Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Sekstimersdagen virker ikke

Vi blir ikke friskere, kjappere og mer effektive. Og fraværet er like høyt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ÅRTIER har sekstimersdagen vært en drøm for venstreradikale. Andre ser på den som et mareritt, uten happy end. I den rødgrønne Soria Moria-erklæringen fra høsten 2005, fikk de seks timene nytt liv.

Sekstimersdagen skal utredes. Med den nye regjeringen kan drømmen, som SV har hatt programfestet siden 1975, bli til virkelighet. Fornyingsminister Heidi Grande Røys (Sv) skriver innlegg der hun understreker at de jobber mye med 6-timersdagen i departementet hennes.

Og det gjør de i LO også. Gerd Liv Vallas yndlingsdag har gjort comeback som fanesak i foreningen hennes. 

ARGUMENTENE for den korte dagen har vært mange, som at lavere arbeidstid med like mye lønn bidrar til økt arbeidsinnsats gjennom redusert sykefravær.

Det hevdes at færre støtes ut av arbeidslivet når nettene blir lengre, flere kommer seg inn i arbeidslivet og de kan jobbe til de blir eldre. 

SÅ STØVTØRKET er det gamle forslaget at næringslivet begynte å skjelve i slacksene i desember i fjor.

Stoltenberg måtte på et møte med næringslivsstopper i fjor roe ned:

«Det er 110 prosent sikkert at det ikke blir innført noen sekstimersdag.» Det var bare forsøk med 6-timersdagen Stoltenberg støttet, sa han.

image: Sekstimersdagen virker ikke

«Jeg tar det med ro og tror de kommer etter,» svarte Gerd Liv Valla.

Regjeringen satte for 2006 av 10 millioner kroner for å forberede forsøk med dagen. For 2007 er det bevilget 20 millioner til studier og forsøk. Vi vet ikke vet nok om sekstimersdagen, sier Grande Røys. Resultatet foreligger i 2009. 


MEN HVEM
vet hva som kan skje om SV taper nok en sak, og vi ender opp med å sende soldater sør i Afghanistan? Sekstimersdagen kan komme. Allerede har en del overraskende ting skjedd:

Finansdepartementet har regnet på det, og kommet til at det vil koste rundt 50 milliarder kroner med sekstimersdagen.

Til og med Dagens Næringsliv vinklet en sak på at - Sekstimersdagen kommer. De fikk til og med butikkgründer Stein Erik Hagen til å støtte forslaget.

Sekstimersdagen er blitt den nye it-dagen.


EN DEL HYGGELIGE
erfaringer fra Sverige og Bærum er blitt trukket fram av sekstimerstilhengerne.

Nå er rapporten kommet som oppsummerer de store forsøkene med 6-timersdagen, og den konkluderer negativt. Seks timer om dagen er poengløst. Eller?

- Det spørs hvordan man vurderer det. De ansatte var fornøyd med økt lønn og mindre arbeidstid, sier Dag Olberg i Fafo til Dagbladet.no.


DET TRENGS DET VEL
knapt en forsker for å skjønne. Olberg oppsummerer i notatet «Forsøk med 6-timersdag - ordninger og erfaringer» dessuten at de ansatte i mange tilfeller er fornøyd både med arbeidsmiljøet og egenopplevde helseeffekter når de arbeider seks timer.

Men det finnes ikke data som viser en sikker sammenheng mellom sekstimersdagen og redusert sykefravær. Det er heller ikke påvist noen sammenheng med kort arbeidsdag og helse, ingen data kan gi sikre konklusjoner om sysselsetting- eller likestillingseffekt.

- Det argumentet som ser ut til å ha blitt brukt mest den siste tida, nemlig at sekstimersdagen lønner seg økonomisk, det mener jeg det ikke er funnet noe hold for, sier Olberg.

Tvert om, de tre viktigste 6-timersforsøkene i Norden ble lagt ned fordi evaluering dokumenterte at målsettingene ikke ble oppnådd. Ønskene om mindre sykefravær og bedring av bedriftenes økonomi ble ikke innfridd og kommunene fant ut at det ble for dyrt.

- Det er Sverige som har gjort flest forsøk og holdt på lengst med sekstimersdagen. Det svenske fagforbundet Kommunal har ikke lenger 6-timersdagen som et krav, dels fordi de har spurt sine egne medlemmer om det, pluss at de har evaluert forsøkene, sier Olberg. De ansatte prioriterer lønn når de blir spurt, ikke kortere arbeidsdag.


I AUGUST
kom konsulentfirmaet Rambøll Management fram til de samme konklusjonene i en stor rapport regjeringen hadde bestilt om sekstimersdagen.

Firmaet fant ikke et eneste vellykket forsøk med sekstimersdagen. Det understrekes at det er komplisert å finne virkningen av kortere arbeidstid, men dommen er hard:

«Eksemplene fra Skandinavia antyder at de forventede virkningene i de fleste tilfeller har uteblitt; trivselen har ikke økt, usikre virkninger på sykefravær, produktivitet ikke gått opp i offentlig sektor, ingen endring av stressnivå, tungt arbeidsmiljø til tross for redusert arbeidstid».

Grande Røys snudde pessimismen til optimisme, og mente rapporten viser at vi trenger mer forskning og forsøk med sekstimersdagen.

I forskningsstiftelsen Fafo har man ingenting i mot akkurat det:

- De fleste forsøkene som er forskningsmessig evaluert omhandler kvinner innen pleieyrker. Det hadde vært interessant om slike forsøk også omfattet menn i større grad enn de har gjort, sier Olberg.


ARBEIDSMEDISINER
Ebba Wergeland mener sekstimersdagen vil presse seg fram, til tross for motstand. Hun understreker at hun ikke har lest de to aktuelle rapportene.

- Om fornuften seirer kommer sekstimersdagen om 5 - 10 år. Den vil i alle fall bli behandlet som en mer realistisk reform i tida framover. Man vil blant annet oppdage at pensjonsreformens forutsetning om at folk skal bli lengre i arbeid ikke er mulig uten slike tiltak, sier Wergeland til Dagbladet.no.

Hun sto bak det såkalte Osloforsøket med sekstimersdag for hjelpe- og sykepleiere på slutten av 90-tallet. Evalueringen kunne ikke dokumentere at sykefraværet gikk ned, selv om de ansatte følte seg friskere. Wergeland er oppgitt over at media og politikere fokuserer på sykefravær.

- Man kan ikke vente at sykefravær går ned. I slike forsøk rekrutterer man nye folk, som i Osloforsøket. Man trenger å kompensere for nedgang i arbeidstid med nye stillinger. Nyansatte er gjerne friskere enn gjennomsnittet. Det vil trekke sykefraværet ned i starten. Jo lenger tid som går, desto mer øker fraværet. I tillegg er det i en del forsøk ikke satt inn ekstra personell når de ansatte får sekstimersdag, og da blir arbeidsdagen mer stressende.

Wergeland vil fokusere på det å utsette uønsket, tidlig pensjonering.

- Bedriften sparer penger til AFP-tilskuddet om folk blir stående lenger i jobb. Statistikken viser at behovet for fravær øker med årene, det er bare biologi. Det er utrolig at politikerne ikke skjønner det, at jo mer inkluderende man gjør arbeidslivet, jo mer fravær får man.


FORSØK I BÆRUM
i pleiesektoren fremholdes ofte som en suksess og som et argument for sekstimersdagen, selv om de ikke innførte sekstimersdag her.

Her ble arbeidstiden redusert med rundt 20 prosent da de ansatte fikk ny turnus: De jobbet tre dager med påfølgende tre dager fri, året rundt. Kommunen har videreført opplegget også etter at forsøket var over, og årsaken er at de ansatte var fornøyd, og at de sa at de ville stå lenger i jobb med denne turnusen. Forskerne fant ikke redusert sykefravær i forsøksperioden.

- De alternative ordningene i Bærum er interessante i seg selv, og også fordi de ble videreført ut over forsøksperioden. Men de bærer ikke vekten av argumentasjonen for 6-timersdagen, sier Olberg.

- Sekstimersdagen gir ikke lavere sykefravær, det må man snart forstå. Det er politisk korrekt å regne det som et suksessmål, men det er faglig feil. Vi må ikke få flere forsøk på å få ned sykefraværet, det er sløsing med penger, vi må få seriøse sekstimersdagsforsøk, avslutter Wergeland.


Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

LANG TIDS KAMP FOR DAG:</B> Arbeidsdagen er blitt forkortet flere ganger opp gjennom historien. Først på 60-tallet ble det vanlig med fri både på lørdag og søndag. Bildet er fra 1. mai 1966.
NY FAFO-RAPPORT:</B> Forsker Dag Olberg har oppsummert de nordiske forsøkene med sekstimersdagen.
SEKSTIMERSFORSØK MISLYKKET:</B> De fleste forsøkene er blitt gjennomført i pleie- og omsorgssektoren.
PÅ TIDE Å GÅ HJEM:</B> Fornyingsminister Heidi Grande Røys (Sv) ivrer for sekstimersdagen.
<B>JOBBER 12-TIMERSDAG:</B> Gutta på Snorre A klager ikke. Men så har de en måned fri etter to uker med 12-timersdager også.
PLUTSELIG ER DAGEN HER:</B> Arbeidsmedisiner Ebba Wergeland mener sekstimersdagen bør innføres, og at den kommer om noen år.
MER TID TIL FAMILIEN:</B> Et av argumentene for sekstimersdagen er mer tid til familie og sosiale aktiviteter. Men innføres den bare i typiske kvinneyrker kan man få den konsekvensen at menn jobber mer.
FOR TIDLIG Å GÅ HJEM NÅ:</B> Stoltenberg og Gerd Liv Valla er ikke helt samstemte om sekstimersdagen.
Hele Norges coronakart