Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Roma

Fram til nyttår skal vi presentere 20 byer fra boka «Verdens viktigste byer» av reiseguruene Jens A. Riisnæs og Ragnar Hatlem. I dag:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Roma er helt unik. Ingen andre steder finner man en slik opphoping av minnesmerker fra fortiden, praktfulle kunstverk, storslagne kirker, vakre fontener, mengder av statuer og obelisker og dessuten en infernalsk trafikk med noen hundre tusen mopeder og ekstremt støynivå. Det meste av Romas severdigheter er konsentrert i bykjernen. Her ligger ruinene av Forum Romanum, sentrum i oldtidens Roma, med fundamenter av templer, noen ganske få gjenstående søyler og tre godt bevarte triumfbuer til minne om romerske keisere. Spredt omkring i byen er 600 kirker. Den eldste er Pantheon. Opprinnelig var det romernes tempel for alle guder. Den største er Peterskirken i Vatikanstaten.

  Historie
Et gammelt sagn forteller at Roma ble grunnlagt av en gutt med navn Romulus. Denne mytiske Romulus og hans tvillingbror Remus ble født av krigsguden Mars og oppfostret av en ulvinne. Som Bibelens Kain drepte Romulus sin bror. Siden grunnla han byen Roma. Dette skal ha skjedd den 21. april 753 f.Kr. Statuen av den etruskiske bronseulven, selve symbolet på Romas tilblivelse, befinner seg i Museo Capitolino. Den stammer fra det sjette århundret f.Kr. Figurene av Romulus og Remus som ammer ulven, ble tilføyd omkring 1500 e.Kr. Den romerske republikk ble opprettet omkring 500 f.Kr. De neste tre hundre årene spredte romerne sin makt over hele Italia, og deretter omkring Middelhavet. Ved Trajans død 117 e.Kr. hadde Romerriket utviklet seg til et imperium som strakte seg fra Skottland i nord til Marokko i sør og fra Portugal i vest til Egypt, Mesopotamia og områdene omkring Svartehavet i øst. De mange felttogene og skattene som ble pålagt koloniene brakte ufattelige rikdommer til Roma. Problemet for Roma var at byen ikke selv maktet å skape verdier. På 300-tallet etter Kristus begynte riket å falle fra hverandre. I 410 ble Roma plyndret av vestgoterne, og i 476 gikk den siste vestromerske keiseren av. Romas folketall, som tidligere oversteg millionen, var nå sunket til under 50 000. Men nettopp nå, mens Romerriket ble oppløst og hovedstaden ble utsatt for invaderende hærer og nedgangstider, bygger pavekirken seg langsomt opp til en maktfaktor i Europa. Mer enn tusen år skulle gå før Roma igjen fremsto med samme prakt og like store rikdommer som byen hadde under keisertiden. Det skjedde først med byggingen av den nye Peterskirken på 1500-tallet og utover, da mange av Italias mest kjente arkitekter og kunstnere, som Michelangelo, Rafael og Bernini, utførte sitt virke i Roma.
  Forum Romanum
Forum Romanum er det gamle Romas politiske, juridiske og kommersielle sentrum. På Julius Cæsars tid ble det reist en rekke praktfulle statsbygninger, templer, triumfbuer og søyler med vakre statuer på Forum Romanum. Det meste er for lengst borte eller lagt i ruiner. Blant de best bevarte minnesmerkene er Titus-buen fra 81 e.Kr. Selv om den er sterkt medtatt, kan man ennå se relieffene hvor romerske soldater plyndrer tempelet i Jerusalem. Byttet består av alteret, sølvtrompeter og en gyllen sjuarmet lysestake, den såkalte Menora, et symbol for staten Israel. Ikke så mye er igjen av Vesta-tempelet. Opprinnelig var tempelet en sirkelrund bygning omkranset av 20 korintiske søyler. I tempelet brant en evig flamme som ble passet av jomfruelige vestalinner. Ved siden av lå vestalinnenes hus, hvor prestinnene levde avsondret fra verden. Straffen for å miste sin jomfrudom var å bli levende begravet. Det sirkelformede Romulus-tempelet er bevart som vestibyle til kirken Santi Cosma e Damiano. Dette er det best bevarte tempelet på Forum Romanum. De største tempelruinene er fra Saturn-tempelet, mens de tre slanke, kannelerte søylene fra Castor og Pollux-tempelet hører til blant de vakreste ruinene.
  Colosseum
Fra Forum Romanum fører Via Sacra, Den hellige vei, til en av oldtidens mest kjente bygninger, Colosseum. Selv etter dagens målestokk er Colosseum et byggverk med imponerende dimensjoner. Omkretsen er fem hundre meter, høyden over 50 meter, og mer enn femti tusen tilskuere kunne skue ned på gladiatorene som kjempet for livet nede i selve arenaen. Under arenaens gulv var det bur for ville dyr og et avansert system med heiser som hentet dem opp til gladiatorer, krigsfanger og kriminelle som enten lyktes med å drepe dem eller selv ble drept. Colosseum ble oppført under Vespasian, keiser fra år 69 til 79 e.Kr. Vespasian ville ha et permanent amfiteater for gladiatorkamper og nedslakting av ville dyr. Han rakk aldri å oppleve innvielsen av sitt blodige forlystelsessenter. Det ble hans etterfølger Titus som skulle få gleden av å innvie Colosseum, med en seremoni der over ni tusen ville dyr ble drept.
  Pantheon
Midt på Piazza della Rotonda står, som på de fleste romerske plasser, en obelisk. Tre sider av plassen er opptatt av uterestauranter dekket av store parasoller. På den fjerde siden står oldtidens best bevarte tempel, Pantheon. Pantheon, tempelet for alle guder, er Romas best bevarte oldtidsbygning. Tempelet ble oppført under keiser Hadrian i årene 118­125 e.Kr. Fra utsiden ligner det en sylinder med en fasade som et gresk tempel og en flat kuppel på toppen. Kuppelen er et arkitektonisk mesterverk. På tross av diameteren på hele 43 meter er der ingen synlige søyler som holder den oppe. Pantheon mangler vinduer, men i senter av kuppelen er en rund åpning hvor lyset slipper inn. I 609, under pave Bonifactius 4., ble Pantheon gjort om til kirke, helliget jomfru Maria. Siden ble Pantheon begravelseskirke for italienske monarker. Langs veggene står sarkofagene til Umberto 1. og Viktor Emanuel 2. i marmor og porfyr. Også Rafael, høyrenessansens mest fremtredende maler og arkitekt, er gravlagt i Pantheon. Hans beskjedne grav ligger bortgjemt mellom andre og tredje kapell på venstre side av inngangspartiet.
  Trajan-søylen
Trajan var romersk keiser fra 98 til 117 e.Kr. Hans søyle står på Trajans forum i Roma. Den er 30 meter høy, 40 meter med sokkel, og har en statue på toppen. Opp langs søylen, som har en diameter på 3,8 meter, går et 200 meter langt spiralbånd med relieffer som forteller om keiserens erobring av Romania. Avstøpninger av Trajan-søylens ca. 2500 figurer kan studeres i detalj i Museo della Civiltà Romana i utkanten av Roma. Også Victoria and Albert Museum i London har avstøpninger av den romerske søylen. På Piazza Colonna står Marcus Aurelius-søylen, en imitasjon av søylen til forgjengeren Trajan. På toppen står en bronsestatue av Paulus.
  Obeliskenes by
Keiser Augustus innlemmet Egypt i Romerriket i år 30 f.Kr., etter å ha beseiret Kleopatra og hennes elsker Marcus Antonius. Augustus ble den første romerske hersker som stjal med seg obelisker fra Egypt. Den største obelisken han lot frakte til Roma, står på Piazza del Popolo. For senere keisere ble det en vane å hente hjem obelisker fra Egypts hellige templer, hvor de opprinnelig ble reist til ære for solguden Ra. Roma har i dag flere obelisker enn noe annet sted i verden, inkludert Egypt. Under pave Sixtus 6. ble den største av alle obelisker reist på Piazza di San Giovanni. Den er 32,8 meter høy. I tillegg kommer et pavelig kors på toppen. Opprinnelig sto den foran Amon-tempelet ved Theben i Egypt. Montecitorio-obelisken på Piazza di Montecitorio var i sin tid viser i et gigantisk solur, som keiser Augustus lot oppføre på Campus Martius i år 10 f.Kr. Obelisken på Piazza dell’Esquilino ble reist av pave Sixtus 5. i 1587 for å tjene som landemerke for tilreisende pilegrimer. En annen obelisk som i sin tid sto som landemerke for tilreisende til Roma, står nå i sentrum av billedhoggeren Berninis hovedverk, De fire floders fontene, på Piazza Navona.
  Trevifontenen
Noen hundre meter nord for Trajans forum ligger Romas største og mest berømte fontene, fra 1762. Fontenens sentrale figurer er Neptun, flankert av to tritoner, havguder fra gresk mytologi. Den ene kjemper for å holde styr på en vill «havhest», mens den andre styrer et mer fredelig dyr. De to symboliserer storm og stille. I en av filmhistoriens berømte scener, fra filmen La dolce vita, bader Anita Ekberg i Trevi-fontenen. Trengselen ved fontenen kan være overveldende. Mange kommer for å kaste en mynt i Trevifontenen før de forlater Roma. Det sies å være den beste garanti for at man skal få anledning til å vende tilbake. Kastes enda en mynt, kan et ønske gå i oppfyllelse. Myntene må kastes over skulderen med ryggen til fontenen.
  Caffè Greco
I Roma er det aldri langt til nærmeste serveringssted. Særlig tett ligger restaurantene rundt Trastevere og omkring Piazza Navona. Det romerske kjøkken frister med pasta i alle varianter, og de fleste spisesteder har sine egne spesialiteter. Som i resten av verden er kaffe trendy også i Roma. Byens eldste kafé er Caffè Greco, like nedenfor Den spanske trapp. Det tradisjonsrike stedet ble åpnet av en greker i 1760. I løpet av kort tid ble kafeen møtested for tilreisende forfattere og kunstnere. Blant berømte gjester som har sine portretter på veggene, er Byron, Goethe, Wagner, Liszt og Casanova og den gale kongen Ludvig 2. av Bayern. (Tekst og kart er hentet fra boka «Verdens viktigste byer - 52 magiske reisemål» av Jens A. Riisnæs og Ragnar Hatlem. Gjengitt med tillatelse av Kagge Forlag.) Her finner du samlesida for alle byene. Neste by ut: St. Petersburg.

Foto: Tom Martinsen/Dagbladet
Egnet for shopping: I Roma finner du det meste av design. Foto: Kirsten Buzzi/Dagbladet
Stille natt: Vatikanet og Peterskirken. Foto: Ole C.H. Thomassen/Dagbladet
Colosseum: Romas store oldtidssminne. Foto: Aleksander Nordahl/Dagbladet
Trevi-fontenen. Foto: Kirsten Buzzi/Dagbladet

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!