Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Sam og Patty er gift med samme mann

- I et polygamt ekteskap ser du hvordan du virkelig er, sier førstekone Sam.

- Å SE RANDY BLI FORELSKET I HENNE var vondt i begynnelsen, sier Sam Motsley, kona til polygamisten Randy Motsley, som har Sam som andrekone. Ekteparene i den lille byen Mantai i Utah tilhører en menighet der mange lever i polygame ekteskap.  Mormonergrupper som praktiserer polygami kjemper nå for å gjøre praksisen lovlig. De mener at samlivsformen har mange positive sider.

- I et slikt ekteskap oppdager du hvordan du virkelig er. Jeg var fornøyd med meg selv som en god kone, pliktoppfyllende og ikke manipulerende. Når han giftet seg med Patty oppdaget jeg at jeg ikke var så perfekt som jeg trodde. Og det var vanskelig for meg å se, sier Sam til AP.

EKTEMANNEN RANDY mener livet med tre koner er en utfordring, men at samlivsformen gjør menn til bedre mennesker. Han forteller at han må strekke seg enda lenger, med alle konene og alle deres følelser som en utfordring i hverdagen. Jeff Hanks er enig, han har også tre koner.

- Folk tror dette handler om lyster og sex, sier Jeff, som avviser det. Han levde et vanlig middelklasseliv i Salt Lake City da han bestemte seg for å flytte med kona og de tre barna til Mantai. I dag har han både Joanna, Cynthia og Amanda som koner. Hans første kone Joanna gråter når hun forteller om hvordan hun opplevde at kone nummer tre, Amanda, kom inn i bildet.

- Jeg visste at jeg kunne takle det å dele, at jeg kunne komme over følelsen av å bli bedratt, det  dagens samfunn mener vi bedriver. Dette var noe min himmelske far ønsket at jeg skulle gjøre, sier Joanna. Amanda sluttet på college for å bli Jeffs tredje kone.

DET Å HA TRE KONER, tre hus ved siden av hverandre og en bråte med unger er dagliglivet i HBO-serien Big Love som for tiden går på Canal pluss.

Serien om den forholdsvis vellykkede og rike mormonerfamiliens liv har aktualisert polygami igjen i USA, en samlivsform som i serien portretteres både som fordelaktig og vanskelig. Sjalusi, manipulering og krangel preger de tre kvinnenes liv, men de deler samtidig på huslige plikter, barnepass og matlaging.

Serieskaperne har som mål å gi et balansert bilde av denne måten å leve på, uten å fremstå som fordømmende.

TIL TROSS FOR AT DET ER ULOVLIG praktiseres polygami i deler av USA, særlig i avsidesliggende mormonersamfunn hvor de har dannet konservative sekter med ulike praksiser.

Jeff, Randy og alle deres koner lever i en gruppe praktiserende polygamister som beskriver seg selv som fundamentalistiske mormonere.

Den største grupperingen går under navnet Fundamentalist Latter Day Saints, FLDS. Medlemmene, bosatt i Utah, Arizona, Idaho, Nevada og Montana, mener mormonerkirka har sviktet Guds ord. De praktiserer polygami fordi de mener det er den rette lære, oppfordrer medlemmene til å utdanne barna hjemme. De har også forbud mot å drikke alkohol, kaffe og te.

Antallet som tilhører disse forskjellige fundamentalistsektene er blitt anslått til å være mellom 25 000 og 37 000 mennesker, og mindre enn halvparten av dem lever polygamt.

I september i år ble Warren Jeffs, lederen for FLDS, dømt for voldtekt og for å ha viet en 19-årig mann med en 14-år gammel jente. Han hadde vært på rømmen i to år da han ble tatt.

POLYGAMI ER ikke vanlig blant storparten av mormonene. Mormonerkirka i USA, Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, forbød polygami i 1890.

Antakelig tillot kirka praksisen å leve videre under jorda etter dette. I dag understreker mainstream-mormonere menneskets frie valg, noen tror fortsatt på doktrinen om polygame ekteskap uten å praktisere det, mens andre mener det er en synd.

De avviser alle mormonerfundamentalister som medlemmer i kirka si.

I RESTEN AV VERDEN er det heller ikke uvanlig at en mann gifter seg med flere koner. Det har vært utbredt særlig i stammesamfunn og bondesamfunn, og i den muslimske verden. Koranen tillater en mann å ha fire hustruer. Moseloven tillot det også, og det forekom også i den første kristne tid.

I Senegal er nesten 47 prosent av alle ekteskap polygame, ifølge Wikipedia. I slike samfunn signaliserer det å ha flere koner rikdom og status.

I USA HAR delstaten Utah har latt fundamentalistene leve i fred, så lenge de ikke bryter loven.

De har delvis sett gjennom fingrene med ekteskapsformen deres, men det har vært flere rettssaker mot menn som har giftet seg med mindreårige jenter.

Da mormonlederen Tom Green ble dømt for polygami og manglende betaling av barnebidrag i 2001 var det den første polygamisaken i mormonermiljøet i USA på 50-år.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

BIG LOVE:</B> Serien som går på norske skjermer handler om en mormonerfamilie med ektemann, tre koner og deres mange barn. Bill Paxton spiller ektemannen.
MANGE KONFLIKTER: Jeanne Tripplehorn, Ginnifer Goodwin og Chloe Sevigny spiller konene som kjemper om ektemannens gunst.
<B>DØMT FOR OVERGREP:</B> Den fundamentalistiske mormonlederen <a href=http://en.wikipedia.org/wiki/Warren_Jeffs>Warren Steed Jeffs</A> ble nylig dømt for overgrep. Han sto på FBIs liste over de 10 mest ettersøkte i landet, og leder fortsatt i dag Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints fra fengselet.
TILTALT FOR POLYGAMI:</B> Den fundamentalistiske mormonlederen Tom Green med fire av hans fem koner og en del av barna. Han ble tiltalt for bigami i 2001. Det var den første polygamisaken ført for retten på 50 år i USA. Mannen skal ha mellom 25 og 29 barn. Han ble funnet <a href=http://edition.cnn.com/2001/LAW/05/19/utah.polygamy/index.html>skyldig</a> i <a href=http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/1508284.stm>bigami og mangel på betaling av barnbidrag.</a> Bot og fem års fengsel var straffen.
HAR TRE KONER:</B> Polygamist Randy Motsley mener livsstilen gjør ham til en bedre mann som må strekke seg lenger hver dag.
<B>- HANDLER IKKE OM SEX:</B> Jeff Hanks har også tre koner. Han er opptatt av å understreke av polygami ikke har sitt opphav i lyster eller sex.
- KAN ALLE SOM LEVER POLYGAMT REISE SEG OPP?</B> I denne menigheten i Utah er det mange som lever i det de kaller "plural marriage."
LEVER POLYGAMT:</B> Valerie (til venstre) oG Vicki serverer frokost til barna i deres felles hus i Herriman i Utah. De har samme ektemann.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling