Rundt 1000 tok livet sitt da sovjetiske tropper tok byen Demmin i 1945. Det er det ingen som har snakket om

I 70 år har byen levd med traumet.

FØR: Demmin, drøye to mil nord for Berlin, er omringet av elva Peene. Om morgenen den 30. april 1945, etter å ha sprengt alle bruene, forlot de siste tyske soldatene byen. Med byens innbyggere sperret inne. Foto: Jørn H. Moen
FØR: Demmin, drøye to mil nord for Berlin, er omringet av elva Peene. Om morgenen den 30. april 1945, etter å ha sprengt alle bruene, forlot de siste tyske soldatene byen. Med byens innbyggere sperret inne. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hun husker røyken som lå over byen. Og den intense lukta. Hun husker hun sto ved vinduet og så en kvinne binde steiner rundt magen på barna sine og seg selv, før de gikk ned til elva.

Hildburg Esch (76) serverer kaffe i tynn porselen og snakker i korte setninger. Hun var seks år da Den røde armé inntok Demmin 30. april 1945.

- Jeg husker skremte kvinner som løp rundt. Og skrikene deres. Da vi kom tilbake på skolen, fikk jeg høre av de voksne at en venninne av meg hadde vært på besøk hos tanta si noen dager, og da hun kom hjem var moren og søsknene gått i elva. Det snakket hun aldri om.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer