Sex etter sviket

Det kan være krevende å hoppe til køys igjen med den som bedro deg.

Hvordan skal et par finne tilbake til hverandre seksuelt etter at den ene har vært utro?

- Begge to må akseptere at forholdet trenger tid til å komme tilbake etter at noe sånt har hendt. Det er massevis av følelser inne i bildet, den som er blitt bedratt er usikker på sin egen tiltrekningskraft, sint på partneren og har lavt selvbilde. Utroskap er den vanligste grunnen til familieterapi. Hvor lang tid det tar avhenger i stor grad om hvor sviktet og krenket den ene føler seg. Har partneren din løyet for å skjule affæren? Hvor mye tid og penger har han eller hun brukt på sidesprangpartneren? Er du blitt bedratt med en venn eller venninne? Jo større sviket er, dess vanskeligere er det å finne tilbake, og for noen er det brekkstanga som gjør at de forlater forholdet.

Forandrer sexlivet til et par seg etter en utroskapskrise?

- Ja, det skjer ofte. I en fase kan de to oppleve at lidenskapen er større enn tidligere fordi det er mange sterke følelser i sving. Like etter utroskapen er blitt kjent kan sexlivet blomstre opp og bli bedre enn noen gang. Det kan være som å bli forelsket på nytt, samtidig som dette er to som kjenner hverandre godt og vet hva de skal gjøre. Men dette kan svinge fort tilbake, og det kan også hende det kommer perioder der en av dere ikke har lyst på sex i det hele tatt. De to det gjelder må være forberedt på at dette går i faser og det vil ta lang tid før dere kan legge det som er hendt bak dere.

Er det lurt å spørre kjæresten om detaljer?

- Hva skal du med den informasjonen? Å gå rundt og gruble er å plage seg selv. Det er ikke så rart at du ønsker å måle deg selv mot den andre, og at du lurer på hva den andre har, som ikke du har og hva du skal gjøre for å kompensere. Men det vil ikke gjøre deg noe godt.

Hva om partneren spør om personen jeg var utro med?

- Du skal være forsiktig for ikke å forstrekke deg for kjærestens skyld, og du skal verne om privatlivet ditt selv om du har dårlig samvittighet. Mange føler de skylder kjæresten å gi ham eller henne innsikt i det som har hendt. Men egentlig vil du bare gjøre det verre. Det kan være vanskelig når partneren krever informasjon, men informasjonen du blir bedt om å gi ikke vil være annet enn sårende.

Hvordan skal en bedratt partner klare å føle seg tiltrekkende igjen?

- Den som er bedratt kan komme med en klar bruksanvisning overfor den andre. Hva trenger du at den andre sier eller gjør? Kanskje trenger du å få være rasende, kanskje trenger du forsikringer om at du er elsket, eller sex. Det er mulig å se forbi raseriet og spørre deg selv hva du trenger for å komme deg videre.

Hvordan skal en bedratt partner klare å tenne på partneren igjen?

- For det første er det å nedskrive partnerens verdighet i stor grad en måte å skrive seg selv opp på. Det er lite fruktbart med tanke på at de to bør være i dialog. Det er lett å miste respekten for en partner som har vært utro, og respekt er noe to som skal leve sammen må ha for hverandre. Å komme seg videre handler først og fremst om å slutte å se på seg selv som et offer og komme i en posisjon der det er du selv som velger dine egne handlinger og hva som skal skje i livet ditt.

Bør den som er blitt bedratt ta på seg noe av skylden?

- Du må i alle fall tenke gjennom hva din rolle i det hele var. Utroskap skjer ikke uten videre. Det er som regel noe i forholdet som ikke er greit, som har ligget og gnagd på dere. Kanskje snakker vi om en mann som har dyrket sine egne frihetsinteresser i den grad at kjæresten har følt seg tatt for gitt, og opplevd å få sympati og omtanke fra en annen. Som regel har situasjonen vært en ganske annet enn slik den var rett etter at dere ble sammen, da det var utenkelig å hoppe til køys med en annen enn kjæresten.

Hvis den som har vært utro har savnet noe viktig i sexlivet, hvordan skal man ta det opp med kjæresten?

- Det er hard jobbing. Det er bare å brette opp skjorteermene og sette i gang. Du må manøvrere stødig gjennom såre følelser, og ofte kan det være greit å få hjelp av en terapeut. En vei kan være å prøve å gå tilbake til tiden før sidespranget og snakke om hvordan det var. Uansett må du være åpen om det du trenger og slutte å tro at den andre kan forstå hva som skjer inne i hodet ditt.

Kan det være en anledning til å prøve noe nytt?

- En utroskapskrise kan være en anledning til å stoppe opp og reforhandle hele forholdet, også sexlivet. Dere kan lufte ut og åpne opp for noe nytt og uprøvd, og spørre: «Har vi kjedet oss? Vil du være villig til å prøve det eller det?» Ofte tar et par med seg verdifull lærdom etter å ha stått overfor utroskap. Kanskje slutter de slutter å ta hverandre for gitt, eller blir flinkere til å gi hverandre bekreftelse.


SPØR EKSPERTENE:
Du kan sende inn ditt spørsmål til imh@dagbladet.no