She ble sluppet fri - etterforskeren tok livet sitt

She satt inne i 13 år for drapet på kona. Så dukket hun opp. Og mediene åpner seg.

DEN TIDLIGERE LIVVAKTEN She Xianglin mistet kona si i 1994. Hun forsvant plutselig, og She ble straks mistenkt for å ha drept henne.

Liket etter kona ble ikke funnet, men da et skamfert kvinnelik dukket opp i en brønn i området ble She arrestert. I avhør tilsto han ugjerningen og fortalte fire forskjellige historier om hvordan han hadde drept kona. 11 dager med tortur var det som skulle til.

I GÅR KOM ET NYTT OFFER HJEM. Medieoppmerksomheten omkring She har vært overraskende stor i et land der normen ikke er å omtale noe som oppfattes som kritikk av myndighetene. Og i kjølvannet av saken har mange lignende historier dukket opp.

I dag melder China Daily at en kvinne som ble borte på 80-tallet er dukket opp igjen.

I denne saken er det imidlertid for seint. Mannen som ble tatt for «drapet» ble henrettet for 16 år siden. Mannen hevdet sin uskyld, men det hjalp ikke. I retten het det at «han tilsto sine forbrytelser og hans tilståelse ble bekreftet med vitenskapelige undersøkelser».

Om det ble brukt tortur den gangen er ikke kommet frem.

TORTUR SOM ETTERFORSKNING. Kinesisk politi bruker ofte tilståelser for å «oppklare» kriminalsaker.

Det er ikke snakk om å etterforske, men å banke en tilståelse ut av den mistenkte. Amnesty mener det er helt vanlig å tvinge fram tilståelser i kinesiske fengsel.

Politiet er under sterkt press for å få noen dømt i sakene.

Systemet opprettholdes av kommunistpartiets aviser som stadig leverer skryteartikler om høy oppklaringsprosent. Avdelinger av politiet får skryt for en oppklaringsprosenter på 95.

HAN BLE TORTURERT. She Xianglin har fortalt at politiet tok ham til et avsidesliggende sted der han ble avhørt i elleve dager. Han fikk to boller ris i døgnet og nesten ikke vann. Han ble hindret fra å sove og truet. Bein og fingre ble brukket, She sier de truet ham med pistol mot hodet hans.

Dermed ble mannen fra Hubei-provinsen i Kina dømt til døden for drapet. Dommen ble senere omgjort til 15 års fengsel, bevismanglene gjorde at dommerne i ankesaken så noe mildere på forbrytelsen. 39-åringen satt inne fram til i år. 11 år av livet har han tilbrakt bak murene.

SÅ DUKKET KONA OPP. Det var i april Zhang Zaiyu kom opp til overflaten et annet sted i Kina. Hun har giftet seg på nytt og påsto at hun ikke ante hva som hadde skjedd med mannen mens hun hadde vært borte. Hun hadde bare stukket av fra ekteskapet, og myndighetene hadde hun ikke tenkt på å varsle.

She ble løslatt. Nå søker han om 3,5 millioner kroner i erstatning fra staten.

DE ANSVARLIGE ETTERFORSKES. Medieoppmerksomheten førte til at myndighetene satte i gang etterforskning for å finne de ansvarlige for justismordet.

For noen ble det for tøft. I slutten av mai ble en av politiets etterforskere i saken funnet død, han hadde tatt sitt eget liv.

Etterforskeren, Pan Yujun (42), hadde da allerede blitt idømt 15 år i fengsel for jobben han gjorde i 1994. Dommen ble for tøff å bære, ifølge engelskspråklige China Daily.

Pan var en av dem som var med på de tøffe avhørene av She for 11 år siden.

HVORFOR SHES BROR ble arrestert er ikke klart, men han ble også satt inn i 41 dager i 1995. Broren har hele tiden jobbet hardt for å renvaske She. Nå søker også han om erstatning fra staten for tap av arbeidsinntekt og psykiske skader.

To bekjente, Nie Maiqing og Ni Xinhai ble også arrestert for å ha lagt fram beviser for at Shes kone fortsatt var i live. De søker også kompensasjon, ifølge China Daily.

ET RÅTTENT SYSTEM. Forholdene har endret seg i Kina siden kulturrevolusjonen tok sine talløse ofre. Likevel krenkes fortsatt menneskerettighetene hver dag i verdens mest folkerike land. Innbyggerne har ikke ytringsfrihet.

Kinas tilpasning til markedsøkonomien har ikke ført til liberalisering i mediene. Fortsatt kontrollerer myndighetene mediene, og folk flest har ikke tilgang på utenlandske aviser. Det er restriksjoner på bruk av satellittantenner og radiosendinger forstyrres med støysendere, blant annet BBCs sendinger. Også nettsider stenges. Kommunistpartiet skal ikke kritiseres.

Tidligere denne måneden varslet myndighetene at de skal stenge alle blogger og nettsider som ikke er registrert.

Når Shes erstatning nå skal tas stilling til er det den samme rettssalen som dømte ham som skal vurdere dette.

Kinesisk lov erkjenner heller ikke at psykisk belasting skal gi erstatning. Erstatningen vil bli beregnet ut fra gjennomsnittslønna i Kina og ganges med antall dager innenfor murene.

Ifølge ABC News vil She sannsynligvis ende opp med knapt 200 000 kroner.

LIBERALISERING. Mediedekningen av saken til She har satt press på kinesiske myndighetene. Nå kreves det at de tar opp problemet med tilståelser ved hjelp av tvang og politivold, skriver Reuters.

Det stilles nå krav om at aktor må spørre mistenkte om vedkommende er blitt tvunget til å tilstå i avhør. Det er også satt i gang et pilotprosjekt med videokamera og advokater på plass under avhør.

Allerede er to politimenn er funnet skyldig i å ha torturert en annen mann som også var feilaktig mistenkt i en krimsak.

De to har fått to års fengsel hver for å ha utsatt mannen for elektriske sjokk og tvunget ham til å drikke vann med pepper i. Mannen måtte også drikke 10 vannflasker på rad og han ble utsatt for ubehagelig støy.

Mannen var dømt til døden for ran. Han ble løslatt etter et år da en annen mann tilsto ranet.

SHES ETTERMÆLE. I forrige uke rapporterte Financial Times at bonden Yue Tuyuan (30) er løslatt fra fengsel.

I 2004 forsvant en bekjent av ham, Yue Baozi, fra deres hjemby Liulin. I avhør erkjente Yue Tuyuan drapet og fortalte at han hadde dumpet liket i en elv. Nå har denne bekjente dukket opp i live og i god form.

She er også i god form, selv om han har fått svekket syn og dårligere helse. Nå får han igjen lov til å være sammen med datteren som han har sammen med sin utro kone. Og kona? Henne vil han aldri se igjen.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

MEDIASAK: She Xianglins sak ble omfavnet av lokale og internasjonale medier. Og det er uvanlig i et såpass lukket land som Kina. Myndighetene presses nå til å innføre visse reformer i rettssystemet.
SØKER ERSTATNING: For 11 år bak murene krever She nå over 3 millioner kroner. Det er tvilsomt om han vil få mer en et par hundre tusen kroner.
MYNDIGHETENE KONTROLLERER: Pressen er ikke fri i Kina, og det er uvanlig å trykke saker som kritiserer myndighetene. Befolkningen får heller ikke tilgang på utenlandsk media.
INTERNETT STOR UTFORDRING: Myndighetene bruker store ressurser på å stenge nettsteder og har nå bestemt seg for å gå løs på bloggerne.
FRI: 13. april i år ble She Xianglin sluppet fri etter 11 år i fengsel. Her ledes han ut av rettssalen etter at frikjennelsen var klar.