Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Salsasommer

Nå skal det spises.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOMMEREN ER EN paradoksal tid. Endelig er det mulig å få tak i råvarer som ikke er gråbrune av utmattelse etter å ha overvintret eller blitt transportert over halve verden. Endelig står landet i blomst, og det er makrell i fjorden.

Men hva gjør vi? Vi slutter å lage mat. Tiltrukket av sola og (den relative) varmen blir vi overmannet av sommeren.

Vi feirer årets beste tid ved å grille pølser og sommerkoteletter på svaberg, terrasser og i parker, for vi blir mer dorske enn fulle av tiltak, og vi innser at det er viktigere med sol på kroppen, og kanskje en femtensekunders dukkert - «Friskt!» - enn gode, lange måltider.

Det er et forfall som ikke kan stanses. Og hva mer, jeg er ikke sikker på om det bør stanses. Det er ingen logikk å stenge seg inne på kjøkkenet i den alvorlige livsnytelsens navn når det finnes en fjord som blinker der ute og hvite legger som klør etter brennmaneter og solbrenthet. 

MEN FORFALLET KAN kanskje bremses. For meg ligger kompromisset som forener de to typene godt liv i salsa.

Danse salsa seint på natta mens alle andre sover, under en himmel som fortsatt er lyseblå. Og salsa på maten. En liten boks med hjemmelaget salsa som er forskjellen på nytelse og forfall, det lille som gir selv pølser, frossenburgere og sommerkoteletter følelsen av å være mat. En ketsjupaktig salsa på pølsene og burgerne, en søtere og friskere en på kotelettene eller den grilla fisken.

Spiselig salsa er som dansen: Det er best når du virkelig kan det, når du har akkurat den riktige blandingen av øvelse og talent.

Samtidig trenger du ikke ha gått på danseskole. Det er ingen terskel for når du kan kalle det du presterer for salsa. Du behøver i grunnen bare å vrikke på hoftene og håpe på det beste. Hvis været er varmt, selskapet godt og du ikke er redd for å legge litt temperament inn i salsaen din, så er du på god vei, for en salsa trenger slett ikke være elegant.

SOM Å DANSE: Du trenger egentlig bare å vrikke på hoftene og håpe på det beste - også når du lager spiselig salsa. Vi skal ikke ha dårlig samvittighet for at vi bruker sommeren til å spise dorske pølser og sommerkoteletter, men med enkle grep kan en god salsa eller to gjøre grillmaten noen hakk bedre. Alle foto: METTE RANDEM
SOM Å DANSE: Du trenger egentlig bare å vrikke på hoftene og håpe på det beste - også når du lager spiselig salsa. Vi skal ikke ha dårlig samvittighet for at vi bruker sommeren til å spise dorske pølser og sommerkoteletter, men med enkle grep kan en god salsa eller to gjøre grillmaten noen hakk bedre. Alle foto: METTE RANDEM Vis mer

MANGO- OG AVOKADOSALSA

God til sandwicher og all slags grillmat av fisk, fugl og svin. Hovedpoenget, etter min mening, er å bruke litt energi på å skjære grønnsaker og frukt i fine terninger. De trenger ikke være helt jevne i størrelsen, men de bør ikke være skåret med en sløv kniv som mer moser enn skjærer dem.

Jeg synes det er best å bruke indiske eller pakistanske mangoer, som nesten ikke har noe fiber. Ellers kan det være litt vrient å skjære opp mangoen. Både mango og avokado bør helst være det de så sjelden er rett fra butikken - helt perfekt modne, fortsatt faste nok til å holde fasongen, men ikke så harde at de virker umodne. Den eneste måten å ha en noenlunde mulighet til å oppnå dette er å kjøpe mer mango og avokado enn du trenger, modne dem et par dager på kjøkkenbenken og bare bruke det som virker bra. Derfor angir jeg mengden i gram. (Men for all del, ta det på øyemål.)

Er du heldig holder det med én mango og én avokado - men trolig trenger du mer. Restene av avokadoen kan du lage guacamole av. Chilien man får kjøpt på supermarkedet er temmelig mild, så jeg bruker den hel, noen ganger supplert med litt kruttsterkt chilipulver, men da hender det at folk begynner å gråte. Hvis du vil ha den mildere, fjern de hvite frøene og de hvite frøbærerene inni.

300 gram mango, i små terninger

300 gram avokado, i små terninger

1/2 agurk, skrelt og skåret i små terninger

2-3 vårløk, i tynne skiver

image: Salsasommer

2 ss koriander, bladene revet av stilken, men ikke hakket

1 rød chili, finhakket

Eventuelt 2 ss nøytral olje, for eksempel solsikkeolje

limejuice

Bland sammen alle ingrediensene unntatt limejuice. La stå noen minutter og smak deretter til med limejuice. Hvis mangoen er umoden og litt for syrlig kan du smake til med en halv eller én teskje sukker.

GRØNNSAKSSALSA 

Kan lett utvides til en full grønnsaksrett, ikke bare tilbehør, ved å øke mengden pluss å ha i litt grillet eller stekt aubergine, og kanskje litt squash. Godt til alt fra kylling til burgere, sandwicher og pasta.

1 agurk

2 tomater

1/2 gul paprika, finhakket

1/2 rød paprika, finhakket

1 grønn paprika, finhakket

2-4 fedd hvitløk, superfinhakket

1 rød eller grønn chili, finhakket

1 fennikel, finhakket

1 løk, finhakket

2 vårløk, finhakket

1-2 ss persille eller basilikum, finhakket

God olivenolje

Sitronsaft

Flaket havsalt

Skrell agurken, del på to på langs og fjern frøene i midten. Finhakk. Del tomatene i to, klem ut frøene i midten og finhakk.

Hvis du vil ha en litt søtere og fyldigere smak på salsaen kan det være godt å steke halvparten av paprikaen og hvitløken i litt olivenolje på lav varme.

Bland alle grønnsakene. Ha i olje, sitronsaft og salt.

TOMATSALSA

Dette er et alternativ til ketsjup - friskere, sterkere og med en følelse av at noen har laget det, ikke bare en enorm maskin - men like god til pølser og burgere.

1/2 kg tomater

1-2 ts sukker

1 ts salt

1/2 ts ingefærpulver

Eventuelt 1 ts knuste korianderfrø

1-2 ss eddik

1-3 fedd hvitløk, knust

1/2 løk, finhakket

1 chili, finhakket, eller mer

2 ss ketsjup eller tomatpuré, eller mer

1 ss finhakket koriander eller gressløk

Finhakk tomatene med en skarp kniv. Ha dem i en bolle. Krydre med sukker, salt, ingefærpulver og eventuelt knust koriander. La stå og trekke i en liten stund. Bland i eddik, hvitløk, løk, chili og ketsjup. La stå så lenge du kan.

Hvis du synes blandingen er litt vel bløt, ha den i en metallsikt og la renne av seg. (Hvis du har tid, kok inn denne blandingen til bare 1-2 spiseskjeer er igjen og ha den tilbake i blandingen. Hvis ikke kan det være et godt utgangspunkt for en bloody mary.)

Smak til med mer ketsjup, rør inn koriander eller gressløk og server.

GUACAMOLE

Guacamole er strengt tatt en mole, ikke en salsa, men den er også lett å lage og god til det meste fra grillmat til sandwicher.

Jeg liker guacamolen min temmelig sterk. Det er lurt å finhakke ingrediensene for med en tradisjonell guacamole skal man ikke mose den i kjøkkenmaskin - en gaffel er alt som trengs.

2 store, modne avokadoer

4 små cherrytomater

1 chili, finhakket

tabasco

1 liten løk, finhakket

1-2 ss nypresset limesaft

Evt 1/2 ts spisskummen

Evt 1 ts nymalte korianderfrø

2 ss finhakket koriander

Salt

Del avokadoen i to og øs fruktkjøttet over i en bolle med en skje. Del tomatene i fire, klem ut frøene, hakk resten og ha oppi sammen med avokadoen. Bland i chili, løk og limesaft og bland godt med en gaffel til du har en nesten jevn masse.

TIL FISK, FUGL OG SVIN: Bruk litt energi på å skjære grønnsaker og frukt i fine terninger. Det beste er å bruke indiske eller pakistanske mangoer, som fortsatt er faste nok til å holde fasongen, men ikke så harde at de virker umodne.
KOM AN, KETSJUP: Tomatsalsa er et hjemmelaget alternativ, friskt og sterkt følge til pølser og burgere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!