RO I REKKENE: Ana Roš har ofte sterke meninger om maten, men hever sjelden stemmen på kjøkkenet. – Roping og skriking er et tegn på svakhet, på at du ikke klarer å kontrollere situasjonen. Vi prøver å skape et arbeidsmiljø hvor folk føler seg trygge, sier Roš. Her diskuterer hun en rett med assisterende kjøkkensjef Leonardo Fonseca Celis. Foto: Anne Valeur
RO I REKKENE: Ana Roš har ofte sterke meninger om maten, men hever sjelden stemmen på kjøkkenet. – Roping og skriking er et tegn på svakhet, på at du ikke klarer å kontrollere situasjonen. Vi prøver å skape et arbeidsmiljø hvor folk føler seg trygge, sier Roš. Her diskuterer hun en rett med assisterende kjøkkensjef Leonardo Fonseca Celis. Foto: Anne ValeurVis mer

Selvlært suksess på kjøkkenet

Hun kunne bare koke pasta. Nå er slovenske Ana Roš (45) verdens beste kvinnelige kokk.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Før kom folk hit for gode matopplevelser. Etter Netflix og den kåringen, kommer de for å se meg. Det kan bli litt slitsomt.

Klokka er ti om morgenen, og den slovenske stjernekokken Ana Roš har søkt ly under skyggen av et tre utenfor restauranten hennes Hiša Franko – Franks hus – som også er hjemmet hennes: her bor hun, i andre etasje, sammen med ektemann og medsammensvorne Valter Kramar (50), barna Eva Klara (14) og Svit (16), og hunden Prince (5), en liten King charles spaniel som tasser etter matmor hvor enn hun går – bare ikke på kjøkkenet.

Lenge var Roš kjent som kokkehjernen bak den ene gode restauranten i småbyen Kobarid, i den idylliske Soča-dalen, noen mil unna den italienske grensa. En restaurant elsket av lokalbefolkningen – og noen heldige turister. Men etter at Netflix’ kult-kokkeserie «Chef’s Table» i 2016 viet et helt program til henne, har det tatt fullstendig av. Sammen med USAs førstedame Melania Trump er Roš en av Slovenias mest googlede kvinner. Folk valfarter fra andre siden av kloden for å smake på kreasjonene hennes. 7000 klikker seg inn på restaurantens hjemmeside daglig; du skal ha god flaks dersom du vil sikre deg et bord her i løpet av sommeren. Og «den kåringen» hun snakker om? Jo da. I fjor ble Roš kåret til verdens beste kvinnelige kokk av den prestisjetunge World's 50 Best Restaurants.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn