Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Satender (26) ble drept fordi han var homofil

Russisk hat-bevegelse vokser i USA.

1. JULI I ÅR var Satender Singh, en 26-åring fra Fiji med indisk opphav, på ferie ved Lake Natoma i California, USA.

Singh var sammen med flere indiske vennepar. Selv var han uten kvinnelig partner og hadde en litt feminin fremtoning, noe som ikke gikk ubemerket hen.

En gruppe russisktalende gjester som satt to bord bortenfor Singh og vennene hans, begynte å trakassere gruppen høylydt.

«Sodomitter» og «7-eleven-ansatte» kalte gruppen de indiske feriegjestene, før de sendte koner og barn hjem. Ifølge Singhs venner ringte de deretter rundt og tilkalte flere kamerater.


SINGH OG VENNENE
, blant dem en gravid kvinne, ble redde og forsøkte å forlate stedet. Men gruppen ble hindret i å gå.

«Vi ønsker ikke å slåss», sa den gravide kvinnen.

«Vi ønsker ikke å slåss mot dere vi heller, vi vil bare ha homovennen deres», svarte mennene. Deretter slo en av dem Singh ned. I fallet slo Singh hodet mot en stein, og ble liggende på bakken, blødende og bevisstløs.

De slaviske mennene kjørte bort i to biler, mens de kastet flasker mot inderne for å hindre dem i å skrive ned bilnummerne deres.

Neste dag ble Singh erklært klinisk død på sykehuset. Familien hans gikk med å koble ham fra respiratoren få dager senere.

DØDSFALLET har blitt lite omtalt i media, men er utgangspunkt for en urovekkende analyse gjort av Southern Poverty Law Center (SPLC) - et anerkjent advokatkontor som jobber for borgerrettigheter i USA. SPLC ble grunnlagt i 1971, overvåker rasistisk og ekstremistisk aktivitet i USA, og har vunnet en rekke betydningfulle rettssaker, blant annet mot Ku Klux Klan-medlemmer.

«Den latviske forbindelsen» kaller SPLCs Casey Sanchez en stadig større gruppe russisktalende kristne fundamentalister i Sacramento. Disse er, ifølge SPLC, intense motstandere av homofili.

- Mellom 80 000 og 100 000 slaviske immigranter lever i Sacramento-regionen, og byen rommer 70 russiske fundamentalistiske menigheter, skriver Sanchez.

Av alle immigrantene definerer en tredjedel seg som evangelisk kristne eller «russiske baptister», og blant disse er enkelte menigheter drivkrefter i en hatbevegelse som stadig vokser, og som i stadig større grad skremmer Sacramentos store homofile og lesbiske miljø.

Sacramento har tradisjonelt vært en liberal by med stor andel homofile - opp mot 10 prosent av befolkningen.

UTENFOR SYKEHUSET der Singh lå og ble holdt kunstig i live, samlet over hundre sørgende seg i en vake. Dødsfallet var noe forkjemperne for homofiles rettigheter hadde fryktet:

- Etter et par år med med voldsomme anti-homoprotester fra fundamentalistiske og slavisk kristne ved praktisk talt alle homomarkeringer og aktiviteter i Sacramento, har det vi fryktet blitt realitet, sier homoaktivist Michael Gorman til Sanchez.

To menn med slavisk opphav ble i august mistenkt for drapet på Singh. Politiet betegner forbrytelsen som «hatkriminalitet». Den ene tiltalte, Andrey Vusik, har flyktet til Russland, mens Aleksandr Shevchenko stilles for retten 27. november.

FBI fortsetter jakten på 29 år gamle Vusik, mens politikerne i Sacramento nå har åpne høringer om hva de kan gjøre for å unngå flere tilfeller av denne typen vold.

«EN AMERIKANSK-LATVISK AKSE AV HAT» kaller homo-aktivistene den voldsomme motstanden mot homofili blandt endel kristne slavere i regionen.

Ifølge Sanchez spres ekstreme anti-homofile uttalelser blant annet gjennom radiosendinger for russisktalende innbyggere og prekener fra fundamentalistiske pastorer.

- Hvis disse talene ble gitt på engelsk ville de ført til nasjonalt opprør, mener Sanchez.

Mange av anti-homoaktivistene er medlemmer av den internasjonale religiøse organsiasjonen Watchman on the Wall, som er kjent for å bombardere forkjempere for homofile rettigheter med ekskrementer under demonstrasjoner. I Latvia er gruppen populær blant kristne fundamentalister og etniske russere, på vestkysten i USA har de tilhengere blant evangelisk kristne russisktalende immigranter.

Anti-homoaktivistene møter ofte opp på markeringer til støtte for homofile i Sacramento, og er ofte flere enn de homofile selv.

Dennis Manger, tidligere senator i Californias delstatsforsamling, møtte en av lederne for det slaviske miljøet i Sacramento i 2006. Manger, som er homofil, hevder lederen kalte ham «avskyelig»:

- Du må forstå, vi setter likhetstegn mellom homofile og de som er utro, og med tyver og mordere, sa lederen ifølge Manger.

EN AV IDEOLOGENE for denne bevegelsen er ifølge SPLC amerikaneren Scott Lively, som driver en rekke organisasjoner, blant annet Defend the Family Assosiation.

I 1995 publiserte Lively den revisjonistiske og grovt misvisende boken «The Pink Swastika», der han hevder at Hitler var homofil og at «onde homofascister» sto bak Holocaust. Hans seneste bok «The Poisoned Stream» fastslår et «mørkt og mektig homofilt nærvær i den spanske inkvisisjonen, Sør-Afrikas apartheid og det amerikanske slaveriet».

«The Pink Swastika» er blitt oversatt til russisk, og blitt populær blant anti-homofile kristne i Øst-Europa og Russland. Lederen for den latviske megakirken New Generation Church i Riga, Alexey Ledayev, er ifølge Lively den som har gjort verket kjent i mange de tidligere sovjetrepublikkene.

Hat mot homofile, diskriminering og vold, er omfattende i Latvia.

New Generation Church har over 200 tilknyttede kirker i Øst-Europa, Argentina, Israel og USA.

Lively og Ledayev har sammen med Ken Hutcherson og Vlad Kusakin som er redaktør for The Speaker - en russiskspråklig avis for immigranter i Sacramento, formet en allianse for å bekjempe homofili.

Sammen står de bak Watchman on the Wall, Ifølge SPLC. De har møttes to ganger i USA det siste året, i tillegg til tidligere møter blant annet i Riga.

DRAPET PÅ SATENDER SINGH har ikke bare skremt homofile i regionen, det har også ført til en motreaksjon av hat mot slaviske immigranter.

- Mens anti-homoaktivistene roper «Vend om, sodomitter!» roper homoaktivistene «Dra tilbake til Russland!», skriver Sanchez.

Han mener konflikten har nådd kokepunktet, og at hatefulle innlegg mot russere oversvømmer blant annet webfora i området. Avisen Sacramento Bee som har dekket drapet på Singh og rettsprosessen i etterkant, advarer på lederplass mot å stemple en hel gruppe immigranter for noe bare et en mindre gruppe står for.

Ledayev og Lively har på sin side nektet å offentlig fordømme drapet på Singh. Vlad Kusakin har kalt dødsfallet «tragisk», men hevder at Sacramento Bee har involvert seg i en «nazi-lignenede kampanje mot slaviske kristne».

SPLCs ANALYSE av «Den latviske forbindelsen» siterer den lesbiske aktivisten Wendy Hill. Hun trodde Sacramento var et trygt sted for henne og partneren og deres to barn på ett og tre år. Men ikke nå mer:

- Det skremmer meg å tenke at noe kan skje med min datter på grunn av hvem foreldrene hennes er, sier Hill.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

BLE DREPT: Homofile Satender Singh.
PÅ RØMMEN: Politiet tror den mistenkte Andrey Vusik var den som ga Singh det dødelige slaget.
10 PROSENT: Sacramento er regnet som en liberal by, og andelen homofile og lesbiske er omlag 10 prosent av befolkningen. Her demonstrerer unge homofile 26. mars i år.
ANTI-HOMOFILE: I Riga i Latvia har homofile som demonstrerer for sine rettigheter blitt angrepet med ekskrementer. Her fra en demonstrasjon mot Homoparaden i juni 2007.
FOR RETTEN: Aleksandr Shevchenko er tiltalt for hatkriminalitet, og for å ha medvirket til Singhs død.
EVANGELISK KRISTNE: Fra «Let your Kingdome Come»-konferansen til New Generation Church.
DEL AV ALLIANSEN: Alexey og Olga Ledyaev leder New Generation Church i Riga.
MOTSTANDERNE: Over gata står de kristne fundamentalistene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media