små mennesker. Både Tom og jeg er veldig opptatt av å beskytte identiteten deres. Vi prøver å ikke la dem få med seg alt vi er involvert i offentlig. Jeg tror det fungerer bra slik at de er i stand til å forme sin egen identitet uten for mye påvirkning.

-  Så dere har ikke TV hjemme, eller hva?

-  He-he. Vi har TV, men vi tar dem ikke med på premierer eller på kino for å se filmene våre, forteller hun Magasinet.

Men på filmsettene får de være med.

-  Faren min sier at et av de morsomste bildene han har lagret på netthinna, er fra da han kom på «Moulin Rouge»-settet og jeg var i vogna og lagde middag for ungene med 10 centimeter høye stiletthæler, korsett, knestrømper, langt rødt hår og en liten flosshatt. Og det virket ikke som om barna syntes det var noe rart i det hele tatt, fortalte hun bladet Interview.

Det var i det samme intervjuet det kom fram at Kidman ga barna penger til å spille poker med kamerafolka mens hun var foran kamera.

Så kunne de lære seg matte på den ordentlige måten.

Lengter: - Jeg kunne virkelig tenkt meg et barn til, sier Nicole Kidman til Magasinet. Fra før har hun to adopterte barn sammen med eksmannen Tom Cruise.