Røff eleganse

Südøst er hovedstadens nyeste og hippeste restaurant. Regn med kø.

-  SHABBY CHIC? Casual elegant? Er det noe sånt man ville sagt hvis en var restaurantanmelder i London eller New York?

Fredag lot blikket vandre rundt i det tidligere banklokalet helt nederst på Grünerløkka. Her har det pågått en extreme makeover og det støvete, tørre miljøet er blitt en ekstremt moteriktig, smakfullt og hipp restaurant. Den er også populær. Ekstremt populær.

-  Tre kvarter må dere nok regne med å vente, sa hovmesteren.

Som så mange slike restauranter i det store utland er bordbestilling ikke-eksisterende. Men hovmesteren overdrev heldigvis. Etter å ha hygget seg i baren med et glass Chablis Gérard Tremblay årgang 2004 (kr 78,-), i vel 20 minutter, ble Robinson og Fredag plassert ved et bord midt i lokalet, like ved et gedigent tre og med god utsikt til to enorme peiser. En av servitørene hadde nettopp lagt på ny ved og nå brant det lystig.

-  Det brenner også bra i peisen på kjøkkenet, sa Fredag.

PÅ SÜDØST BENYTTES trekull til grillrettene og steinovnen var også varmet opp etter gamlemetoden. Det skulle Fredag få erfare under desserten. Men før det:

-  Det ser godt ut. Og prisene er heller ikke ille, sa Robinson og bestilte grillet asparges (102,-) til forrett og grillet sommerribbe med eplecidersaus (165,-) til hovedrett.

Fredag fulgte opp med kamskjell ceviche (109,-) og kveldens grill (249,-).

Servitøren punchet inn bestillingen på sin elektroniske notatblokk. Ventetida ble kanskje litt i lengste laget, men den ble kortet med litt påfyll av husets chablis.

Kamskjellene ble servert i glass med salat og rå gulrot og fikk bestått av Fredag. Robinsons grillet asparges kom med lun sølvløk og salat, også det godkjent. Men heller ikke mer.

-  Foreløpig leder interiørarkitekten foran kokkene, bemerket Robinson.

BORDENE STÅR TETT, men akustikken er slik at det er vanskelig å få med seg hva samtalen på nabobordet handler om. Helt greit. Verre er det at det kan bli litt anstrengende når en ikke hører hva bordkameraten forsøker å si. Eller servitøren.

-  Hva besto dagens grill av? lurte Robinson.

Fredag lente seg over bordet og Robinson gjentok spørsmålet.

-  Jeg tror han sa scampi, lam og kalv, svarte Fredag.

Nå var det også stappfullt i baren og støynivået enda høyere.

-  Det vil vise seg, sa Robinson.

-  Hva?

-  Glem det.

Og det gjorde Robinson øyeblikkelig. For nå kom hovedrettene.

NESTEN HALVPARTEN AV Robinsons svineribbe besto av fett og ble skåret bort. Men det gjenværende smakte helt ypperlig. Tilbehøret, eplemos, syltet ingefær, makaronigrateng, dampet hvitkål og intens grønn sommerkål var også bare glede. Det fikk Robinsons tanker til å vandre sørover på kontinentet, og med tødlene over u\'en i Südøst er det kanskje ikke så rart å tenke Tyskland.

Fredag hadde hørt riktig, men servitøren beklaget at de var gått tom for scampi. Skuffende, men både kalven og lammet smakte virkelig grillet, slik bare mat grillet over trekull gjør. Stekte rattepoteter, rødbeter med ruccola og varm cherrytomatsalat utgjorde følget, og fikk Fredag til å bestemme seg for å bruke rødbeter til annet enn pynt på leverpostei heretter. Fra det gamle hvelvet -  Norges desidert sikreste vinkjeller -  ble det hentet ei flaske Javier Ansensio 1999, en rød, middels kraftig vin fra Navarra (kr 390), som sto fint til både svin, kalv og lam.

SOM FINALE VALGTE Robinson bringebærpai stekt i steinovn og Fredag crème br{lée.

-  Oj, sa Fredag etter å ha ført en skje med den klassiske desserten til munnen.

-  Denne kunne hett «crème fumé». Jo, denne har nok også vært en tur innom steinovnen, for dette smaker kraftig av røyk, lød konklusjonen.

Robinsons bringebærpai hadde strüdel på toppen, og kombinasjonen søt mørdeig og syrlige bær slo godt an.

Fredag lente seg godt over bordet:

-  Beliggenheten er flott, lokalene vakre og prisene hyggelige. Noen skjønnhetsfeil drar litt ned, men Südøst har definitivt potensial til å bli en virkelig god restaurant.

-  Hør! Hør! stemte Robinson i.

-  Hæ? sa Fredag.

-  Glem det, sa Robinson.

Stort potensial: Südøst på Grünerløkka i Oslo er uten tvil en av landets flotteste restauranter akkurat nå. Oppjusteres service og mat et par hakk, kan den også bli en av landets beste.