Sex og svigerliv

Tør dere be svigermor passe ungene så dere får en hyrdestund under julebesøket?

DU ENTRER DITT gamle gutte- eller pikerom. Mamma har redd opp senga med det samme sengetøyet som du lå i da pappa fortalte nattahistorier. I hjørnet står Commodore 64-maskinen som du spilte «Last Ninja 2» på. Det gamle nipset og fotballpokalene skinner i hyllene, og på veggene henger plakatene av dine fordums idoler.

Orker du å ha sex her?

Og i så fall: Hva gjør du for å få deg en hyrdestund med kjæresten når «svigers» eller foreldrene dine koker gløgg i naborommet, og barna leker gjemsel?

-  Dette koker i bunn og grunn ned til egen innstilling, sier allmennlege Kjell-Olav B. Svendsen som har jobbet med seksualproblematikk i en årrekke.

-  Tar du dette som en utfordring heller enn en begrensning, kan julehøytida by på en kjærkommen forandring fra hverdagen og en spenningsfaktor, sier Svendsen.

I UTGANGSPUNKTET er jula tid for hygge, varme og omsorg - faktorer som virker som lim på forholdet.

-  I jula har vi mye mer fritid. Med det følger også forventningene om at man skal ha det bra sammen, sier Svendsen.

Han sier seg likevel enig i at barnerommet kan være en hard nøtt:

-  Når folk kommer tilbake dit, pleier det å skje en litt merkelig greie. Plutselig blir de nærmest satt tilbake til barndommen. I tillegg har foreldre en tendens til alltid å behandle egne barn nettopp som barn. Og de skal være moralske voktere ut ifra at de ønsker det som er best mulig for deg og vil unngå å se deg gå på smeller, men dette fører også til at det for de fleste føles unaturlig å for eksempel diskutere sexlivet med foreldrene sine.

-  Men noen synes kanskje også det er litt vrient å ha sex når du er i samme hus som foreldre og svigerforeldre?

-  Jo, og da skal du selvsagt ikke gjøre det. Men også her ligger de største sperrene i eget hode. Når det er sagt, kan omgivelsen til tider virke ganske begrensende. Ofte har dette også en sammenheng med om du er vokst opp i et åpent hjem. Jeg snakket for eksempel med en som var kjæreste med ei prestedatter. Da han ble med henne hjem på besøk, plasserte faren henne på loftet og ham i kjelleren, og selv voktet han mellometasjen strengt. Og tenk bare på homofile som kommer fra ei lita bygd hvor det å ha kjæreste av samme kjønn ikke er akseptert.

ÉN TING ER Å OVERVINNE potenshemmeren ved at svigerforeldrene befinner seg innen en timetersradius. Men hvordan klare å holde dem på god nok avstand til å ha sex?

-  Hvorvidt du har muligheten til å stikke deg unna, avhenger enkelt og greit av hvilke smutthull omgivelsene byr på, samt egen bluferdighet, sier sexolog Gro Isachsen.

-  De fleste synes vel det er litt ekkelt å tenke på at andre familiemedlemmer kan høre deg mens du har sex, og slik blir ytre omstendigheter som arkitektur naturlig nok en faktor. Papirtynne vegger er ikke noe særlig. Og så kan man jo moderere seg litt, ikke slenge seg i lysekrona og ule.

-  Kan det også virke opphissende å vite at svigermor tilbereder juleribba i naborommet mens du har deg?

-  Ja. Det er innenfor et litt tabubelagt område som nettopp er med på å tilføre sexen ekstra spenning, sier Isachsen.

-  Du kan sammenlikne det med camping, mener Svendsen.

-  På hvilken måte?

-  Vel, jeg har for min del i hvert fall ofte lurt på hvorfor i alle dager folk frivillig gidder å dra på campingferie, og kommet fram til én grunn: spenningsfaktoren ved å ha sex såpass lite skjermet fra andre.

-  Men om sommeren, da de fleste camper, kan du i det minste søke ly i Guds frilynte natur?

-  Ja, men også i friluft er det en fare for at du blir overrasket.

-  Nå er det er vel en gradsforskjell mellom å bli tatt på fersken av noen uskyldige japanere med telelinse og at svigermor stikker snuten innom?

-  Det er sant. Men uansett bør hun, om hun er en fornuftig og romslig svigermor, glede seg over at dere har det bra sammen. Hun har nok hatt akkurat det samme problemet selv.

DA SVIGERMOR var i sin mest brunstige alder, var det å få logistikken til å gå opp ikke bare en utfordring ved familiehøytider, men et helårsproblem.

-  Før i tida bodde jo folk oppå hverandre, ofte med sju- åtte unger på to rom og kjøkken, sier Svendsen.

-  Likevel hadde de et frodig sexliv. Snakker du med eldre, kan du få servert ganske mange saftige historier om hvordan de hadde sex før i tida. Den gangen måtte de bare benytte seg av de mulighetene som bød seg, og spenningsfaktoren var en del av normalen.

Og sannsynligheten er stor for at foreldrene og svigerforeldrene dine ved juletider og påfølgende familiært storinnrykk, havner i akkurat samme klemme som de besøkende. For selv om mange foretrekker å tenke at de eneste gangene foreldrene våre har hatt sex - og knapt da - var den gangen det resulterte i deg selv og dine eventuelle søsken, så skal du ikke se bort fra at mor i huset akker seg litt over at inntoget vil sette sexlivet på vent.

-  Dette er absolutt et problem som går begge veier, sier Isachsen.

-  De fleste foreldre blir nok satt like mye ut av seksuelt spill som barna når de får dem og barnebarna på besøk.

-  Men er det ikke slik at folk burde legge ned fabrikken etter hvert som de blir pensjonert og håret forflytter seg fra hodet og inn i ører og nese?

-  Nei, for all del! Mange undersøkelser viser at de litt eldre, fra 40 til 60 år, ofte har et kjempebra sexliv, kanskje sitt beste noensinne. Folk opp i 80-åra kan ha helt nydelig sex!

-  Det høres nesten litt helsefarlig ut?

-  Ha-ha, definitivt ikke! Når du kommer i den alderen, er det ikke lenger snakk om å gjøre gymnastiske øvelser. Det dreier seg snarere om rolig nytelse enn om målrettet jobbing. Eldre kommuniserer godt med partneren, er trygge på hverandre og klarer å leke og være mer ærlige i erotiske situasjoner. -  Forskjellen er nok heller at de over 40 er i en livsfase hvor de har mer enn nok tid til hverandre og sexlivet, og synes det er hyggeligere å få barn og barnebarn på besøk i jula. Mens for dem som jobber ræva av seg i det daglige, utgjør juleferien et pusterom med ønsker og forventninger om mer sex.

NETTOPP DERFOR, mener ekspertene, kan du også se på en familiesamling som synonymt med et rikholdig barnevaktpotensial.

-  Du kan få slått to fluer i ett smekk; ved å si at de må gå til bestemor og bestefar og leke, får du sysselsatt både unge og gamle, sier Isachsen.

Og får du det ikke til innenfor husets fire vegger, hvorfor ikke stikke av en liten stund? Overlat barna til de eldre og ta inn på hotell for en natt.

-  Det er noe annet å ha sex i ei god dobbeltseng på et hotellrom med alle fasiliteter tilgjengelige, sier Isachsen.

-  Om sommeren ber jeg også ofte folk om å komme seg ut i naturen, men på denne årstida kan det jo bli direkte helsefarlig.

Man bør imidlertid oppgi en grunn til forsvinningen. De aller fleste vil vel føle det litt klamt å spørre familiemedlemmer om ikke de vil passe barna fordi det er så lenge siden vi har hatt oss.

-  Det går jo an å ordlegge seg litt moderat. Si at dere har behov for å få være alene og spør om de kan være så snill å passe ungene. At man har et sunt sexliv er noe familien burde se på som positivt, det befester at forholdet er godt og at man tar vare på hverandre, sier Isachsen.

SÅ ER MAN kanskje så heldig å få seg et nyp. Da gjenstår bare risikoen for å bli tatt med buksa nede. -  Hva gjør man da?

-  Da tror jeg det er mye bedre å framstille det som at dere er så glade i hverandre og har det så fint sammen at dere ikke klarte å holde fingrene unna hverandre, heller enn at dette er den store katastrofen, sier Isachsen.

-  Har du selv hatt noen pinlige øyeblikk som involverer folk fra slekta?

-  Nei, jeg kan ikke komme på noen episoder. For meg har det ikke vært noen store tabuer knyttet til dette, jeg kommer fra et fritt og åpent hjem.

-  Du er ikke blitt tatt på fersken i familieselskapet?

-  Ikke som jeg kan huske, sier Isachsen.

-  Selvfølgelig er jeg blitt tatt på fersken! nærmest roper Svendsen og ler.

-  Jeg har hatt massevis av pinlige øyeblikk! Ja, herregud, hvem har ikke det? De fleste har dreid seg om å bli overrasket av barna. Og alt er glemt neste dag, vi tar dem ikke opp i familierådet.