Shake it, baby!

Når melken er ristet, blir jeg lett rørt.

MIN FØRSTE OG HITTIL eneste virkelig viktige gastronomiske kamp ble utkjempet med stor kraft mellom meg og Lasse, min bestevenn i 5. klasse. Så ofte vi kunne lagde Lasse og jeg milkshake til de to peneste jentene i klassen, i håp om å vinne deres gunst. Det hele var selvfølgelig strengt hemmelig, for hvis resten av guttegjengen fikk vite hva vi dreiv med, ville det vanke erting og utestengelse fra tegneserier, videovold og tv-spill.

Men selv om vi var bundet sammen av vår felles, ufasjonabelt tidlige interesse for jenter og matlaging på lavt nivå, var jeg og Lasse dypt, dypt uenige i hvordan man lagde milkshake. Jeg mente at milkshaken skulle være så tung og kraftig som mulig - og fulgte Dumbos klassiske sjokolademilkshakeoppskrift fra Mikke Mus kokebok, med en halv liter iskrem til to desiliter melk, mens Lasse - som hadde sånn fancy blender - mente at det var om å gjøre at milkshaken var mest mulig lett og luftig. Jeg mistenkte at han bare sa det var sånn han likte den fordi han visste at jeg ikke hadde annet enn en gammeldags miksmaster, og fordi mora hans var for gjerrig til å la ham bruke mer enn en liten klump iskrem av gangen. Dessuten syntes jeg ikke milkshaken hans var kald nok. Den var ristet, ja vel, men den rørte meg ikke nok til at det gikk kaldt nedover ryggen når jeg drakk en altfor stor slurk.

SLIK GIKK KRANGELEN en god stund. Og som så ofte er tilfelle når menn - også svært små menn - konkurrerer, endte tevlingen opp med å bli viktigere enn gevinsten, og det tok ikke lang tid før jentene ble lei av den evinnelige milkshaken, og framfor alt pratet rundt. Jentene stakk, og dermed ble det aldri avklart hvem som hadde rett.

Når jeg og Lasse møtes nå, er vi begge pragmatiske nok til å unngå å ta opp diskusjonen. (Eller kanskje, slår det meg nå når jeg tenker over saken, er ikke dette med milkshake noe Lasse, som har vokst opp og blitt en voksen mann, er særlig opptatt av til daglig.)

Faktum er i hvert fall at kampen fortsatte å rase inni meg. Og etter hvert som tida går og jeg begynner å gi opp flere og flere av min barndoms idealer, begynner jeg å bli mer og mer enig med Lasse, mer og mer overbevist om at han også hadde rett, at det vi lagde var to helt forskjellige ting. Den tunge milkshaken til Dumbo er tjukk som softis, og nærmest et måltid i seg selv - noe som er okay for godtesultne smågutter og mørke vinterkvelder, men knappest tingen for pene jenter og sommerdager.

Jeg har til og med begynt å gå enda lengre enn hva Lasse noen gang våget, i mitt selskap i hvert fall: Jeg lager milkshake i sin aller reneste form - slik James Bond og Fantomet ville likt den - med melk eller fløte, ikke iskrem, kun ristet, ikke rørt (eller pisket eller most), likevel så iskald at jeg får frysninger på ryggen når jeg drikker den.

BLÅBÆRMILKSHAKE MED VANILJE

Her bruker jeg en blanding av yoghurt og melk for å få en deilig, tjukk konsistens. Jeg bruker også frosne blåbær for å kjøle ned drikken. For å få den skikkelig kald er det også lurt å sette glassene i fryseren i god tid før servering, og det kan være greit å sette yoghurt og is i fryseren i et kvarters tid før du skal lage milkshaken, for hvis du klarer å kjøle dem ned til nærmere 0 grader, er det bra. Du bør bruke vaniljestang, ikke vaniljesukker, som er noe helt annet. Du får lett ut frøene ved å dele vaniljestangen på langs og skrape ut frøene med en skje eller kniv.

3 dl frosne blåbær

2 dl yoghurt naturell

2 dl h-melk

2-4 ss sukker

frøene av 1/2 vaniljestang

Bland blåbær, yoghurt, melk, sukker og vanilje i en shaker, blender eller miksmaster. Jeg liker å bruke shaker, for da knuser jeg ikke bærene helt, bare nok til å gi smak og farge til milkshaken. Du kan evt. riste bærene litt før du har i melk og yoghurt så du slår dem litt i stykker. Skal du bruke en blender, sett noen av bærene til side, så du kan ha dem oppi etter at alt annet er knust. Rist energisk i ett minutt, eller kjør til en luftig masse i miksmaster eller blender. Hell oppi frosne glass. Pynt med flere bær.

JORDBÆR MED RISTET MELK

Dette er en variant av jordbær med fløte, men jeg rister melka og fløta, så da må det vel være en slags milkshake - selv om jeg gjerne serverer den i en dyp tallerken, ikke i et glass. Jeg rister melk og fløte i en shaker en sånn man rister drinker i - sammen med sukker og et knust sitrongress for å gi melken en frisk, men ikke syrlig sitronsmak. Du kan bruke andre smaker også. Jeg har prøvd med både rosmarin og vanilje, og begge deler har vært nydelig. Hvis du vil ha det hele så kaldt som mulig, kan du sette jordbærene i kjøleskapet først og i fryseren det siste kvarteret. Jeg synes det er deilig at alt annet enn jordbærene er kalde, så jeg setter tallerkenen i fryseren først, mens jeg lar bærene være romtempererte.

1 kurv jordbær, renset

1 dl fløte

1 dl melk

1 sitrongress, knust med baksiden av en kniv

2-4 ss sukker

sitronmelisse til pynt

Rens jordbærene og gjør alt klart for servering. Ha jordbærene i kalde tallerkener.

Ha fløte og melk i en shaker sammen med isbiter, sitrongress og sukker. Rist godt i ett minutt. Hell den ristede melken over bærene, pynt med sitronmelisse og server.

KAFFE- OG SJOKOLADEMILKSHAKE

Jeg bruker supergod espresso fra Mocca brenneri på Briskeby i Oslo, og det kan virke litt råflott å bruke så fin kaffe i en kalddrink som her, men jeg har ikke blandede erfaringer med å bruke billigkaffe her, bare dårlige. Det nest beste alternativet, bedre enn halvgod espresso eller filterkaffe, er å bruke pulverkaffe - den er mye mindre vond i kald form enn varm, og de små kornene kan være gode smaksbomber i drinken. Her er det et poeng at du har en blender. Hvis du må lage den i en miksmaster, bør du nok heller bruke iskrem enn isbiter. De lager en lignende iskaffevariant på Java kaffebar på St. Hanshaugen, der bruker de en flytende sjokoladesaus. Jeg bruker enn blanding av sjokoladepulver (O`Boy, Nesquick) eller kakao, kakao er tøffere, synes jeg. Dessuten har jeg i små biter mørk sjokolade som blir knust til fine biter i blenderen. Det kan være lurt å sette selve kolben til blenderen i fryseren en stund før du skal lage milkshaken.

1 dl supersterk espresso

2-3 dl melk

1/2-1 dl fløte

1-3 ss sukker

1 ss sjokoladepulver eller kakao

50-100 gram mørk sjokolade, i biter

isbiter

Ha alle ingrediensene i en blender. Kjør i noen sekunder så de får blandet seg godt. Ha i masse isbiter og kjør til du har en helt jevn, frossen masse. Server i kalde glass.

avi@dagbladet.no

Tjukk og god: Melk og yoghurt gir deilig konsistens. Kjøl ned shaken med frosne blåbær.