+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Sannheten om den norske maten: Du har gift på menyen

Du spiser en cocktail av sprøytemidler, tungmetaller og miljøgifter hver eneste dag.

RESTER AV GIFT: 55 prosent av matvarene  du finner i butikken inneholder rester av gift som kan øke risikoen for kreft og fosterskader, er skadelig for grunnvannet og kan ødelegge økosystemene våre. Dette gjelder 37 prosent av den norske maten og 63 prosent av den importerte maten. Foto: HAMPUS LUNDGREN
RESTER AV GIFT: 55 prosent av matvarene du finner i butikken inneholder rester av gift som kan øke risikoen for kreft og fosterskader, er skadelig for grunnvannet og kan ødelegge økosystemene våre. Dette gjelder 37 prosent av den norske maten og 63 prosent av den importerte maten. Foto: HAMPUS LUNDGRENVis mer

(Magasinet): Hveten vaier i vinden. Humlene boltrer seg i kløverenga.

En arbeidshest trekker en plog gjennom rennene i åkeren og bare et par makrellskyer bryter mot den asurblå himmelen.

På Fokhol gård i Stange på Hedmark gresser kuene i det grønne.

Et lite stykke Norge. Her drives det økologisk, maten produseres uten miljøgifter.

- Bare 5,6 prosent av all norsk matjord blir drevet økologisk, sier Sigune Ingvaldsen (54), en av bøndene i forpakterlaget på Fokhol gård.

Maten på frokostbordet ditt inneholder ei smørbrødliste av giftstoffer. Flesteparten er fra selve produksjonen, mens noen er blitt tatt opp i jorda som følge av år med forurensning.

Det er på tide at sannheten kommer på bordet. Hva kan du finne av gift i melk, korn, egg, kjøtt, kylling, frukt, bær og grønnsaker - det vi ser på som rene produkter, uten tilsetningsstoffer?