SMØRBLID: Kokes potetene sammen med urter og salt, tar de til seg litt smak. I hvert fall får skallet ekstra smak. Her, urtekokte poteter med smør.Foto: METTE RANDEM
SMØRBLID: Kokes potetene sammen med urter og salt, tar de til seg litt smak. I hvert fall får skallet ekstra smak. Her, urtekokte poteter med smør.Foto: METTE RANDEMVis mer

Så enkelt lager du god mat med poteter

Gjenreis pottitnasjonen. Nå!, ber Andreas Viestad.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Hva slags matpolitikk skal myn­dighetene satse på? Det bør være store og ambisiøse mål for denne delen av politikken. Det er jo tross alt mat vi lever av, alle sammen.

Men vi er i ferd med å miste den.

Tallenes tale er tydelig. Den er mer enn det. Tallenes tale er brutal. På begynnelsen av 1900-tallet spiste vi godt over hundre kilo poteter i året. Det kan kanskje tyde på at vi hadde litt lite å velge mellom? Men da vi fikk nøden på armlengdes avstand, var det ikke slik at potetforbruket sank litt og normaliserte seg, for eksempel på åtti kilo, eller omkring halv­annen kilo i uka, eller femti kilo i året – noe som tilsvarer poteter et par–tre ganger i uka. I stedet har forbruket sunket, sunket og sunket. Først jevnt og trutt i etterkrigstida, så dramatisk de siste åra. Inntil vi i Norge i dag spiser under 30 kilo poteter årlig.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn