Rundt 1000 tok livet sitt da sovjetiske tropper tok byen Demmin i 1945. Det er det ingen som har snakket om

I 70 år har byen levd med traumet.

FØR: Demmin, drøye to mil nord for Berlin, er omringet av elva Peene. Om morgenen den 30. april 1945, etter å ha sprengt alle bruene, forlot de siste tyske soldatene byen. Med byens innbyggere sperret inne. Foto: Jørn H. Moen
FØR: Demmin, drøye to mil nord for Berlin, er omringet av elva Peene. Om morgenen den 30. april 1945, etter å ha sprengt alle bruene, forlot de siste tyske soldatene byen. Med byens innbyggere sperret inne. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun husker røyken som lå over byen. Og den intense lukta. Hun husker hun sto ved vinduet og så en kvinne binde steiner rundt magen på barna sine og seg selv, før de gikk ned til elva.

Hildburg Esch (76) serverer kaffe i tynn porselen og snakker i korte setninger. Hun var seks år da Den røde armé inntok Demmin 30. april 1945.

- Jeg husker skremte kvinner som løp rundt. Og skrikene deres. Da vi kom tilbake på skolen, fikk jeg høre av de voksne at en venninne av meg hadde vært på besøk hos tanta si noen dager, og da hun kom hjem var moren og søsknene gått i elva. Det snakket hun aldri om.

Allerede abonnent? Logg inn

Våre beste tilbud!

Dagbladet Pluss

Mer å snakke om

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer