FORSONING: Skal vi forsones med hverandre må den som er krenket på et tidspunkt slutte å bruke det som har skjedd mot den andree, skriver Bjørk Matheasdatter. Illustrasjon: Bjørk Lisa Aisato
FORSONING: Skal vi forsones med hverandre må den som er krenket på et tidspunkt slutte å bruke det som har skjedd mot den andree, skriver Bjørk Matheasdatter. Illustrasjon: Bjørk Lisa AisatoVis mer

Samliv: Det går flere veier fra svik til forsoning

Om å skape fred.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Landet er frigjort. Folket er fritt. Flaggene gripes og menneskene løper gledestrålende ut i gatene. Men under teppet av flaggende jubel ligger et spekter av følelser og tanker, alt etter hva krigen har brakt med seg til den enkelte. Sårhet og sinne, sorg og savn, hat og nag, frykt og skam, bitterhet og mistillit.

De samme følelsene kan jeg møte hos mennesker som opplever svik, konflikter og tap. Krig innebærer å gå over andres grenser og gjøre hverandre urett. De store krigene skrives det om i historiebøkene, de små kjemper vi alle i våre liv. Vi mister og mistes, vi sårer og såres, vi sviker og sviktes.

Det tar lang tid før en krig er endt.

Jeg ble født 20 år etter at krigen sluttet, likevel har jeg mine helt egne minner om den. Jeg sitter i sandkassa og ser en øks bli kastet gjennom lufta. En desperat stemme roper: «Ingen skal få drepe meg!» Hånda som kastet og stemmen som ropte tilhørte en fjern slektning. Da krigen kom til landet ble en tenåring fra ei fredfull bygd plutselig soldat i trefninger.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn