Rose uten torner

Selv i nøden spiser folk fanden ikke rosenkål. Bortsett fra meg.

ETTER TRANSPORTSTREIKEN som noen uker i vår stanset strømmen av varer til matbutikkene i Norge, dukket det opp en pussig, liten fotoreportasje i ei avis som ellers ikke pleier å være særlig opptatt av trivielle ting som arbeidsliv, fotografi, transport eller ikke-åndelige næringsmidler. Før dagligvarene var tilbake i butikkene, hadde en fotograf fra Morgenbladet gått ut og tatt bilder av det som var igjen i hyllene - det folk ikke ville ha selv om de gikk og følte på det moderne menneskets desperasjon over, om ikke nød, så i hvert fall manglende overflod. I de nestentomme hyllene sto det igjen litt hermetikk, mens frysedisken - for lengst tømt for mikromat og andre ettertraktede godbiter - var helt skrapet, med ett unntak: rosenkål. Det var så mye rosenkål igjen at det må være grunn til å anta at streiken, nøden og fraværet av andre varer ikke hadde hatt noe utslag på salget av de små, grønne smaksbombene. Du kan se det som et jærtegn: Når overfloden hersker i landet, oljepengene regner over oss og seinkapitalismens frie flom av varer gjør det mulig for oss å få tak i alt som kan behage oss, spiser nordmenn ferdigpizza. Men selv når nøden hersker, spiser vi fanden ikke rosenkål. Det er råte i vårt sogn, dekadanse, dekadanse. SAMTIDIG FINNES DET en annen mulighet: Da jeg full av harmdirrende indignasjon på rosenkålens vegne klaget over tingenes tilstand, ble jeg nok en gang minnet om at det er flere - temmelig mange, faktisk - som har en annen smak og andre meninger enn meg. Til min store overraskelse og fortvilelse var mine spiser-hva-som-helst-venner og mine connaisseurkompiser nesten alle enige om at rosenkålens plass i det gastronomiske hierarkiet er et sted ganske nær bunnen. «Jeg hater ingen eller ingenting, bortsett fra hvitløkpulver og rosenkål,» var det én storeter som sa. En annen hevdet at rosenkål smaker promp, hvilket er en barnslig, men forbløffende vanlig oppfatning. HVIS JEG ER HELT, helt ærlig - noe man ikke bør være altfor ofte - kan jeg være enig i at rosenkål stort sett ikke er så mye å skryte av. Som regel er rosenkålen intet mer enn ei gammel, gretten tante som gir fra seg dårlige vibber og sur lukt under høstens tradisjonelle viltmiddager. Men selv om jeg heller vil få skjørbuk eller begynne å spise vitaminpiller enn å gjøre rosenkålen til en viktig del av min diett, vil jeg kjempe hardt for å forsvare rosenkålen fra all den urimelige hetsen - og den lange kokingen - den utsettes for.Rosenkål vil aldri klare å klatre opp til toppen av gourmetenes favorittliste, og vil nok trolig alltid stå i skyggen av sitt merkelig vakkerstygge navn. Men, på tross av alt dette: Rosenkål kan smake godt. Veldig godt, til og med. Servert med stram og streng hvitløk, salte kapers, gressfrisk olivenolje, nymalt pepper og rikelig med parmesan minner det mer om en rustikk toskansk bondemiddag enn et magevrengende familiemåltid. Smaker du den stekt med bacon og kokt i riesling, vil du se at den kan være både bestemt og elegant på samme tid. Og baker du den med balsamico, vil du oppdage at den kan kle seg i nittitallsklær uten å se dum ut, noe jeg aldri klarte.

    ROSENKÅL MED BACON OG RIESLING
Dette er en måte å gi rosenkålen en litt eksklusiv behandling, og det kler den. Rosenkålen er først kokt eller dampet noen minutter, deretter stekes den sammen med bacon, så den får en fin og salt baconsmak, før den avsluttes i panna med litt hvitvin. Riesling passer best, men annen hvitvin er også greit. Jeg kan tenke meg at en Gewurztraminer, som er nokså krydret i smaken, også vil passe fint.Passer fint som en liten grønnsakrett, eller som tilbehør til litt kraftig fisk som laks, fugl eller stekt kjøtt. Nok til 4-6:
    1/2 kg rosenkål2 ts smør75 g bacon, i små terninger1 sjalottløk, finhakket1 fedd hvitløk1-1 1/2 dl hvitvin
Kok rosenkålen i 5 minutter. Hvis du vil at de skal ta til seg mer smak, del dem i to.Stek bacon, løk og hvitløk i smør i ei lita gryte eller panne på middels lav varme. (Det er et poeng at panna er liten.) Når baconet er sprøtt, ha i rosenkål og stek i 5 minutter på middels til middels høy varme. Hell over hvitvin og kok videre i 5- 7 minutter, til mesteparten av vinen har fordampet. Pass på å få med så mye som mulig av kraften fra panna når du serverer.
    BALSAMICOBAKTE ROSENKÅL
Nok til 4-6:
    1/2 kg rosenkål2 fedd hvitløk, finhakket2 laurbærblader, helst friske1/2 dl olivenolje3 ss balsamico1/2 ts chiliflak, eller 1/2 ts chilipulversalt
Forvarm ovnen til 220 grader. Del rosenkålen i to. Bland alle ingrediensene sammen. Ha i ei langpanne med snittsiden av rosenkålen ned. Bak i ovnen i 15- 20 minutter, til rosenkålen er mør og litt karamellisert på overflaten.

    ROSENKÅL MED HVITLØK OG PARMESAN

Dette er den enkleste måten jeg lager rosenkål på, og jeg varierer stadig. Noen ganger har jeg litt friske urter oppi, andre ganger noen ansjos eller kapers. Nok til 4-6:

    1/2 kg rosenkålsalt1 dl god olivenoljesaften av 1 sitron, eller mer2 fedd hvitløk, knustgrovmalt pepperparmesan
Kok rosenkålen i godt saltet vann i 10 minutter, eller til den er gjennomkokt. Del rosenkålen i to og ha dem i en bolle. Ha i alle de andre ingrediensene unntatt parmesan. Bland godt. Riv over parmesan og server.

    avi@dagbladet.no
Rosenkål med bacon og riesling: Ekslusivt behandlet med både svin og vin.