Sei om det

Fordelen med sei er at den ikke er prippen.

Seilivet: Mens torsk er penger, er sei hverdag. Seien tåler røff behandling og er ikke redd for store smaker. Det er bare åpeise på. Her er bakt seifilet med parmesansmuler. Foto: Mette Randem.
Seilivet: Mens torsk er penger, er sei hverdag. Seien tåler røff behandling og er ikke redd for store smaker. Det er bare åpeise på. Her er bakt seifilet med parmesansmuler. Foto: Mette Randem.Vis mer

Hvis du er av den oppfatning at kun det beste er bra nok, er det sannsynlig at du ikke spiser så mye sei. På rankingen over verdens beste fisker, er det ingen tvil om at norsk torsk, piggvar, kveite, sjøtunge og laks troner helt på toppen. Mens seien sjelden når opp. Ikke fordi den ikke er god, men fordi den ikke innehar alle de riktige stjernekvalitetene.

«Best» er ikke bare betegnelsen på «god å spise». Akkurat som maten på en god restaurant bedømmes etter både smak og utseende (tidligere ble maten på noen av de store kokkekonkurransene ikke spist, bare vurdert etter estetiske kriterier) og etter mengden plysj og veven i duken, gjør vi noe av det samme til hverdags. I middagsmatens skjønnhetskonkurranse kommer seien alltid på andreplass bak oransjerosa laks og skinnende hvit torsk.