Se nazistenes propagandafilmer

De tyske filmavisene i Norge fra krigen offentliggjøres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

50 000 NORDMENN var medlem av NS i løpet av okkupasjonen mellom 1940 og 1945. Mange tusen av disse samlet seg på Youngstorget da minister Gudbrand Lunden holdt tale til massene. De fikk beskjed om å stå mot den jødiske bolsjevikfaren. De oppmøtte gjorde nazihilsen mot ministeren. Det er et skremmende filmklipp.

Klippet var et nyhetsinnslag på Filmavisen, som kom i nazifisert utgave under krigen. Nå offentliggjøres for første Filmavisinnslagene som ble produsert i okkupasjonstida. Over 60 år etter at de ble spilt inn er de frigitt. Fra i dag kan du se alle filmrevyene på Filmarkivet.no.

- Disse utgavene har aldri blitt vist etter krigen. Hensynet til de medvirkende NS-medlemmene har nok vært en grunn. Det inneholder en del opptak fra stevner og møter NS hadde, og deltakerne er lett gjenkjennelige. Dette var jo dessuten laget til propagandaformål, og derfor kan man også ha vært tilbakeholden, sier filmhistoriker Tore Helseth ved Høgskolen i Lillehammer til Dagbladet.no.

At noen kan bli påvirket i feil retning av filmene i dag, mener han er utenkelig.

TYSKERNE SATSET PÅ PROPAGANDA. Norsk Film AS, som produserte den ukentlige ukerevyen, ble overtatt av tyskerne etter at de invaderte Norge, og de var villige til å satse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer