- Seksualdriften er høyere enn fornuften

Allmennlege Kjell-Olav B. Svendsen.

-  I BUNN OG grunn koker hva du synes er pinlig ned til egen bluferdighet og mentale sperrer og forholdet du har til egen kropp og seksualitet, sier allmennlege Kjell-Olav B. Svendsen. Han har jobbet med seksualproblematikk i en årrekke.

-  Seksualdriften er jo som kjent høyere enn fornuften. Vi er ikke særlig logiske når vi er kåte, og da kan det gå litt for fort i svingene. I utgangspunktet er det positivt. Selv om vi kanskje liker å tro det, er vi jo ikke sexmaskiner som aldri gjør feil.

Svendsen mener det er en forutsetning for god sex å ikke forsøke å unngå flauheter. Nøkkelen er heller å føle seg grunnleggende trygg på både seg selv og partneren, og å tillate seg å prøve og feile.

-  Dette kommer med tida. Alle forhold har en begynnelse. Det er særlig i startfasen de pinlige øyeblikkene oppstår, fordi mange er opptatt av å leve opp til en rolle, sier Svendsen.

PSYKOLOG OG SEXOLOG Kristin Spitznogle bekrefter dette:

-  Alle som har hatt en viss mengde sex, vil også ha opplevd noen pinlige øyeblikk. I hvert fall håper jeg det. Tenk så kjedelig det ville blitt dersom vi hele tida bare skulle «safe» og holde oss til det vante.

Spitznogle mener problemet heller ligger i at vi fjerner oss mer og mer fra vår egen natur.

-  Seksuell nytelse dreier seg om å gi seg over til instinktene. Men mange opplever det som ukomfortabelt og flaut å være i kontakt med denne sida av seg selv. Et eksempel er det anstrengte forholdet mange kvinner har til eget underliv. I USA får du til og med kjøpt intimspray som gjør at du lukter sommereng der nede. D et er fullstendig unaturlig! Sex skal ikke være sterilt og tekkelig. Forlater du senga med hårfrisyren i perfekt orden og maskaraen intakt, har du neppe hatt den helt store opplevelsen.

HVORDAN HÅNDTERER man en pinlig situasjon?

-  Si det som det er, i stedet for å trekke deg unna, låse deg inne i deg selv og fundere på hva partneren tenker om deg, sier Svendsen.

-  Jeg snakket en gang med en som var livredd for ikke å få ereksjon. Da han sa fra om dette på forhånd, viste det seg at det appellerte til morsfølelsen hos partneren. Så positiv var responsen at han begynte å bruke det som et triks overfor nye partnere. Å være dønn ærlig kan med andre ord ta bort mye av brodden. Ofte innbiller du deg at du har gjort noe pinlig, mens partneren kanskje ikke engang har tatt notis av hendelsen. Det er nok en grunn til å snakke sammen. Ut over det er mitt eneste råd at man er mest mulig seg selv. Legger du bånd på deg selv under sex, legger du også bånd på nytelsen.

Spitznogle er av samme oppfatning:

-  Sannsynligheten er stor for at du opplever en flau episode som langt mer katastrofal enn hva partneren din gjør. Hans eller hennes forsikring om at det er ok kan derfor være til god hjelp og bidra til å skape en trygg atmosfære på den seksuelle arenaen.

-  Forsøk å stole på deg selv og la ting komme naturlig. Stønn høylytt, lag ellers de lydene som måtte falle deg inn og glem hvordan du ser ut. Da signaliserer du at du vet hva du vil ha og nyter det. Det er en stor turn-on for en partner!

ET MER ALVORLIG problem kan ifølge ekspertene oppstå dersom det du selv oppfatter som pinlig, skjer gang etter gang.

-  Tankene begynner fort å kverne så mye rundt dette at det til slutt blir en selvoppfyllende profeti. Det blir en mental sperre, og da kan du havne i en ond sirkel av anspenthet og utrygghet. I disse tilfellene er det i hvert fall viktig å snakke sammen om hva det er som plager en, sier Spitznogle.

-  Dessverre tror jeg flertallet trekker seg bort - særlig menn med for tidlig sædavgang eller potensproblemer, sier Svendsen.-   I stedet for å si det som det er, finner de på alskens unnskyldninger for hvorfor de ikke vil ha sex. Mange går i flere år uten sex, selv om de ønsker et seksualliv og vet at partneren også savner det.

-  HAR DERE SELV hatt noen pinlige sexøyeblikk?

-  Jeg har et ganske avslappet forhold til dette. Men én gang trodde jeg at jeg nærmest var nær ved å ta livet av en partner. Noen ganger er nok entusiasmen større enn koordinasjonen, og i et noe akrobatisk rundkast endte jeg opp med å velte både ham og meg i gulvet på forholdsvis hasardiøst vis. Ettersom min utkårede var profesjonell idrettsutøver, så jeg for meg at jeg kom til å legge hele karrieren hans i ruiner og det som verre var. Men det gikk bra til slutt; han kom skadefri ifra det hele, og en god latter fikk vi oss også, sier Spitznogle.

-  Selvfølgelig har jeg hatt pinlige øyeblikk - alle har jo det, utbryter Svendsen.

-  Jeg prøver å følge noen av rådene jeg gir til andre om å gjøre det beste ut av pinlige situasjoner. Jeg har opplevd alt - fra at senga til ereksjonen har røket. Men det blåser jeg i. Jeg pleier å si til meg selv at det er en treningssak å drite seg ut. Som regel har man ikke dummet seg ut så mye som man tror selv.