Seksuell flyktning

Rosemarie Köhn, Boy George og en drøss med lesber og homser. Er det rart daglig leder Tonje Lilleås Humberset 22) gleder seg til Skeive dager?

-  HVA SA MOR OG FAR?

-  Jeg hadde kvidd meg lenge. Jeg var 18 eller 19 år og ville gjerne fortelle dem at jeg var lesbisk, men det var vanskelig å finne en anledning. Til slutt skrev jeg et brev og sendte det hjem til Stranda. Det gikk noen dager med spenning. Så kom en sms, mens jeg satt på trikken: «Alt går bra. Vi snakkes.»

-  Ble du lettet?

-  Jeg kjenner jo foreldrene mine og vet de er åpne og tolerante. Likevel kunne jeg ikke være sikker på at alt var ok, iallfall ikke sånn med én gang. Vi har alle våre fordommer. Men alt blir enklere bare du er åpen, synlig og stolt over den du er!

I ET HALVT ÅR har Tonje Lilleås Humberset jobbet seint og tidlig i Homohuset i Oslo for å forberede årets kulturarrangement Skeive dager. Som hun understreker ikke bare er for homofile og lesbiske, men for alle som føler seg litt skakke og annerledes. Og for sympatisører. Familie og venner er velkomne på arrangementer, konserter og den store Homoparaden neste lørdag, med etterfølgende show på Rådhusplassen. Og med åttitallslegenden Boy George som hovedattraksjon på Sentrum Scene. Riktignok bare som DJ.

-  En av verdens aller beste DJ-er, understreker Tonje Humberset stolt.

-  Det er 15 år siden han sist var i Norge, og han pleier ikke takke ja til slike invitasjoner, men Kristian & Christian i «Fire Club» klarte å overtale ham. Vi har lagt vekt på å få bredde i programmet - fra faglige seminarer til kunstutstilling, filmer, turer, GP-konserter og fester - men Boy George er klart en høydare!

I GÅR ÅPNET likestillingsminister Karita Bekkemellem Skeive dager på Soria Moria. Om ei uke kjøres tidligere biskop Rosemarie Köhn i bil først i paraden (med et lite helseforbehold), etterfulgt av transer og lesber, lærhomser og skruller.

-  Dere er godt inne i varmen? Hvor lenge tror du det er nødvendig å arrangere homodager i Norge?

-  Jeg tør ikke å spå. Mye er blitt bedre, men vi har ennå langt å gå, for det er mange steder, særlig utenfor Ring 2 i Oslo, der det ikke er ok å være homse eller lesbe. Det er fremdeles slik at hver fjerde homofile person mellom 16 og 24 år har prøvd å ta livet sitt én eller flere ganger. Jeg vokste opp i ei lita pizzabygd på Sunnmøre, men dro til Oslo for å komme ut av skapet. Jeg var nok det man kaller en «seksuell flyktning». Seinere har jeg kunnet være åpen i hjembygda også. Men uansett er det viktig å feire de kampene vi har vunnet - også inni oss selv. Ikke minst er det viktig å huske på historien. Homomarkeringene startet med Stonewall-opprøret i New York 27. juni 1969, da en homobar i Greenwich Village ble utsatt for en politirazzia. En håndfull dragqueens forsvarte seg med stiletthæler, og politifolkene måtte barrikadere seg. Nå markeres vår rettighetskamp i mange land rundt denne datoen.

-  TEGNEREN FREDRIK STABEL har en gang sagt at mann og kvinne har én ting felles: Motsatt kjønn. Hva har homser og lesber felles, når den tiltrekningen mangler?

-  Vi deler en historie. Og så har vi en felles forståelse av hvordan samfunnet fungerer i dag, med sitt -  unnskyld uttrykket -  heteronormative kjønnspress, som dikterer hvordan folk skal snakke, hvordan de skal kle seg og hva de skal være interessert i. Vi ønsker et samfunn der alle kan utvikle seg og uttrykke seg slik de selv vil. Vi er ingen homogen masse og har ingen planer om å starte et eget homoparti.

Men Homoparaden i år vil neppe kunne måle seg med fjorårets, da den omvekslende markeringen Euro Pride ble lagt til Oslo. Da var det bortimot 20 000 henrykte og elleville personer i toget, og minst like mange som så på. Været var dessuten på de skeives side, og akkurat den faktoren bekymrer årets leder, ettersom inntektene til arrangementene kommer fra billettsalg og servering. I år går Euro Pride i London, med start samme helg og den varer i 14 dager. De ivrigste blir med på flere homofestivaler.

-  Er det gøy å være gay?

-  Ja, spesielt under Skeive dager. Men vi har våre ups and downs, som alle andre. Vi er kort sagt som alle andre. Noen går i lakk og lær og drag, andre ikke.

-  Noen synes kanskje nettopp det uttrykket kunne dempes noe i paraden?

-  Jeg synes heller vi skal akseptere alle de ulike uttrykkene som finnes i miljøet og slutte å skamme oss over dem som har et annet uttrykk enn oss selv. Vi kan mye om hva det vil si ikke å bli akseptert. Men homofile har også fordommer, og det må vi jobbe med.

NÅR SKEIVE DAGER er over, skal Tonje Lilleås Humberset muligens returnere til studiene. Hun sikter seg inn på juss. Hun håper å finne seg en kjæreste og få et stabilt forhold.

-  Og så skal jeg ha barn! Ja, ikke ennå, jeg er for ung til det. Men mamma behøver ikke bekymre seg, en dag blir hun bestemor.

-  Har hun spurt?

-  Ikke direkte, men hun har vel tenkt sitt. Og nå får hun svar i Magasinet. Hvordan det skal skje, vet jeg ikke, det kommer an på både meg og en eventuell partner. Det finnes mange muligheter.