Sex etter seksti

Sexlivet går ikke nødvendigvis av med pensjon. For Asbjørn Fossen (84) var det da det virkelig begynte.

-

Jeg har aldri hatt det bedre enn jeg har det nå. Vi må ligge på armen til hverandre hver eneste natt. Samleie kan vi fortsatt ha når det passer, men det er ikke så viktig lenger. Sex er så mye mer enn samleie. Folk ser ut til å tro at lysta er noe som forsvinner med en gang man kommer i pensjonsalderen, men sannheten er jo at sex er inne i bildet hele livet, sier Asbjørn Fossen og ser ømt på kona Miriam.

I boka «Eldres liv på godt og vondt» har Asbjørn Fossen intervjuet førti eldre fra hjemstedet Romerrike om angst, sexliv, depresjon, gudstro, livskvalitet, sorg og glede. Mange av svarene deres bekrefter Asbjørns egne erfaringer: Seksualdriften forsvinner slett ikke bare fordi kroppen eldes.

Det var en snøfri jul ved tusenårsskiftet. Asbjørn Fossen var på kaffebesøk hos noen slektninger. Han var 76 år og hadde skilt seg fra kona for tretti år siden. Etter det hadde han vært ungkar og spellemann, og sverget dyrt og hellig at han aldri skulle binde seg igjen. Men ved salongbordet inne hos familien satt tretti år yngre Miriam og drakk kaffe. Da var det gjort. De ble kjærester dagen etter og to år senere giftet de seg med førti gjester og lokalavisa til stede.

- Jeg likte smilet hans. For meg er Asbjørn gjennomsiktig som vann. Han er et godt menneske, han har et godt hjerte og det er hjertet som teller, sier Miriam og stryker Asbjørn over kinnet.

Asbjørn smiler litt brydd og heller mer kaffe fra termosen over i den grønne plastkoppen.

- Miriam er veldig filosofisk av seg. Faktum er at hun er det beste som har hendt meg.

Vi er på tur rundt Steinbruvannet i Lillomarka i Oslo, dit Asbjørn og Miriam pleier å ta med seg nistepakke hver søndag når været er fint.

GAMMEL KJÆRLIGHET: Asbjørn Fossen og kona Miriam møttes i et kaffebesøk hos felles venner ved årtusenskiftet. Dagen etter ble de kjærester, og siden har de vært uatskillelige.
GAMMEL KJÆRLIGHET: Asbjørn Fossen og kona Miriam møttes i et kaffebesøk hos felles venner ved årtusenskiftet. Dagen etter ble de kjærester, og siden har de vært uatskillelige. Vis mer

- For meg var det kjærlighet ved første blikk. Jeg har alltid drømt om å gifte meg med en eldre mann. Jeg har vært gift med en yngre mann før, og det endte bare i utroskap og tull fra hans side. Med Asbjørn er jeg trygg, sier Miriam.

- Mange tror at jeg er som en far for henne. Men sannheten er vel at hun er mer som en mor for meg. Hos Miriam får jeg trygghet og kos. Vi stoler helt og fullt på hverandre, og savner hverandre når den andre ikke er der. Det er vel det som er kjærlighet, sier Asbjørn.

«Je har aldri følt meg gammal, og den dag i dag føler je meg ung i sinnet sjøl om je snart er nitti år. Sexlivet mitt har fungert fint i alle år. Je hadde sex heilt til je var 85 år. Je kunne sikkert høldi på lengre hvis je itte hadde fått så store problemer i underlivet.»

Mann fra Aurskog-Høland, 88 år, intervjuet i «Eldres liv på godt og vondt».

Det finnes svært lite kunnskap om eldres seksualliv i Norge. Etter 1992 sluttet til og med Folkehelseinstituttet å spørre folk over 50 når de foretok sine landsomfattende seksualundersøkelser.

- Dette har sammenheng med at de fleste eldre valgte å ikke svare på undersøkelsene vi foretok i 1987 og 1992, sier professor i helsepsykologi og seksualforståelse ved Universitetet i Tromsø, Bente Træen (49).

- I årets undersøkelse som foreligger til høsten, har vi igjen utvidet aldersgruppen til å omfatte kvinner og menn fra 18 til 60 år. Jeg pleier, halvt på spøk, å si at den stigende interessen for eldres seksualitet har sammenheng med at forskerne selv begynner å bli gamle, men det er jo faktisk mye sant i det, mener hun.

De kommende generasjonene av eldre i Norge vil bli store. Fra og med 2010 er eldrebølgen over oss og antallet eldre over 67 år vil stige med 130 00 mennesker hvert eneste år, rapporterer Statistisk sentralbyrå.

Sex etter seksti

Det er en gjengs oppfatning at eldre ikke har sex, mener Træen.

- Det kunne ikke vært lengre fra sannheten. Tvert imot viser svenske undersøkelser at hvis du ikke er alvorlig syk og har partner, fortsetter du å være seksuelt aktiv til du er rundt 80 år. Derfor er det veldig bra at Asbjørn Fossen har gjort dette arbeidet. Dette er velkommen forskning på et område der vi har altfor liten kunnskap, sier Træen.

Asbjørn mener det er en fornærmelse mot eldre over 60 at de har blitt utelatt i slike undersøkelser. At Folkehelsa ikke har syntes det har vært nødvendig å spørre eldre om deres seksualliv, sender jo et tydelig signal til gamle om at sex ikke er noe for dem.

- For oss gamle er kanskje ikke penetrering og orgasme lenger toppen av lykke - selv om vi driver med sånt også. For oss handler det om kroppslig nærhet, ømhet, trygghet og kos.

- Når vi menn kryper over femti blir orgasmen annerledes. Da er det liksom ikke så mye svung over spruten lenger. Det blir mer sånn pfffft, ler han, og illustrerer med en halvslapp pekefinger.

«For noen år sea hendte det noe som skulle forandre livet mitt. Da traff je gamlekjæresten min som hadde blett enkemann. Nå besøker vi hverandre et par dager i uka og overnatter, men det er ingen sex. Det blir mye kos og je ligger på armen hans. Det er det beste jeg veit. Følk sier at je har blomstra opp slik som Prøysen synger om i ’Mari du bedåre’; hu som blomstra opp etter at ho hadde fått ny kjæreste og kunne ’stå og skinne på langande lei’. Je skinner nok litt nå.»

Kvinne fra Nes, 76 år.

- Orgasmejaget vi leser om i aviser og sexspalter er ikke det samme for oss gamle. Jeg tror ungdommen kan ha mye å lære av oss her.

Sexolog Gro Isachsen (54) er enig med Asbjørn i det:

- Vi er tjent med å utvide sexbegrepet i alle aldersgrupper. Sex er så veldig mye mer enn samleie, særlig for kvinner. Det er en kjent sak at kvinner etter overgangsalderen ofte opplever å få et forbedret sexliv. Dette har sammenheng med at det å bli eldre gjør at du er mer trygg på deg selv, du trenger ikke bekymre deg for graviditet og menstruasjon, og du kjenner ofte din partner svært godt.

«Je føler meg fortsatt sterk i kroppen og har et regelsmessig sexliv tel tross for at je er 77 og mannen min 78 år. Da je var yngre blei det itte så mye sex for da var je veldig sliten, kanskje bare et par ganger om månen. Nå er je itte sliten og trives og da går det fint. Det viser vel at vi egentlig itte er så gamle som åra skulle telsi.»

Kvinne fra Sørum, 77 år.

Isachsen mener vi står foran en aldri så liten seksuell revolusjon blant de eldre. Større åpenhet om sex i samfunnet generelt og inntoget av potensmidler, er noen av årsakene til dette.

- For oss menn tror jeg mange føler det som om livet er slutt når lysta blir borte. I USA eksperimenterer man faktisk med å gi menn testosteron mot depresjon i stedet for lykkepiller og den slags. Det synes jeg høres ut som en god idé, mener Asbjørn.

Så sent som på nittitallet laget et norsk forsikringsselskap en annonse som avbildet en eldre mann og kvinne som lå nakne sammen i sengen. Annonsen skapte ramaskrik og nasjonal debatt. Flere aviser nektet å trykke annonsen, og kommentatorer og journalister mente den var upassende og støtende.

- Episoden er et tydelig eksempel på den vanvittige ungdomsfikseringen vi har i vår kultur i dag, mener Asbjørn.

- Det verste er at de få gangene media skal snakke om seksuallivet til oss gamle så blir vi nærmest latterliggjort. For ikke lenge siden så jeg en sak om eldresex i avisa og den var illustrert med en tegning av en penis med et digert gebiss på. Vi er ikke rariteter som skal henges ut, men folk - minst like forskjellige som ungdommen er.

«Vi hadde hatt et helt fint sexliv helt til han kom i rullestolen. Orgasme har aldri vært noe problem for meg slik som for mange andre kvinner. Etter at han ble sittende i rullestolen, var det slutt på sexlivet, men vi hadde jo kroppskontakt likevel. Han var en omsorgsfull og varm mann. Jeg savner ham mye.»

Kvinne fra Skedsmo, 75 år.

Bydelslege Åsa Rytter Evensen (65) mener at både media og fagpersonell bidrar til å skape fordommer om eldres seksualliv.

- Vi lever i en ungdomsfiksert tid der de fleste synes å glemme at de forhåpentligvis selv også blir gamle en dag. Seksualiteten er en veldig viktig del av livet for alle mennesker. Jeg har flere eldre i min praksis som nyter et godt seksualliv. En mann på 90 år kom til meg for å få resept på Viagra da kona døde. Jeg spurte om han hadde fått seg en venninne, hvorpå han fnysende utbasunerte: «Én?!?» flirer Evensen.

- Jeg var så dum når det gjaldt seksuallivet da jeg var ung, sukker Asbjørn.

- Det skyldtes vel først og fremst at jeg var så uerfaren og utålmodig. Nå har jeg lært meg å vente på partneren, å bruke tid. Det handler jo om å kjenne litt til kvinnfolka og vite hva dem liker og ikke liker, smiler han.

Redaktør i Cupido, Terje Gammelsrud (64), mener vi går en ny tid i møte når det gjelder synet på eldres seksualitet.

- 68-generasjonen er i ferd med å bli gamle, og med dem trekkes nye og åpnere holdninger til sex inn i alderdommen, sier han.

Som redaktør i Cupido har han lest mer enn 15 000 erotiske noveller og leserbrev, og har med det hatt orkesterplass til norske menn og kvinners innerste drømmer og fantasier. De siste ti årene har han sett en klar tendens til en erotisering av modenhet.

- Vi ser at det dukker opp flere historier og leserbrev om blant annet til dels svært store aldersforskjeller mellom de involverte parter, samt sex mellom modne mennesker over femti og seksti år, sier han.

«Sannheten er at sexlivet vårt aldri har fungert. Jeg hadde inntrykk av at han hadde sex med meg av og til bare fordi han trodde at jeg ville det. Jeg tror nå at han aldri hadde lyst på sex, men han var ikke homoseksuell. Jeg blir aldri klok på det. Etter hvert ble det så godt som helt slutt på sexlivet og jeg sa at jeg ville ta kontakt med andre menn som ville ha sex. Han syntes det var greit. Jeg hadde kontakt med flere menn, også i alderdommen, og fortalte om dem til mannen min. Han reagerte ikke på det. Men jeg kunne aldri tenke meg å skilles eller gifte meg med andre.»

Kvinne fra Nannestad, 80 år.

Asbjørn og Miriam pakker sammen termosen og matboksen i det solen begynner å gå ned. Det er på tide å dra hjem.

- Vi gikk mye ut og dansa på «Lompa» og Doverhallen da vi først traff hverandre, men det er blitt slutt på det nå. Da jeg fortalte kameratene mine at jeg hadde fått meg en tretti år yngre kjæreste, sa de at det kom til å bli verst for meg, he-he. Men Miriam er blitt akseptert av alle, også ungene mine. De vet vel at de ikke kunne ha stanset meg uansett, og samtidig ser de jo også hvor godt jeg har det nå.

Asbjørn sier forelskelsen er annerledes når du blir gammel. Den er ikke så stormende og altoppslukende som når man er ung.

- Jeg og Miriam har utviklet oss langsomt sammen over tid og det knytter oss tettere til hverandre. For meg er hun både et sexobjekt og bestevenn - alt avhengig av situasjonen. Jeg vet jo at jeg mest sannsynlig kommer til å dø før henne, men jeg har skrevet testamente og sørget for både henne og ungene mine når jeg er borte.

Miriam tar Asbjørn i hånden og smiler.

- Det er slett ikke sikkert at Asbjørn dør før meg. Sånt vet man aldri. For alt jeg vet, kan jeg dø i morgen. Men en ting er jeg sikker på: Hvis jeg dør før Asbjørn, kommer han til å dø rett etterpå. Han kan ikke leve uten meg. ■

magasinet@dagbladet.no

INGEBORG MORÆUS HANSSEN (69), FORFATTER OG TIDLIGERE KINOSJEF<p> Er det blitt lettere for eldre å prate om sex?<br> - Jeg tror ikke det er noe tabu for eldre å prate om sex, det er rett og slett bare slik at man har vokst seg ut av temaet. For eldre mennesker er nærhet og kjærlighet viktigere enn seksualdriften. Det betyr ikke at vi ikke har seksualitet, er erotiske og drømmer om den maskuline ridderen - men vi sitter ikke i 70- og 80-årslag og prater om det.<br> Er det viktig med fokus på eldre og deres seksualliv?<br> - Det viktigste er at eldre mennesker får være mer til stede i samfunnet, i reklamer, på jobb og i debatter. Da kommer også tematikken eldre og sex etter som en naturlig del.
MARIANNE MOWINCKEL (59), REDAKTØR I VI OVER SEKSTI<p> Er det blitt lettere for eldre å prate om sex?<br> - Ja. Generasjonen som er rundt 60 nå, fikk p-pillen da de var unge. Det ga rom for mer lyst. Og noen av de mest åpenhjertige, kloke tingene jeg har lært om sex, har vært i samtale med eldre kvinner.<br> Kan du selv snakke om sex?<br> - Jeg opplever at noe av det som er hemmelighetsfullt og spennende ved sex blir borte hvis det blir et helt vanlig tema rundt lunsjbordet. Men jeg har ikke noe problem med å snakke med nære venner om sex.<br> Hva syns du om at Folkehelseinstituttet ikke intervjuer folk over seksti om sex?<br> - Det syns jeg er helt idiotisk. Jeg har hatt denne jobben i ti år, og jeg er overrasket over hvor mange folk i vår aldersgruppe som er på flørter’n.
ANNE KARIN ELSTAD (70), FORFATTER<p> Er det blitt lettere for eldre å prate om sex? <br> - Ja. Når jeg tenker tilbake på min foreldregenerasjon, ble det snakket veldig lite om sex. Samfunnet har forandret seg veldig. Det skjedde en revolusjon på 1960-tallet, med blant annet sexspalten til Inge og Sten i Dagbladet. Den hadde mye å si.<br> Kan du selv snakke om sex, offentlig eller privat?<br> - Ja, det er ikke farlig. Jeg skriver jo om sex i bøkene mine.<br> Hva syns du om at tabuene forsvinner?<br>- Jeg tror det er bra. Unge folk bør få vite at seksualitet ikke er noe som forsvinner med åra. Den forandrer seg helt klart, men det er ikke sånn at de unge har fortrinnsrett til sex. Folk finner seg kjærester selv om de er passert sytti. Det er vel ingen som tror at de ligger og holder hverandre i hånda på bryllupsnatta.
<br>
RUSTER IKKE: - Jeg og Miriam har utviklet oss langsomt sammen over tid og det knytter oss tettere til hverandre. For meg er hun både et sexobjekt og bestevenn - alt avhengig av situasjonen, sier Asbjørn og får et kyss på kinnet av kona.
FINN SANDMÆL (65), ARKITEKT<p> Er det blitt lettere for eldre å prate om sex?<br> - Jeg er overbevist om at det er blitt lettere i dag. Nå er det ingen grenser lenger, du ser det på tv hver dag; det prates om sex og vises sex i alle kanaler.<br> Er det viktig også for eldre å prate om seksuallivet?<br> - Åpenhet generelt skaper mindre psykiske problemer, så det er klart det er lurt for eldre å prate om det. Vi i den vestlige verden har et for anstrengt forhold til eldre og sex.<br> Prater du selv om sex?<br> - Jeg er åpen, og prater om sex offentlig og med venner og familie. Agendaen er å skape et mer avslappa forhold til temaet blant folk.