<strong>SMØRBLID:</strong> Kokes potetene sammen med urter og salt, tar de til seg litt smak. I hvert fall får skallet ekstra smak. Her, urtekokte poteter med smør.Foto: METTE RANDEM
SMØRBLID: Kokes potetene sammen med urter og salt, tar de til seg litt smak. I hvert fall får skallet ekstra smak. Her, urtekokte poteter med smør.Foto: METTE RANDEM Vis mer

Så enkelt lager du god mat med poteter

Gjenreis pottitnasjonen. Nå!, ber Andreas Viestad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hva slags matpolitikk skal myn­dighetene satse på? Det bør være store og ambisiøse mål for denne delen av politikken. Det er jo tross alt mat vi lever av, alle sammen.

Men vi er i ferd med å miste den.

Tallenes tale er tydelig. Den er mer enn det. Tallenes tale er brutal. På begynnelsen av 1900-tallet spiste vi godt over hundre kilo poteter i året. Det kan kanskje tyde på at vi hadde litt lite å velge mellom? Men da vi fikk nøden på armlengdes avstand, var det ikke slik at potetforbruket sank litt og normaliserte seg, for eksempel på åtti kilo, eller omkring halv­annen kilo i uka, eller femti kilo i året – noe som tilsvarer poteter et par–tre ganger i uka. I stedet har forbruket sunket, sunket og sunket. Først jevnt og trutt i etterkrigstida, så dramatisk de siste åra. Inntil vi i Norge i dag spiser under 30 kilo poteter årlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer