Sex og familieliv

Sexforskeren Bente Træen har fått nok av sex.

FØR, LENGE FØR SEX ble universitetsfag, var Universitetet i Tromsø omtrent like småkoselig og oversiktlig som en liten grendeskole. Husene var få og hadde navn. Nå er bygningene mange og har fått tall. Studiehåndboka eser ut, stadig nye akademiske fag er kommet til og bygningsmassen sluker nå halve Nord-Tromsøya. Det er blitt en labyrint det tar tid å finne fram i.

Men til slutt finner vi henne, professor Bente Træen, i hus fem, sjette etasje, Institutt for psykologi. Hun holder til i et staselig nybygg med upåklagelig panoramautsikt mot snøkledde fjell på Ringvassøya. Hun er fast i håndtrykket, har et bredt smil og byr på pulverkaffe i krus på professorkontoret. Hun går rett på sak.

-  Det vil jeg bare ha sagt, at mennesker er ganske opptatte av sex, men ingen er så opptatte av sex som dere i media tror, sier hun.

-  FOR MEG ER SELVE akten, samleiet, det minst interessante. Det er alt det som skjer før og etterpå, som er spennende. For dere bladgutter ser det av og til ut til å være motsatt.

Nå skal det straks anføres at Bente Træen har gitt et ikke ubetydelig bidrag hva gjelder å bringe sex og samliv inn i norsk media. Med sin ferske doktorgrad gjorde hun seg tilgjengelig for journalister, og i årevis bedrev Træen folkeopplysning om sex i norske aviser, ukeblader, kvinneblader og talkshow. For halvannet år siden fikk hun sågar Norges forskningsråds formidlingspris for innsatsen. Men nå, plutselig, når hun har fått professorkontor og vernet arbeidsplass, så beskylder hun av alle, pressen for å være sexfiksert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

-  Jeg sitter jo litt i glasshus, såpass selvinnsikt har jeg.

Det var i fjor sommer at hun satt i familiens feriehus i Hellas og irriterte seg over sextipsene i hjemlandet: Når skal du ha sex, på hvilken måte og med hvem. En eller flere partnere? På toget, i baksetet på bussen eller bare under dyna hjemme? Norge har gått av sexhengslene, tenkte hun. Men det største problemet nå, og dette er fremdeles ifølge henne, er hvem som får uttale seg.

-  Media opphøyer ukvalifiserte personer til sexeksperter. Det vil jeg advare mot. «Hurra, en pen dame som sier hun er sexekspert!» Og så får hun spalteplass. Det er der vi er nå, sier hun.

-  Kvakksalvere i sexfaget, altså?

-  Slike ord har vi ikke lov til å bruke, men du er inne på noe der. Hvis det nå dukker opp en «sexolog» til som sier at sex er sunt, så spyr jeg. Det er så intetsigende.

-  Du er ikke bare ute etter å beskytte ditt eget revir, under dekke av mediekritikk?

-  Nei, vet du hva! Jeg så at en av de jeg har kritisert mente jeg bare er misunnelig fordi jeg ikke får spalteplass. Men jeg er forsker og føler et behov for å si fra når dette går over alle støvelskaft.

HUN BLE FØDT I Oslo og førte en omflakkende tilværelse som barn. Pappa jobbet som ingeniør, og mamma og to barn flyttet med dit far fikk arbeid. Asker, Raufoss, Husnes i Sunnhordland og Mo i Rana, der hun tilbrakte tenåra og ungdomstida. Hun bidro ikke til å senke seksualmoralen i Nord-Norge ytterligere, forteller hun. Bente var ei skoleflink jente som lot gutter være gutter, og rånerne på stripa i jernverksbyen fikk aldri napp.

-  Jeg pleier å si at jeg først kom i puberteten da jeg var 20.

Hun utdannet seg til tannlege, men praktiserte bare i to år i Oslo. Som faren Sigurd sier: «Hun syntes nok ikke det var så fristende å grave i kjeften på andre resten av sitt liv.»

I stedet har hun brukt sitt voksne liv på å grave i andres sexliv.

Etter mange år sørpå, kom hun altså tilbake til Nord-Norge i 2001. Denne gang nord for moralsirkelen , som de sier sørpå, et nirvana for en seksualforsker. Her oppe i midnattssolas rike hopper folk til køys så snart de får sjansen. Her har mannfolka gjerne to unger med kona, og en eller flere privat.

-  Disse mytene stemmer ikke, sier Træen.

-  Nordlendinger er ikke så eksotiske. I det hele tatt er det i dag svært små forskjeller mellom landsdelene, når det gjelder seksualitet, muligens med et lite unntak for det gamle bibelbeltet på Sørvestlandet.

BENTE TRÆEN VIL SNAKKE MER om hva som ergrer henne, og hvorfor. Hun ruller kontorstolen et par meter bakover og plukker fram en bunke avisutklipp, blant hyllemeter på hyllemeter med forskingsmateriale og faglitteratur. Hun blar igjennom, og en av titlene drar denne rapportør kjensel på.

-  Oi, sann, den har jeg visst skrevet sjøl.

-  Ikke ta det personlig, det kunne skjedd hvem som helst blant dere, sier Træen trøstende.

-  Så hun jeg har intervjuet er ingen sexforsker, altså?

-  Nei, hun er ingen sexforsker. Dere i media har et ansvar for å stanse selvoppnevnte eksperter som uttaler seg i hytt og vær uten faglig tyngde. Det er jo dere som skaper ekspertene. Leserne fortjener bedre, sier hun og legger til:

-  Men det er jo big business, dette her, og det gjelder å smi mens markedet er varmt.

-  Så du mener at disse rådgiverne får flere klienter og at det ligger et økonomisk behov bak?

-  Selvfølgelig. Sjekk inntektene til alle disse halvstuderte sexekspertene. De har privat praksis og tjener iallfall mye mer enn en professor i psykologi.

Træen er sterkt kritisk til mange av sexrådene som dukker opp i avisene.

-  Nylig leste jeg at man burde ta seg en elsker eller elskerinne, dersom man mistenker ektefellen for å være utro. Utroskap er selve skrekkscenariet for dem som lever i parforhold. De fleste ser på det som noe helt utilgivelig, en grunn til å gå. Det å da gi slike råd er helt på jordet. Du sier bare ikke at det er fruktbart å møte svik med enda mer svik.

-  Hva er det riktige å gjøre hvis partneren har vært utro?

-  Søk hjelp, få inn en tredjepart, finn årsaken til at dette skjedde. Du er ikke utro når du er dødsforelsket, for å si det sånn.

-  Men bør sidesprang tilgis?

-  Det vet jeg ikke. Jeg kan ikke svare for alle andre, bare for meg selv.

-  Og da er svaret ditt?

-  At jeg har gjort det klart overfor Dagfinn fra dag en, at hvis han er utro, da kommer jeg til å gå. Utroskap fikser jeg bare ikke.

EKTEMANNEN DAGFINN SØRENSEN ER sju år yngre enn Bente. De bor sammen i en hvitmalt villa i Tromsø sentrum. De to møttes på Gyldendals bokfest i 1994. Dagfinn Sørensen var en standhaftig ung mann og sirklet rundt Bente hele kvelden.

-  Hun var - og er fremdeles - veldig vakker og tiltrekkende, og allerede den gang hadde hun en etablert status som seksualforsker. Hun hadde, hva skal vi si, en høy grad av attraksjon. Jeg trodde hun var uoppnåelig og jeg trodde jeg bare var tidsfordriv. Da hun sa «skjønner du ikke at jeg flørter med deg?», forsto jeg at her var det muligheter, forteller Dagfinn.

Det er en historie Bente ikke ser noen grunn til å korrigere.

-  Et one-night-stand i Oslo som har vart i mer en 10 år, sier hun.

Dagfinn Sørensen er tilfeldigvis en av rundt 20 norske sexrådgiverne Bente Træen går god for. Han er psykolog og autorisert spesialist i klinisk sexologi, og behandler seksuelle problemer i privat praksis. Ekteparet har skrevet lærebok i sex og samliv sammen. Så det må finnes noen der ute som behøver hjelp.

-  Noen vil kanskje tro at når to mennesker som bruker så mye tid på å snakke om og tenke på sex, så må det resultere i et ganske avansert sexliv?

-  Nei, det Dagfinn og jeg er best på, er ikke sex. Det vi er virkelig gode på, er å snakke sammen og løse konflikter. Vi er ikke annerledes enn de fleste andre par, vi har to små barn, vi har ettermiddagene fulle med ballett, fotball og turn. Vi er ganske slitne når kvelden kommer, begge to. På samme måte som alle andre par må vi hele tida jobbe med kjæresteforholdet, sånn at vi tenner hverandre.

-  Hva er hemmeligheten bak å få et forhold til å vare?

-  Vi jobber masse med å tåle at vi er to individer med ulike behov, å akseptere forskjellighet i forhold til seksualitet, prioritering av tid og venner.

-  Toleranse?

-  Ja, dessuten er det ikke akseptabelt å legge lokk på ting hjemme hos oss. Vi krangler ofte så busta fyker.

-  Og det hjelper?

-  Ja, men jeg foretrekker ros og anerkjennelse. Det er noe jeg og Dagfinn jobber mye med. For den du er sammen med er de bitte små bekreftelsene kjempeviktige.

-  Hva med det gamle blomstertrikset?

-  Det er den daglige bekreftelsen på at du har verdi og er sett som betyr noe. Det hjelper ikke med en hyllingstale eller gullsmykke hver gang du har bursdag hvis du ikke får noe resten av året.

TRÆEN BLE MOR I MODEN alder. Det tok tid før hun møtte en mann hun ville ha barn med, forklarer hun.

-  Først ville jeg ikke ha barn, Holdbarhetsdatoen var i ferd med å gå ut, men så ville jeg likevel, heldigvis.

-  Det er helt fantastisk å være mor, og kjempefrustrerende. Jeg lurer på hva ungene mine kommer til å oppsøke psykolog for når de blir store. Jeg tror ikke jeg kjenner noen, meg sjøl inkludert, som ikke tenker på hva mamma og pappa gjorde galt. En venninne av meg sier at «uansett hva vi gjør eller ikke gjør, Bente, så kommer ungene til å anklage oss for et eller annen om 20 år». Det tror jeg på.

Forskersjelen Bente har, for å nevne noe, gransket kondombruk blant unge, sjekking på bar, Internett som sjekkearena, sex blant hjertesyke. Nå har hun tatt opp en gammel ungpikehobby, naturligvis et forskningsprosjekt i sikte. Bente tar ridetimer i Tromsø, hun vil finne ut hvorfor noen jenter er så begeistret for nettopp hester.

-  Jeg hadde ikke ridd på 21 år, og meldte meg på kurs i Tromsø. Og var like lykkelig som da jeg var tenåring.

Når alt kommer til alt, så viser det seg at uansett hvilke og hvor mange råd vi får, så kan Træen ved hjelp av harde fakta dokumentere at vi nordmenn i bunn og grunn er ganske fornøyde med vårt eget sexliv og det Ola og Kari er utstyrt med oppe og nedentil.

-  Vi er ikke så utilstrekkelige som sexrådgiverne kan skape inntrykk av.

Likestillingsidealet i Norge har sørget for at norsk seksualmoral er ganske liberal sammenliknet med andre vestlige land, både når det gjelder menn, kvinner, heterofile og homofile.

DESSUTEN VISER FORSKNING AT vi i liten grad praktiserer den avanserte sexen vi leser om, sier hun.

-  Det ligger ikke en dildo og vibrerer i annenhver norsk nattbordskuff. Det som er synd når det skapes et sånt inntrykk, er at ungdom spør seg selv: Forventes dette av meg, hvordan skal jeg kunne lære alt dette? Da er det viktig med voksne som sier at nei, dette behøver du ikke gjøre.

Nå gjenstår det bare å få til en spenstig tittel på dette intervjuet. «Sexprofessor snakker ut?» «Sexdoktor raser»? Eller «Sexguruens oppgjør»? I så fall vil Bente Træen aldri, aldri mer komme til å snakke med ei norsk avis om sex. Garantert.

-  «Møt sexy norsk sexdoktor», den tittelen fikk jeg i trynet en gang jeg hadde snakket med Nye Lek. Da fikk jeg hemmelig telefonnummer, det ble for mange sleske telefoner. Dessuten skriver du ikke at jeg er sexolog, for det er jeg slett ikke, sjøl om det ser mer pirrende ut på trykk.

-  Slenger du på neste gang vi ringer?

-  Det kommer an på vinklinga. Det jeg er drittlei av, er journalister som ringer meg om kvelden for å få en kjapp kommentar. Det jeg er sikker på, er at jeg ikke gidder bidra til sex som underholdning. Det jeg vil fortsette å si noe om, er seksuell helse og seksualvaner, basert på forskning.

-  Men sex selger?

-  Si til redaktøren din at sex selger ikke lenger. Jeg tror folk er drittlei av å bo i et land med en sexolog på hvert eneste gatehjørne.

sfj@dagbladet.no

FAMILIEN: Bente Træen sammen med ektemannen Dagfinn Sørensen og barna August (8) og Aurora (5) i fjor sommer.