Du leser nå Dagbladet Pluss
FORLYSTELSE OG STRAFF: Smerte kan også gi glede. Illustrasjon: Lisa Aisato
FORLYSTELSE OG STRAFF: Smerte kan også gi glede. Illustrasjon: Lisa Aisato Vis mer

Sadomasochisme: Derfor gir smerte nytelse

Sexolog Bente Træen om hvorfor noen oppsøker smerten frivillig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Historisk sett har fysisk smerte ofte blitt brukt som straff. Straff som samfunnet påfører lovbrytere, straff som den enkelte påfører seg selv for å lette sin skyldfølelse. Ikke sjelden kan psykisk lindring være en «bivirkning» av fysisk smerte – hvis den er kontrollert og håndterbar.

I sadomasochisme (SM) er fysisk og følelsesmessig ubehag ofte inkludert i rollespillaktiviteter, der skyld og straff dramatiseres for å gi seksuell nytelse. Mange SM-utøvere hevder at de egentlig ikke liker smerte, men at den fungerer som et redskap for psykologisk frigjøring. Ulike mekanismer i kroppen kan gjøre at SM likevel ikke er så vondt som det kan se ut til. Smerter kan dessuten ha positive effekter, og være en måte å balansere psykologiske tilstander som er ugunstige. Master i psykologi Andrea Duarte Silva har studert årsakene til at SM-utøvere engasjerer seg i pinefulle aktiviteter. Hun fant at smerten de lot seg påføre hadde en klar sammenheng med en opplevelse av redusert følelsesmessig belastning. De som hyppigst rapporterte om en slik lise var kvinner, erfarne SM-utøvere, sterke masochister og sterke sadister.

Prøv Pluss for 1 krone

Få tilgang på egne premiumartikler, videodokumentarer, eAvisa og Magasinet.

PRØV PLUSS

1 UKE

1 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

LES LENGRE - BETAL MINDRE

1 ÅR

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer