Sesongriktig hvitvinsslipp

Satsingsområdet i mai er Nordøst-Italia. Av de 15 hvitvinene derfra synes vi bare sju er verdt prisen.

•Les alle vinanmeldelsene!

DET ER GOD «timing» når Vinmonopolet går inn i sommersesongen med 33 nye hvitviner av totalt 93 nyheter. I fjor var det bare seks hvitviner fra Nordøst-Italia i Vinmonopolets fullsortiment, og disse seks vinene sto for én prosent av Vinmonopolets hvitvinssalg.

Nå styrkes utvalget av hvitviner fra Nordøst-Italia med 15 nykommere, og det skal bli interessant å se om det gir tilsvarende økning av salgsandelen. Vi tror ikke det, for mange av de hvite italienerne gir for lite for pengene, fordi de er for nøytrale på duft og smak.

Mange av dem vil ikke klare å forsvare sin plass i Vinmonopolets fullsortiment når den garanterte salgsperioden på 12 måneder er over.

DEN HVITVINEN VI LIKER best blant nyhetene fra dette området, er laget på den internasjonale druesorten sauvignon blanc. Den beste rødvinen derfra er laget på «Bordeaux-blandingen» cabernet sauvignon/merlot/cabernet franc. Den er den eneste rødvinen som får fullt hus av oss.

En tysk hvitvin er blitt avvist fra lanseringen, det gjelder 20789 Schönborn Riesling Classic 2004. Samme skjebne lider sideren 13357 Château de Brouay Brut. Dermed står vi igjen med 91 produkter, og av disse er det 36 som får terningkast fire eller bedre.

BESTILLINGSUTVALGET ØKER MEST også denne gang, nå med 276 nye viner fordelt på 108 rødviner, 130 hvitviner, 19 roséviner, 17 musserende viner, én portvin og én madeira. Bestillingsutvalget inneholder nå cirka 6500 viner. Ære være vinimportørene som gjør dette store vinutvalget tilgjengelig, samtidig som de fleste bestillingsvinene lever et bortgjemt liv og oppnår lite salg. Vi skulle gjerne sett at flere hyllevarmere fra bestillingsutvalget fikk oppsiktsvekkende prisreduksjoner, slik at de kunne få større oppmerksomhet og bli solgt mens de ennå er drikkbare. Men det lønner seg kanskje bedre å helle dem ut for å unngå avgiftene?

•Les alle vinanmeldelsene!