Sentrumsalternativet

Oslos mest uglesette strøk har blitt et nytt sentrum for kultur, design og trender.

LETTERE FORVIRRA TURISTER med kart og søkende blikk beveger seg nølende i retning Operaen, som ligger der på andre sida av motorveien.

Hvis de løfter blikket fra kartet, kan de beundre monumentale murbygninger der stadig flere av utstillingsvinduene viser fram møbler, kunst og klær.

I veikanten ved Prinsens gate står Carl Erik Krefting (54) fra Søylen Eiendom og peker entusiastisk oppover og nedover langs den trafikkerte veien.

- Dette var en gang en hovedåre i byen, og det kan det bli igjen. Jeg ser for meg litt trær på sidene, kanskje et sykkelfelt. En praktgate i Oslo, det er min drøm, sier han. 

DET BYGGES PÅ to sider av hovedstaden; i Bjørvika og på Tjuvholmen. Midt mellom de to nye sentrumsbydelene vekkes et gammelt område til nytt liv.

Det siste året har flere nye butikker, Norges første designhotell, et arkitekturmuseum signert Sverre Fehn, og flere hundre leiligheter dukket opp i området som på folkemunne fortsatt ofte bare kalles «horestrøket».

Kvadraturen, de vinkelrette gatekvartalene som ligger mellom Karl Johan og Akershus festning, markerte en gang sentrum i hovedstaden. Det var hit Kong Christian IV pekte og uttalte de kjente ordene «her skal byen ligge», på begynnelsen av 1600-tallet. Og nå kan de kanskje sies på nytt. 


TIDLIGERE I ÅR 
kjøpte Carl Erik Krefting og hans partnere Oslos gamle hovedpostkontor, en massiv bygård mellom Prinsens gate og Tollbugata, for 400 millioner kroner. Da var det allerede utviklet og utbygd betraktelig.

PIAZZA PÅ PLASS: I bakgården til Posthallen har det blitt uteservering. I etasjene oppover ligger nye leiligheter, på taket er det terrasse med utedusj og minigolf, og i kjelleren skal det bygges treningssenter. I bakgrunnen ligger litt av Robert Tandbergs over 2000 kvadratmeter med designmøbler. Ale foto: METTE MØLLER
PIAZZA PÅ PLASS: I bakgården til Posthallen har det blitt uteservering. I etasjene oppover ligger nye leiligheter, på taket er det terrasse med utedusj og minigolf, og i kjelleren skal det bygges treningssenter. I bakgrunnen ligger litt av Robert Tandbergs over 2000 kvadratmeter med designmøbler. Ale foto: METTE MØLLER Vis mer

Sakte, men sikkert har over 200 leiligheter kommet på plass, og siden nyttår har det åpnet økologisk frisørsalong, restaurant og to klesbutikker i samme bygg.

- Vi kan ikke regne med en endring av bybildet i løpet av et år eller to, det er en lang prosess. Men nå tror jeg det vil eskalere, på grunn av Operaen og utbyggingen i Bjørvika. Etter hvert forsvinner også motorveien i tunnel, det er en klar fordel, mener Krefting. 

SISTE TILSKUDD I Posthallen er designeren og kunstneren Henrik Vibskovs butikk.

Den unge dansken har opparbeidet seg en solid tilhengerskare blant hipstersegmentet i befolkningen, og dette er hans eneste butikk utenfor København. Dermed er grunnen lagt for at ivrige merkelappbrukere kommer med betegnelser som «Oslos SoHo» og «Det Nye Grünerløkka».

Frode Grønvold (29), driftsansvarlig for Henrik Vibskov-butikken, vil ikke bruke akkurat de sammenlikningene.

- Dette området blir mer eksklusivt. Jeg ser for meg at en del butikker som tidligere ville endt opp i Bogstadveien nå vil dukke opp her. Når det er sagt, er ikke dette det letteste stedet å etablere seg. Når vi har valgt det, er det ene og alene fordi vi tror dette på sikt blir Oslos sentrum. Karl Johan er ikke interessant, mener Grønvold. 

DEN GAMLE POSTHALLEN er bygget rundt en bakgård der den nye restauranten nå har uteservering.

Nyinnflyttede beboere sitter på balkonger oppetter veggene, og på toppen har de både minigolfbane og takterrasse med utedusj.

Sentrumsalternativet

- Det er en «piazza feel» på denne bakgården, mener Martin A. Andersen (30), en av gründerne bak konseptbutikken Freudian Kicks som åpnet tidligere i år.

- Det er fortsatt billigere her enn på Grünerløkka. Dessuten er det en del finansinstitusjoner i området, noe som gir en høyere standard. Ikke er det så mye «nasty» trafikk lenger, heller, sier han. 

SELV OM KVADRATUREN fortsatt er tilholdssted for mange av byens løse fugler, har miljøet flyttet seg litt.

- Før var det store gjenger med narkomane som hang i gatene, de er borte nå. Men det er også kontrastene som gjør stedet spennende. Advokatkontorer, finansinstitusjoner og luksusrestauranter møter strippeklubber, kunst og hedonisme. Det gir området en spennende puls.

Da han og medgründere Stian Grimsæth (30) og Simen Verpe Eriksen (30) valgte lokale, var det viktig å finne et sted med nok plass til å ha arrangementer og kunstutstillinger.

- Kvadraturen forbindes allerede med kunst og kultur. Området er nytt og spennende, samtidig som det er mye historie her. Mange av de ærverdige byggene, arkitekturen og oslohistorien er turistattraksjoner i seg selv, sier Grimsæth.

DET ER AKKURAT DET Merete Agerbak-Jensen (40), høyrebyråd for byutvikling i Oslo, ser for seg. Hun er en av pådriverne for nytt liv i Kvadraturen, og tidligere i år arrangerte hun et seminar for offentlige og private aktører for å peile ut veien til framtidas bydel.

- Mye handler om image, for ifølge politiet er det ikke mye kriminalitet her, selv om folk kanskje opplever det sånn, sier Agerbak-Jensen.

- Jeg tror Kvadraturen kommer til å bli et «centro historico» i Oslo, gjerne med tilhørende kulturminnekart. Området binder Fjordbyen sammen fra Rådhusplassen via festningen, og er den naturlige veien å gå til Bjørvika og Operaen. Målet er å få folk til å begynne å bruke det, sier hun.

Etter årevis med forsøk på forbedringer i de mer belastede områdene, tror hun nå de endelig er på riktig vei.

Noe av utfordringen ligger i de mange verneverdige bygningene, og her har kommunen og Byantikvaren gått med på noen kompromiss.

- Den beste måten å bevare er gjennom bruk. Derfor har vi gått med på for eksempel å senke enkelte vinduer, for å få området til å leve etter klokka 17, sier hun.

FLERE BOLIGER VIL OGSÅ sørge for mer liv på kveldstid. Fortsatt er det gogo-klubbene som dominerer i gatebildet etter at folk har gått hjem fra jobb og museene har stengt.

- Vårt håp er at den mer lyssky virksomheten kan forsvinne helt, og eneste måten vi kan bidra på er at vi legger ned nattklubber, sier Carl Erik Krefting i Søylen Eiendom.

- De siste åra har vi lagt ned 5-6 stykker. Vi vil få inn butikker og hyggelige restauranter i stedet. 

KONDITORKONGEN PASCAL Dupuy (43) har holdt til nederst i Tollbugata i over 13 år. Fra en adresse som ingen vil skrive i store bokstaver i en eiendomsannonse har han solgt sine eksklusive kaker, vis-à-vis en gogo-bar.

- Vennene mine sa «Pascal, hva er det du gjør, det er det verste strøket i Oslo». På den tida var det mye verre enn nå, narkomane satt sprøyter rett utenfor vinduet, forteller Dupuy.

Han hadde forelsket seg i det gamle konditoriet en gang han gikk forbi og tittet inn mellom gardinene.

For den utflyttede franskmannen var dette som en liten bit av Paris midt i Oslo, med konditorihistorie helt tilbake til 1650. Så da lokalet kom for salg en stund seinere slo han til, uten å tenke på beliggenheten.

- Jeg husket det som mye lenger oppe i Tollbugata. Da jeg kom ned og så stedet, som var helt forferdelig skittent, var jeg sikker på at jeg hadde gjort mitt livs tabbe. Men lokalet var så flott at vi aksepterte. Jeg ville beholde sjela og særpreget, selv om det betyr upraktiske løsninger og en mur-ovn fra 1922, sier Dupuy.

Han sitter i en lunsjfull restaurant, nettopp tilbake fra lang ferie og smiler fra øre til øre. Nabolaget har aldri plaget ham.

- Det er mest plagsomt for øynene. Selvfølgelig hadde det vært bedre for salget å starte opp i Karl Johan eller Bogstadveien, men vi hadde aldri vært der vi er i dag uten Tollbugata. Du må lage noe spesielt for å trekke folk.

- Har du tro på at området vil vokse framover?

- Jeg tror på det, og er med og utvikler det videre. Nå har jeg overtatt lokalene ved siden av her også, der skal jeg åpne et nytt konsept. Noe som ikke eksisterer i Oslo ennå, noe som er moro å se på og moro å smake på, sier han hemmelighetsfullt. 

LITT LENGER OPP i gata selger Robert Tandberg (45) eksklusive møbler

- Jeg har alltid sett potensial i Kvadraturen. Området var jo døende, og det var mange som ristet på hodet da jeg åpnet her i 1999. Inngangsbilletten var leieprisen, men jeg har vært oppmerksom på området lenge på grunn av arkitekturen og nærheten til sentrum, sier Tandberg.

- Hva ser du for deg i framtida nå?

- Jeg ser for meg et slags SoHo, med gode merkevarer. Få inn sterke navn med en bra holdning til det de driver med, enten det er klær, kultur eller design. Det må være noe unikt.

- Hadde du forestilt deg den utviklingen vi ser nå for ni år siden?

- Nei, da var det en drøm.

gda@dagbladet.no

NY: Frode Grønvold driver designhotshot Henrik Vibskovs eneste butikk utenfor København.
RUSTER OPP: Carl Erik Krefting i Søylen Eiendom kjøper bygg, legger ned klubber og lager boliger.
SMALT OG EKSKLUSIVT: Martin A. Andersen og Simen Verpe Eriksen startet Freudian Kicks tidligere i år. - Folk vil ikke tråkke ned gamle stier. Dette gir en smak av noe internasjonalt som vi har savnet her hjemme, sier de.
NYSKODD: Konseptbutikken Freudian Kicks er en av flere nye, uavhengige butikker i det som en gang var hovedstadens sentrum.
PIONER: Konditor Pascal Dupuy åpnet i Tollbugata i 1995, da opplevde han ofte at narkomane satte sprøyter rett utenfor døra. - Det er ikke noe problem å starte business i området, men du må lage noe spesielt for å trekke folk hit. Men området forbedrer seg også litt og litt hele tida, sier han.