Så enkelt lager du god mat med poteter

Gjenreis pottitnasjonen. Nå!, ber Andreas Viestad.

SMØRBLID: Kokes potetene sammen med urter og salt, tar de til seg litt smak. I hvert fall får skallet ekstra smak. Her, urtekokte poteter med smør.Foto: METTE RANDEM
SMØRBLID: Kokes potetene sammen med urter og salt, tar de til seg litt smak. I hvert fall får skallet ekstra smak. Her, urtekokte poteter med smør.Foto: METTE RANDEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hva slags matpolitikk skal myn­dighetene satse på? Det bør være store og ambisiøse mål for denne delen av politikken. Det er jo tross alt mat vi lever av, alle sammen.

Men vi er i ferd med å miste den.

Tallenes tale er tydelig. Den er mer enn det. Tallenes tale er brutal. På begynnelsen av 1900-tallet spiste vi godt over hundre kilo poteter i året. Det kan kanskje tyde på at vi hadde litt lite å velge mellom? Men da vi fikk nøden på armlengdes avstand, var det ikke slik at potetforbruket sank litt og normaliserte seg, for eksempel på åtti kilo, eller omkring halv­annen kilo i uka, eller femti kilo i året – noe som tilsvarer poteter et par–tre ganger i uka. I stedet har forbruket sunket, sunket og sunket. Først jevnt og trutt i etterkrigstida, så dramatisk de siste åra. Inntil vi i Norge i dag spiser under 30 kilo poteter årlig.

Gjør et sommerkupp på Dagbladet Pluss

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Sommerkupp: Spar 80 % på kvartalsabonnement!

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer. Få full tilgang ved å abonnere på Dagbladet Pluss. Akkurat nå får du 80 % rabatt på kvartalsabonnement.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

99,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)
Sommerkupp - 80 % rabatt!

49,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

795,-

1 år

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer