Sex & singelliv

Lever du alene og vil ha mye sex? Start med deg selv.

Du ser bra ut, er lett å være sammen med og blir ofte invitert ut. Så begynner jobben og hverdagen å kreve mer. Du blir vant til ikke å ha sex. Etter hvert slutter du å tenke på det. Du slutter å sende ertende blikk til menn du møter på gata, slutter å lure på om kjekkasen på T-banen er singel, slutter å onanere. Slutter å være et seksuelt vesen. Og plutselig er det ingen som ber deg ut lenger.

Det er ikke tilfeldig.

– Hvis en kvinne liker og har lyst på sex, går hun selvsikkert. Hun står med brystene og baken ut, legger utstudert det ene beinet over det andre når hun vet at en mann ser på og leker tilfeldig med håret sitt. Hun senker haken og ser opp gjennom vippene med et flørtende smil. Samtidig som kroppen hennes pumper ut duftsignalene feromoner, som snakker til alle menn som måtte befinne seg i nærheten. Og alt dette mens hun bare er i banken! sier den britiske sex- og samlivseksperten Tracey Cox.

Rådet til den single og sexløse er derfor enkelt: Onaner hver dag, les sexy bøker, se sexy filmer, tenk sex og kle deg sexy – og kom deg ut på banen igjen.

– Det er viktig å senke kravene og tillate seg selv noen små, spontane sexy episoder. Den du koser deg med, trenger ikke være din livs kjærlighet – bare du har det gøy akkurat nå. Bonusen er at du kommer til å sende ut mer avslappende og sexy signaler, som igjen gjør at både du selv og andre opplever deg som mer attraktiv. Det er også i de mer uforpliktende forholdene at man tør å eksperimentere og utforske sex.

– Ja vel?

– Kjærlighet handler om respekt. Og av respekt for både oss selv og partneren slutter mange å utforske den mer kinky sexen i et forpliktende forhold. Det gjelder mest kvinner, men også menn. Vi foretrekker å eksperimentere med mennesker vi ikke bryr oss så mye om. Men sex med kjærlighet er bedre på andre måter, ikke minst følelsene man har før og etter sexen.

Tracey Cox mener det finnes flere grunner til å ha sex enn bare for å tilfredsstille seksuelle behov:

– Den fysiske kontakten med et annet menneske er ikke minst viktig. Dersom du ikke har tilgang på sex, bør du klemme og ta på venner og familie ofte, eller få regelmessig massasje.

Er man av dem som i utgangspunktet har et stort seksuelt behov som man ikke får dekket, kan det resultere i depresjon og følelsen av å ikke være helt på plass i eget liv. Sex gir bedre selvtillit og demper stress.

– Men hvordan unngå å hive seg over den første som viser interesse?

– Å løse behovet for sex ved å gå på nærmeste utested med freidig blikk er sjelden smart. Da anbefaler jeg heller sex- og klinekompiser, selv om heller ikke det er ukomplisert. Fordelen med å hygge seg sammen med en venn som også er singel, er at det demper hudsulten og hjelper oss å huske hvor deilig seksuell hengivenhet er. Vi føler oss sexy og tiltrekkende, og langt mindre panikkslagne enn om vi nesten aldri har nærkontakt med et annet menneske. Sexkompiser har erfaringsmessig også tryggere sex enn tilfeldige sexpartnere. Haken ved et slikt forhold kan være at den ene egentlig ønsker noe mer forpliktende – og det kan fort skje. Under sex frigjøres det hormoner fra huden som gjør at vi knytter oss sterkere til den andre personen, sier Tracey Cox.

Bondinghormonet som frigjøres under sex er en av årsakene til at Cox i utgangspunktet ikke anbefaler sex på første date, om du betrakter daten som en potensiell partner. For når du først har hoppet til køys med noen, er sannsynligheten stor for at du fortsetter å gjøre det. Det skaper sterk intimitet, men hindrer deg samtidig i å oppnå psykisk og følelsesmessig kontakt med vedkommende.

– Såkalt begjærblindhet fører til at vi blir så opphengt i kjærestens kropp at vi glemmer å bli kjent med mennesket inni. Jo lenger dere venter med sex, jo bedre tid har dere til å snakke og finne ut om dere er riktige for hverandre, sier Cox.

På Grünerløkka i Oslo møtes Stig Kalsæg Sulland (27), Gunn Sissel Omholt (40) og Vidar Dahlen (50). De kjenner hverandre ikke fra før, og har bare én ting felles: de er single.

– Ja, jeg har hørt om den teorien at du ikke skal ha sex på første date ... , sier Stig tørt når det gjelder Tracey Cox’ teorier.

Han fortsetter:

– Altså ... Hvis du treffer noen på byen og drar hjem, betyr det at dere skal ha sex. Men hvis du møter noen i en helt annen sammenheng, og gjør avtale om å treffes igjen, er jo det fordi dere har lyst til å bli bedre kjent. Og da venter man gjerne med sexen. Jeg tror at det er lurt, ellers utløses hele spenningen med én gang, sier han.

Stig, Gunn Sissel og Vidar har vært single i henholdsvis seks år, fire år og inntil nylig. Ettersom de tre har erfaring med lange perioder som single, dukker ett spørsmål ofte opp:

– Blir behovet for sex mindre hvis det går veldig lang tid mellom hver gang?

– Ja, hvis jeg ikke har hatt sex på en stund, glemmer jeg nesten hva jeg savner, sier Vidar.

Gunn Sissel nikker enig. Stig er mer skeptisk:

– Nja, det høres litt fremmed ut for meg.

Gunn Sissel presiserer:

– Sex er absolutt viktig – for meg er det sytti prosent av et forhold. God sex betyr at man også kommuniserer godt. Men god kommunikasjon betyr ikke nødvendigvis at sexen er god, sier Gunn Sissel.

Vidar nikker samtykkende.

– Det er ikke kult når sexen ikke fungerer. Dead end street. Sånn er det bare, sier han.

Ifølge Tracey Cox er ventetida i seg selv er en bra teaser, og en god påminning om hvor opphissende seksuell forventning kan være. Ved å ta små skritt (først kysse, så berøre osv.) lærer man også at sex ikke trenger å bety samleie. Det kan være nyttig å ha med seg seinere i forholdet. Men hvor viktig er det at sexen er bra, hvis du er interessert i et langvarig forhold?

– Det kommer selvsagt an på hvor opptatt du er av sex. Men har dere god kjemi, og den ene parten bare er sjenert eller uerfaren, kommer den gode sexen med øvelse. Dersom partneren din ikke er like interessert i sex som deg, eller har en helt annen holdning til det, bør man kanskje tenke seg om. Husk at sex i begynnelsen av et forhold ofte er den ekleste sexen, sier Tracy Cox.

Alkohol løser opp stemningen og hemninger. Bør du, eller bør du ikke drikke før du går på date?

– He-he. Hvis du var brite, ville du ikke engang spurt! Er du ute etter bare en natt, ville jeg definitivt vært forsiktig med alkoholen. Både fordi du må være i stand til å ta vare på deg selv, men også fordi alkohol gjør det vanskeligere å få orgasme for begge parter.

– I den nye boka di «Topp sex – mer og bedre» sier du at menn må forføre både kvinnens intellektuelle og moralske side. Hvordan gjør han det i praksis?

– Han bør i alle fall glemme enhver form for sjekkereplikker. Kvinner kan ikke fordra eplekjekke og glatte menn. Om en mann derimot virker nervøs, kan vi faktisk oppfatte det som en kompliment og føle oss utvalgte og spesielle. Det viktigste er å legge opp til en normal, hyggelig samtale, og være lett å komme overens med. Han bør stille spørsmål, ha blikkontakt og stå nær nok til at hun skjønner at han er interessert – i tillegg til å komme med passende komplimenter underveis. Og hun blir garantert mer imponert om han ber om telefonnummeret hennes og ringer henne et par dager etterpå, enn om han stresser situasjonen for å få henne til sengs første kvelden.

– Du leter ikke på byen hvis du er på jakt etter et fast forhold. Det hender kanskje at folk finner hverandre der, men jeg tror ikke det skjer så ofte. Folk som henger på utesteder er som regel på jakt etter uforpliktende sex, slår Stig fast.

Gunn Sissel og Vidar nikker samtykkende.

– Nei, da finnes det mange andre arenaer som er bedre. Hos venner, på trening eller via andre fritidsaktiviteter hvor det er større sjanse for å treffe noen du har ting til felles med, sier Vidar.

– Når du er i tjueåra, betyr det ikke så mye om kjæresten din er interessert i de samme tingene som deg. Men etter hvert blir det mer og mer viktig, mener Gunn Sissel.

Singelpanelet forteller også at de oppfører seg annerledes på byen enn på vennefester hvis det dukker opp en interessant person av det motsatte kjønn.

– Vennefester er mer forpliktende. Du må oppføre deg ordentlig, for folk kjenner jo hverandre. Og hvis du er interessert, har du lyst til å se igjen personen, mener Vidar.

Gunn Sissel supplerer:

– Ja, man kan ikke skryte på seg ting på vennefester. Du må være deg selv. På byen er det annerledes. Der kan du dra et par hvite løgner.

– Og noe grå også, det skal sies, ler Vidar.

Eldstemann i gjengen har altså fått seg kjæreste for ikke så lenge siden, etter ti år som fraskilt og single. De andre to vil gjerne ha kjærester. Skjønt ikke for enhver pris.

– Vi blir kanskje litt kresne og sære etter å ha vært lenge på egen hånd. Men jeg er ikke stresset. Jeg har det så fint i livet mitt slik det er, at jeg godt kan vente på en kjæreste som jeg virkelig passer sammen med og vil ha, sier Gunn Sissel og smiler:

– Det skal være en fra A-laget.

Men hva om man møter noen som er jomfru. Eller selv er det. Bør du fortelle den andre det før dere har sex?

Tracey Cox har gjort sine erfaringer:

– Det kommer an på. Jeg ble sammen med en jomfru på 28 år, og fikk sjokk da han sa det. Jeg følte det som om jeg måtte gifte meg med ham hvis vi hadde sex. Mange menn synes nok fortsatt det er flott at en kvinne er jomfru, mens andre opplever det som et litt for stort ansvar. Menn som er godt voksne før de har sex blir – dessverre – fort stemplet som sære, selv om dette er langt mer utbredt enn mange tror. Noen velger å få den seine debuten overstått ved å kjøpe sex. Men om han opplever kvinnen som en varm og omsorgsfull person, er det ingenting i veien for å være ærlig.

– Hva med å fortelle hvor mange sexpartnere du har hatt?

– Det bør man aldri gjøre. Et tall sier ingenting om omstendighetene. Det man egentlig spør om ved å stille et slikt spørsmål, er hvor spesiell en selv er i forhold til de andre. Det får man tidsnok vite. Folk forteller om dem som har betydd noe for dem tidligere.

– Er det ok å vise at man forventer sex på første date ved å stille nybarbert i sexy undertøy og med kondomer i veska?

– Man er dum hvis man ikke har kondomer om man planlegger å ha sex, men du trenger ikke akkurat ha med deg en økonomipakke. Flere kvinner jeg kjenner gjør det motsatte for å unngå å ha sex på første date. Ved å stille ubarbert i gamle underbukser og uten kondomer i veska, hopper de ikke til køys med noen første kvelden uansett hvor mye de har lyst. Det er helt ok at du bare er ute etter sex. Men da bør du være ærlig på det, og ikke si noe som kan gi falske forhåpninger.

magasinet@dagbladet.no

ANDRE JAKTMARKER:</B> Byen er ikke ste3det hvis man er på jakt etter et fast forhold, konstaterer Gunn Sissel og Vidar.
SINGELSNAKK:</B> - Hvis jeg ikke har hatt sex på en stund, glemmer jeg nesten hva jeg savner, sier Vidar Dahlen (t.h). Single Stig Kalsæg Sulland er uenig. Gunn Sissel Omholt ler av de single gutta.