Saudiske kvinner blogger om sex

Sensur og motvilje i et av verdens mest konservative land.

- SLUTT Å SKRIV OM SEX ber den saudiske bloggeren Space Cowboy, som for tiden bor i Texas. Opprinnelig kommer han fra Khobar i Saudi-Arabia. Han er oppgitt over hvordan saudiske kvinner utfolder seg på nettet.

- Jenter poster erotika over alt, skriver bloggeren, som mener man heller bør bruke tida si på å skrive om andre ting, for eksempel om det å være helt alene i verden.

Han er ikke den eneste som vil ha slutt på at jenter oppfører seg umoralsk på saudiarabisk nett. Saudiske myndigheter liker ikke at kvinner kaster hemningene i bloggosfæren.

BLOGGEREN Saudi Eve var en av dem som har fått merke sensuren. Hun skriver blant annet om kjærlighetslivet sitt og forretningsreisene til utlandet. Hun er i 20-årene, er singel og har blogget siden januar 2005. Det kan hun ikke gjøre under fullt navn.

2. juni, da hun kom tilbake til hjemlandet etter en reise, oppdaget hun at tilgangen til bloggen hennes var stengt fra Saudi-Arabia. Myndighetene ga beskjed: Access to the requested URL is not allowed var alt man fikk opp.

Som vanlig ble negativ publisitet god publisitet.  

Etter at en annen saudisk jente, nemlig bloggeren Farah, skrev om hendelsen, eksploderte saken på nettet. En rekke bloggere plukket opp det som hadde skjedd.

De startet en kampanje der de ba leserne sine sende oppfordringer til myndighetene om at bloggen til Eve må åpnes igjen.

Saudiske kvinner blogger om sex

I dag har Sudie Eve et internasjonalt publikum etter omtale blant annet på Al Jazeera, Yahoo og CBS.

DET ER IKKE EN SEXBLOGG, vi snakker om, i alle fall ikke i norsk forstand. Eve skriver om kjærlighet:

«love me more! love me as much as you possibly can .. love me for all the men who didn\'t love me, all of them at once.»

Selv spekulerer hun på om det var romantikken, den jødiske bønnen hun la ut i et innlegg eller reiseplanen hennes til utlandet som gjorde utslaget. Hun skriver lakonisk:

- Hva vet vel jeg, jeg er bare en sekulær/liberal (altså ikke muslim, i deres øyne) engelskspråklig blogger som også er en saudisk kvinne som blogger om sex.

Til Christian Science Monitor skriver hun i en mail at hun antakelig ble sensurert fordi hun er kvinne og skrev om romantiske eskapader på arabisk og samtidig nevnte Gud.

- For en saudisk mann er romantikk bare lovlig om det er skrevet på engelsk eller av en mann. Det er definitivt ikke tolerert om det skrives av en saudisk kvinne på arabisk.

SAUDI-ARABIA er et konservativt land styrt etter sharia, også i strafferetten. Homofili er forbudt, og utroskap kan gi piskeslag som straff.

Oljen har gjort landet til et av de rikeste i regionen. Men i kjølvannet av den høyteknologiske utviklingen har det ikke vært moderniseringsplaner. Kvinners rettigheter er fortsatt svært begrenset.

Kvinnene må gå i burka, de får ikke kjøre bil, ikke stemme ved valg, de kan ikke omgås menn de ikke er i slekt med, de må ha mannlig samtykke for å ta utdanning og jobb, de kan ikke reise utenlands uten tillatelse.

Men de kan blogge.

Plutselig har kvinnene fått en mulighet til å uttrykke seg fritt offentlig, noe de tidligere ikke har vært i muligheten av.

Og mannlige, konservative bloggere har begynt som nettpoliti. De forsøker å overvåke nettet for å stoppe bloggere som de mener opptrer upassende i forhold til islam, skriver CSM.

MYNDIGHETENE OVERVÅKER nettet gjennom organisasjonen King Abdulaziz City for Science and Technology. Det er ifølge dem selv pornosider de oftest stenger tilgangen til, dernest sider om narkotika, religion og terrorisme.

Til The Internet Services Unit, kalt The Saudi Beelzebub av en kvinnelig blogger, kan folk sende inn forslag om at nettsider skal blokkeres.

I følge bloggeren Farah går ryktene ut på at en mannlig blogger ba om at bloggen til Saudi Eve ble stoppet, og at vedkommende vil be om at resten av kvinnebloggerne også blir stoppet.

Den mannlige jusstudenten Mohammed al-Mossaed blogger under navnet Green Tea (bare på arabisk), og har dannet en gruppe av konservative bloggere. De kaller seg OCSAB, «Official Community of Saudi Arabian Bloggers», mens motstanderne liker å kalle dem «Official Community of the Saudi Bastards». Moassaed avviser at han har noe med blokkeringen av bloggen til Saudi Eve å gjøre, men mener hun kanskje kan ha brutt landets regler når hun har snakket om Gud og sex.

Han møter motbør. Den 18 år gamle studenten ubergirl87 blogger fra Saudi-Arabia om blant annet hvorfor saudiske menn har glede av å plage kvinner.

Og Farah Aziz forteller om problemer med de konservative bloggerne, som har lagt igjen truende kommentarer i bloggen hennes.

Den kvinnelige bloggeren Jo fikk nettforbud av de konservative brødrene sine i månedsvis. De ble mistenksomme da hun brukte så mye tid på nettet. Nå sniker hun seg ut til venner og på nettkafeer for å surfe.

DEN SAUDISKE CYBERKRIGEN kalles den nå. Liberale og konservative bloggere krasjer sammen, og det er gjerne menn mot kvinner.

For kvinnene deltar i aller høyeste grad.

- Sensuren av nettet kommer til å mislykkes, skriver Alien Memoirs, en saudisk kvinne fra Hijaz som for tiden bor i USA.

I et land der jenter og gutter ikke skal treffes, hvor foreldrene som oftest arrangerer ekteskapene, der ekteparet kanskje bare får møtes én gang før de blir gift, hvor det ikke finnes kinoer, konserter, utesteder eller andre aktuelle måter å møtes på, er teknologien blitt løsningen for mange. 

Satellittfjernsyn viser unge saudiere hvordan andre mennesker lever. Mobiltelefoner og chatterom på internett har gjort det mulig å bli kjent med hverandre. En vanlig måte å flørte på er å skru på bluetooth-funksjonen på mobiltelefonen, slik at man ikke trenger å vite telefonnummeret, slik Rajaa al-Sanie (25) beskriver det i boka «Jentene i Riyadh». Boka ble bannlyst i Saudi-Arabia.

Og fortsatt er tilgangen til Eves blogg stengt i Saudi-Arabia. Hun vet ikke helt hva hun skal gjøre med det, men er glad for at lesere andre steder i verden kan følge henne.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

FÅR SNAKKE FRITT PÅ NETTET:</B> Saudiske kvinner har på ingen måte ytringsfriehet. Men på nettet kan de slippe seg løs, uten at myndighetene kan kontrollere det.
BLE STENGT AV MYNDIGHETENE: <a href="http://eveksa.blogspot.com/">Saudi Eve</a> skriver en dagbokaktig blogg om kjærlighet, religion og jobb. 2. juli ble tilgangen til bloggen hennes stengt i Saudi-Arabia.
FÅR TRUSLER PÅ BLOGGEN SIN:</B> <a href="http://farahssowaleef.blogspot.com/">Farah</a> forteller at konservative, saudiske menn legger igjen trusler kommentarfeltene på bloggen hennes.
BLOGGER PÅ ARABISK:</B> Mohammed al-Mossad har samlet en konservativ gruppe med saudiske bloggere. Bloggen hans heter <a href="http://www.g-tea.com/">Green Tea.</a>
<B>PÅPASSELIG MED SLØRET:</B> En saudisk kvinne passer på at hun er tildekket. I dette kjøpesenteret i Riyadh patruljerer religionspolitiet for å forsikre at kvinnene er tekkelig kledd.