Sexklemma

Seks av ti norske menn sier de vil ha mer sex enn det partneren gir dem.

-  VI HAR INGEN RITUALER rundt det å ha sex. Men vi er omtrent like opptatt av det begge to.

Utenfor en enebolig i Sandefjord i Vestfold ligger snøen tett inntil husveggene. Mot takrenna står en stige trygt plassert. Inni på stuegulvet ligger det en stabel med gipsplater. Gangen preges av lister og ledninger som henger livløst ned fra veggen. Ingvild Henriksen (24) og Knut T. Zimmer (27) pusser opp. På gulvet krabber sønnen Viljar på fire måneder rundt og leter etter smokken sin. Den lille familien blir snart litt større: Om seks måneder blir Viljar storebror. Fra et tidligere forhold har også Knut en fire år gammel sønn. Selv om de lever et travelt liv med bleieskift, oppussing og lange arbeidsdager, finner Ingvild og Knut tid til hverandre.

-  Vi flørter med hverandre, sier Ingvild og myser bort på samboeren gjennom snart to år.

-  For å få et forhold til å fungere over tid, må du ha et åpent sinn. Du må tørre å si hva du ønsker og har lyst på til partneren sin, sier Knut til.

EN STOR SAMLIVSUNDERSØKELSE MMI har utført for Magasinet, viser at 57 prosent av norske menn som er gifte eller samboere ønsker seg oftere sex med partneren sin enn hva de får. 676 mennesker er spurt i undersøkelsen, og tallene avslører store forskjeller på menn og kvinners seksuelle ønsker. Mens over halvparten av mennene vil ha mer sex, svarer bare 15 prosent av de spurte kvinnene at de ønsker seg oftere sex med partneren.

36 prosent av kvinnene ønsker sjeldnere sex med partneren. Det tilsvarende tallet for menn er fem prosent.

-  Sex betyr forskjellige ting for kvinner og menn. Forskjellen som undersøkelsen viser bekrefter noe klassisk, som vi har funnet i undersøkelser over hele den vestlige verden, sier professor i helsepsykologi ved Universitetet i Tromsø, Bente Træen.

-  Kvinner er mer oppdratt til å knytte sin seksualitet til «det gode forholdet». De vil gjerne bygge opp en romantisk stemning i forholdet før det kan «bli noe». Kvinner er opptatt av at forholdet skal være godt og de vil gjerne kose først. Menn er også opptatt av dette, men de har flere motiver for å ville ha sex. Menn kan gjerne krangle i det ene øyeblikket, for så å ville ha sex med partneren sin i det neste. De ser på sex som rekreasjon, som avkobling i en stressa hverdag. Kvinnene derimot, må stresse ned før de får lyst på sex. Menn er mer orientert mot sex for nytelsens skyld. De har et mer hedonistisk forhold til det å ha sex, mens kvinnene kobler seksualiteten opp mot forholdet til partner, sier hun.

Sexklemma

-  DET ER MULIG det er sånn for noen. Men når Knut kommer hjem etter tretten timer på jobben, er han nødt til å stupe rett i seng for å orke å gå på jobben dagen etter. Og da blir det ikke mye action, ler Ingvild.

-  Nei, når jeg kommer hjem etter en lang dag på jobben er ikke sex det første jeg tenker på, akkurat, samtykker Knut.

-  Men det er nok flere ting som må klaffe for at kvinner skal få lyst til å ha sex. Hvis huset ser ut som et helvete, for eksempel, og det er mye som må gjøres hjemme, må nok de tingene ordnes før jeg får lyst på sex. Der er nok menn annerledes. Det har ikke så mye å si for dem hvordan det ser ut rundt dem, sier Ingvild.

Knut vrir seg litt der han sitter.

-  Jeg er stort sett enig i det. Men jeg tenker nok mer på omstendighetene enn du skulle tro. Ellers hadde jeg jo ikke gjort noe rundt her!

KONTEKST OG OMGIVELSER er viktigere for kvinner enn det er for menn når det gjelder lysten på sex i et forhold. Ifølge professor Bente Træen handler dette både om biologiske og kulturelle forskjeller mellom menn og kvinner. Det er likevel en betydelig andel i MMI-undersøkelsen som svarer at det varierer hvem i forholdet som oftere eller sjeldnere har lyst på sex. Denne andelen jevner seg ut mellom kvinner og menn ettersom de spurtes alder øker.

-  Dette kan fortolkes som at livssituasjon og omstendigheter blir viktigere for både menn og kvinner etter hvert som de blir eldre. Vi blir likere, sier hun.

-  Hovedmotivet for å ha sex, er å vise nærhet, intimitet og kjærlighet til partner. De forskjellene vi observerer i undersøkelsen mellom menn og kvinner når det gjelder sex, handler mye om ulike forventninger. Når man går inn i en relasjon til et annet menneske, tar vi med oss «ryggsekken vår». Vi tar med oppdragelsen vår og forventningene våre inn i parforholdet, understreker Træen.

Professoren mener det er kvinner som under normale omstendigheter setter premissene for seksuell omgang - ikke menn.

-  Hvis hun vil, stiller han opp. Dessuten fanges menn lett i den maskuline myten om at de alltid skal ha lyst. I dagens samfunn kan man fort få inntrykk av at «alle» har sex hele tida. Men det er faktisk ikke sant. I gjennomsnitt har nordmenn sex 1,8 ganger per uke og slik har det vært de siste tiåra.

-  NEI, JEG SYNES ikke det er vanskelig å si nei hvis jeg er sliten, sier Knut og ser bort på Ingvild. Hun bøyer seg ned over sønnen Viljar som veiver med de små armene sine. Han har mistet smokken og skriker ut sin fortvilelse. Mamma dytter smokken inn i munnen hans igjen og guttungen sutter fornøyd.

-  Vårt forhold er veldig åpent. Vi snakker med hverandre og er ikke redde for å si nei. Eller motsatt: Å si at vi vil ha sex, sier Ingvild.

-  Hvor lang tid tok det før dere klarte å være så ærlige mot hverandre?

-  Vi har vel egentlig sagt hva vi har ment til hverandre fra dag én.

-  Sånn jeg ser det, har dette blitt mye lettere i våre dager. Det var nok vanskeligere for folk før å snakke ærlig om sex og seksualitet. Selv om man nok kan bli litt lei det voldsomme fokuset på sex i samfunnet, tror jeg de aller fleste ser det som positivt at sex ikke lenger er noe innestengt og bortgjemt, noe som blir hemmeliggjort, sier Knut.

Men både Knut og Ingvild kjenner flere som opplever det som litt problematisk å snakke åpenhjertig om sex med sin partner.

-  Menn og kvinner er forskjellige, men det handler nok i større grad om at vi mennesker er forskjellige, sier Ingvild. Hun mener at enkelte gamle kjønnsrollemønstre henger igjen. Knut er enig.

-  Jeg tror dette kan forklare en god del av skilsmissestatistikken. Når du er vokst opp med at mamma er hjemme og pappa på jobb, er det vanskelig å omstille deg når du selv skal fungere i et forhold seinere.

DETTE ER TANKER professor Bente Træen kjenner seg igjen i.

-  Vi er fortsatt preget av det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret. Mannen skal være familiens overhode, forsørgeren og den med høyest sosial status. Hun sørger for barna, hjemmet og omgangskretsen. Om vi ser på Arne Olav Brundtland, som er gift med Gro Harlem Brundtland, reagerer vi kanskje på at han havner i bakgrunnen av henne. Men om vi hadde snudd den situasjonen på hodet, hadde vi ikke reagert i det hele tatt, sier Træen.

-  Det kjønnsrollemønsteret vi forholder oss til på andre områder av livet, er ikke forskjellig fra det vi følger som seksuelle vesener.

MMI-UNDERSØKELSEN VISER OGSÅ at én av fire kvinner, 26 prosent, har følt seg presset til å ha sex med partneren sin. Bare 11 prosent av mennene svarer det samme. Træen mener vi må være oppmerksomme på hva uttrykket «følt seg presset» betyr.

-  Når så mange kvinner svarer at de har følt seg presset, er det fordi de ikke klarer å være like tydelige på sine egne behov i forholdet. Men det ligger ufattelig mye variasjon i hva vi anser som press. I de fleste tilfeller dreier det seg om mildere overtalelser til sex man selv ikke ønsker seg, sier Træen.

Hun mener likevel tallene er forbausende stabile når det gjelder kvinner i ulike aldrer.

-  Dette kan tolkes som at det forekommer press i litt mer enn ett av fire forhold når det gjelder kvinner. Gjennom et langt samliv vil mange oppleve å føle seg presset til å ha sex med partneren sin, sier hun.

-  Men hvorfor er det så store forskjeller på menn og kvinner når det gjelder følelsen av å ha blitt presset til å ha sex?

-  Det er nok at kvinner i erotiske situasjoner oftere har en redsel for å presses - både fysisk og psykisk.

SELV OM KNUT og Ingvild ikke føler at deres forhold stemmer overens med disse funnene, nikker de gjenkjennende til professor Bente Træens konklusjon.

-  Det har nok noe med de fysiske forskjellene på menn og kvinner å gjøre. Han er stor og sterk, mens jeg er svak og liten. Han må liksom være forsiktig med meg, sier Ingvild.

Ingen av de to føler seg presset til å ha sex. Men de medgir at de noen ganger overtaler hverandre.

-  Vi har funnet ut at det er greit. Om han for eksempel begynner, får jeg jo lyst etter hvert. Kommer han sliten hjem fra jobb og bare vil sove, da er det jo bare å gå inn på soverommet og legge meg ned ved siden av ham, smiler Ingvild lurt.

Bleier og smokk: Viljar på fire måneder løftes i været av pappa Knut T. Zimmer (27). Mamma Ingvild Henriksen (24) sier at sønnen spiller en stor rolle i forholdet deres, men at de likevel finner tid til hverandre.
Erotisk vegg: Huset ser ut som en byggeplass, men Knut og Ingvild sørger for å sitte sitt eget preg på hjemmet.