+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Ser opp til de veltrente og glamorøse

Men dagens unge vil helst være seg selv.

FRA JESUS TIL MUSKLER: I 1914 var det Jesus og krigshelter ungdom så opp til. I vår tid er det idrettsstjerner, filmstjerner og popstjerner. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
FRA JESUS TIL MUSKLER: I 1914 var det Jesus og krigshelter ungdom så opp til. I vår tid er det idrettsstjerner, filmstjerner og popstjerner. Illustrasjonsfoto: NTB scanpixVis mer

Et forbilde er noen du ser opp til, en person du ønsker å lære av, imitere, etterlikne, kanskje til og med bli. Psykologer mener det er langt fra tilfeldig hvem du har som forbilde, og at hvem du ser opp til sier noe om hva du strekker deg mot. Det peker ikke bare mot grunnleggende verdivalg i livet, men også på hva samfunnet og kulturen vi er sosialisert inn i, verdsetter.

For noen år siden utførte et av mine forbilder, den norske poeten og psykologiprofessoren Karl Halvor Teigen, en såkalt replikasjonsstudie sammen med noen av sine medarbeidere. En replikasjonsstudie er en gjentakelse av en tidligere undersøkelse for å se om man kommer fram til et liknende resultat; det er i så fall et tegn på at fenomenet man har studert, er robust.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.