Signaler fra Gud

De er kristne, de er glade og de er på tv. Nå vil de bli større enn NRK og TV2.

-  VI ØNSKER HJERTELIG velkommen til Verdikanalen denne formiddagen, klinger det fra pastor Finn-Henrik Larsen. Han går opp på enden av hvert ord, spesielt mot slutten av setningene, og han skarrer svakt. Vel, han prater som en pastor.

Han er i strålende humør. Ansiktet er solbrunt over en knallgul kortermet skjorte. Den sølvgrå manken har han glattet på plass med hånda. Ikke en svettedråpe synes. Det lukter svakt av etterbarberingsvann. Ved hans høyre side sitter kona og kollegaen Solveig, hun smiler bredt med nyfrisert hår og diskré sminke.

De har god grunn til å smile. I disse dager er Regnbuen Kristne Felleskaps egen tv-kanal Verdikanalen i gang med tv-sendinger på satellitt. De sender 24 timer i døgnet på Canal Digitals «Familiepakke» med potensiellt 800 000 seere. Med på laget er et av verdens største mediekonsern, den amerikanske, konservative nyhetsgiganten Fox News. Fra å sende 13 timer i uka på NRK2s frekvens, i et tidsrom de fleste tv-seerne er på jobben, så får de nå i pose og sekk. Både satellitt og lokalsendinger. Det betyr flere tv-seere, og mer arbeid, selv midt i fellesferien.

I STUDIO ER DET 31 KLAMME grader, årets foreløpig varmeste dag i toppetasjen i Maxibygget i Lørenskog. Men ingen klager. Verken kameramann Max, de to programlederne, eller Øyvind som styrer teknikken under sending. De lar seg ikke stoppe av solsteiken.

-  Nyt dine daglige bønner, leser Larsen fra et avisutklipp og humrer.

Det dreier seg om kaffebønner denne gangen.

På skjermen klippes inn et stillbilde av en kaffekopp. Programlederduoen drikker te som Solveig skjenker fra en Bodum-kanne.

-  Jo mindre kaffe du drikker, jo større sjanse for at du får sukkersyke, fortsetter Larsen.

-  Å? sier Solveig.

Finn Henrik Larsen ser på kona si over lesebrillene.

-  Det står i Vårt Land, sier han og smiler.

Du har sett dem på tv. Kanskje en dag du spiste frokost foran tv-en, eller da du lå hjemme med feber og zappet deg på kryss og tvers i kanaluniverset midt i formiddagståka av tv-programmer. På NRK2s sendeflate dukker de opp hver eneste morgen, men blir borte på slaget 13.30. Og i tv-programmene står det ingenting. Ifølge tv-sidene skulle skjermen vært svart fra ca. 05.55 til 14.05. Sånn er det ikke.

Fra klokka åtte om morgenen til klokka to om ettermiddagen forsvinner du inn i Guds fargesprakende tv-hage hvis du skrur på NRK2. Programmene som sendes i den tidsperioden er til forveksling like, og så godt som alle aktørene er evangelisk kristne menigheter.

-  KRISTEN-TV HAR enormt potensial. Tv åpner for at det er mer mellom himmel og jord, det gir oss tilbake den muntlige tradisjonen vi hadde før reformasjonen. Tv-mediet bringer transcendensen tilbake til menneskene, mener Geir Magnus Nyborg i Kristent Medieforum.

Pastor Finn-Henrik Larsen har åtte års erfaring som tv-pastor i USA, og blir inspirert av framgangen kristne bevegelser hadde i forbindelse med presidentvalget.

-  For meg er ikke tro en privatsak. Ved å blande kristent stoff med allment stoff kommer vi til å kunne formidle nyheter som setter kristendommen i et positivt lys for mange, mener Larsen.

Og satellittene ute i verdensrommet gir paraboleiere muligheten til å få det glade, kristne budskap rett inn i stua -  døgnet rundt.

For Verdikanalen vil lage mer tv, nå flere mennesker -  hele døgnet.

-  Vi skal være en ny konkurrent til TV2 og NRK. Som en politiker så vil jeg forkynne våre verdier. Det er motivasjonen min, forteller Larsen.

Drømmen er å få en kanal på det digitale bakkenettet, men der er det utsettelser på grunn av utlysing av ny konsesjon. Det blir for lenge å vente, og de har ingen garantier. Kristen-tv kanalene blir allerede skviset ut av sendeflata på NRK 2.

-  Det er drittpreiket til tenåringer som blokkerer for andre aktører, mener Geir Magnus Nyborg, medieviter og generalsekretær i Kristent medieforum KKL. Han sikter til ungdomsprogrammet «Svisj» med chat og videoer som NRK2 sender på deler av flata som de kristne aktørene brukte tidligere.

-  Da de slapp til på NRK2s sendeflate, så lå det i kortene at NRK når som helst kan velge å ta tilbake litt av sendetida hvis de vil bruke den på egne produksjoner. Det må vi forholde oss til, og det må de forholde seg til. Jeg kan ikke overstyre NRK, forklarer kulturminister Valgerd Svarstad Haugland.

Hun legger til at hun forstår at de kristne tv-selskapene helst vil sende i beste sendetid, og at hun skjønner at de er frustrert.

-  DET KAN HENDE VI føler oss litt tilsidesatt av NRK og norsk media, sier Larsen.

-  Den norske kirke får for eksempel hjelp til å produsere og sende gudstjenestene sine. Det får ikke vi, forklarer han. Det er ikke bare pastor Larsen som synes dette er et problem.

-  Jeg har ikke noe i mot at Verdikanalen sender på NRK2 -  jeg tror eliten i Oslo 3 har godt av å se hva sånne menigheter dreier seg om. Det er et langt større problem at NRK som er en allmennkringkaster kjører hundre prosent kristen forkynnelse og propaganda, fjernt fra krav om upartiskhet, sier Jens Brun-Pedersen, pressesjef i Human-Etisk Forbund.

Han mener at NRK burde reflektere mangfoldet, men at det bare er de kristne som slipper til -  ingen andre religioner eller livssyn.

På statskanalen, i egen regi, kommer den populære morgenandakten på P1 hver dag og søndagsgudstjeneste på fjernsynet. På NRKs nettsider reklameres det med at radiogudstjenesten er Norges største kirkerom.

-  I gudstjenestene som NRK produserer, er innholdet på våre premisser, forteller informasjonsrådgiver Vidar Kristensen i Den norske kirke. Han forteller at annet stoff som omhandler kirken har NRK full kontroll over. I Den Norske Kirke med sine 3,9 millioner medlemmer har bare tre som jobber med media og presse.

-  Da sier det seg at vi ikke har mulighet til å få laget egne tv-programmer, sier Kristensen og sukker.

Når seerne trykker på fjernkontrollen for å se på NRK2, kan de lett få inntrykk av at det er nettopp NRK som produserer ikke bare søndagsgudtjenesten, men også de kristne programmene som sendes på NRK2.

-  Det er en veldig rar sending når Verdikanalen går på lufta, veldig annerledes en vanlig NRK-sending, mener Annika Bjørnstad, tv-kringkaster i NRK. Da får seerne kanskje se «Bønn og Omsorg» hvor de kan ringe inn og fortelle om problemene sine til pastor Finn-Henrik Larsen og Solveig som ber til Gud for hver enkelt. Eller kanskje programmet «Ikke brød alene» hvor Solveig lager mat, synger og prater med gjester i den koselige kjøkkenkroken i tv-studioet.

Som tv-seer lurer man kanskje på om disse programmene er laget med lisenspenger. Det markeres nemlig ikke på skjermen at sendingene ikke er laget av NRK.

-  DET ER VIKTIG AT DET går fram at det ikke er NRK som lager eller har ansvar for disse programmene. Det bør merkes klart, spesielt hvis det dreier seg om programmer som for eksempel har dyre sms-tjenester, eller oppfordrer til donasjoner, sier Trond Giske, mediepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet.

-  Det er nok veldig mange som setter spørsmålstegn ved hva slags profil vi har, men vi merker i hvert fall våre sendinger, sier tv-kringkaster Annika Bjørnstad. Hun understreker at NRK ikke har noen påvirkning eller ansvar for det redaksjonelle innholdet i programmene som sendes utenom det som står i tv-programmet.

Det er Medietilsynet som fordeler konsesjoner til de lokale tv-stasjonene, som Verdikanalen.

-  Er det noen hos dere som følger med på hva som blir sendt på for eksempel Verdikanalen?

-  Nei, det er det ikke. Det er det vel Medietilsynet som gjør?

Medietilsynet kan fortelle at slik er det ikke. Prinsippet om ytringsfrihet er overordnet. Avdelingsdirektør Dag Løvdal forteller at de har fått telefoner fra blant annet homofile, som har følt seg krenket av enkelte av de kristne lokal-tv sendingene.

-  Men det er opp til hver enkelt seer å levere en anmeldelse til politiet hvis de føler seg krenket av innholdet - vi har ingenting med den biten å gjøre, forteller Løvdal.

Fram til den «offisielle» åpningen av satellittkanalen den 18. august har Verdikanalen det de kaller for prøvesendinger på satellitt. De sender 24 timer i døgnet. De samme sendingene fra NRK2 går parallelt og i reprise. Fox News går live hver kveld. Med Fox News på laget vil de være et nyhetsalternativ for seerne, ikke bare et «livssynsalternativ» som Larsen kaller det. Hvordan Finn-Henrik Larsen klarte å få til en eksklusiv avtale med Robert Murdochs Fox News er det mange som har lurt på.

-  Jeg sendte bare en e-post til Fox News:«To whom it may concern». Og så fikk jeg svar fra visepresidenten i Fox News New York at hun gjerne ville ha et møte med oss, forteller Larsen og smiler lurt.

På møtet ville Fox News høre pastorens drømmer og visjoner. Larsen og kona hadde i flere år jobbet som tv-predikanter i USA. Han skjønte «gamet» -  beskjedenhet er ingen dyd i medie-USA. De fleste evangelister er da også optimister av natur.

-  Vi vil bli store. Vi vil sende kristne tv-programmer til hele Skandinavia, sa Larsen.

To måneder seinere fikk han svaret han håpet på. Regnbuen Kristne Fellesskap på Lørenskog med Familiekanalen, som de da het, skulle få enerett på å sende Fox News direkte til hele Skandinavia over satellitt. De skiftet navn til Verdikanalen, og tok kontakt med Canal Digital. Nå markedsfører Canal Digital Verdikanalen i sin familiepakke.

-  AT DET ER ET MARKED for livssyns-tv, det er tydelig, mener Ingrid Schiefloe, presseansvarlig i Canal Digital.

-  Du mener kristen-tv?

-  Kristendom er også et livssyn, sier Schiefloe.

På skolen var livssyn undervisningsalternativet for dem som ikke bekjente seg til kristendommen, men her er det omvendt. I forhandlingene med Canal Digital forklarte Larsen at de skulle ha 30-35 prosent kristne programmer.

-  «Skal dere ha mye», sa de på Canal Digital, mimrer Finn-Henrik Larsen.

Men i sommer er prosentandelen med kristne produksjoner langt høyere. De sender egne sendinger og programmer de får gratis fra andre kristne aktører.

-  Vi skal ha allmenne programmer, om historie og kultur og kanskje noen filmer. Programmer som har en positiv vinkling på verdier vi står for. Men sånne programmer koster penger, så det venter vi med til etter sommeren, forklarer Larsen. Foreløpig er de et godt stykke unna målet om å bli en allmennkringkaster og en konkurrent til TV2 og NRK.

-  Det er en interessant ambisjon, sier Bjørnstad. Hun sier at hun ikke først og fremst ser på dem som en konkurrent, men at de vil føre til et mer variert tilbud til tv-seerne.

-  Kristne kommer til å bli mer og mer engasjert i samfunnsdebatten, fordi vi føler at samfunnet går i feil retning. Larsen lener seg godt tilbake i stolen bak møtebordet.

-  Kjønnsnøytralt ekteskap, hva er det for noe? Helt ålreit at folk får leve som de vil, men myndighetene skal ikke legalisere alt mulig fordi det er en minoritet som vil det. Dette er ufattelig små grupper, sier Larsen og gestikulerer ivrig med armene i lufta.

Han forteller om hans syn på abort, eller «fosterdrap», som han selv kaller det, om Israel og om pengene til Tsunami- ofrene som fortsatt står på bok hos FN enda han personlig kjenner til flere pinsemenigheter i Indonesia som trenger nye kirkebygg.

Larsen lener seg fram over bordet og forteller engasjert om hvordan han skal lage nyhetsjournalistikk.

-  Jeg skjønner ikke hvorfor NRK ikke lager reportasje fra det krigsherjede Kongo, i stedet for å lage utallige reportasjer om steinkastende ungdom i Israel, sier Larsen og blir litt rød i kinnene.

-  Vi vil lage nyheter som blir veldig annerledes, sier han.

-  EGENTLIG SKULLE ANITA komme, men så var det noen som hadde gjort hærverk på både hus og bil hos henne, sier Finn-Henrik Larsen på vei inn i studio.

Det er torsdag, en dag da Larsen ofte inviterer politikere og andre gjester i studio for å diskutere forskjellige temaer. Anita Apelthun Sæle har vært der flere ganger. Det har også den ivrige Ap-ordføreren i Lørenskog. Han liker å framføre Elvis sanger.

-  Det var jo synd Anita ikke kunne komme, da. Men den kjente sangeren Edward John kommer til oss i studio. Han har sunget duett med Carola, stråler han.

Det gjør også Edward John når han kommer inn i kontrollrommet få minutter seinere. Han er solbrun og blid etter store konserter på øya Papau, ytterst mot Papa New Guinea. I Indonesia er Pinsemenigheten den raskest voksende religiøse bevegelsen. Edward John har mye å fortelle. En kvinnelig publikummer i rullestol fikk førligheten tilbake. Hun kom opp på scenen. Ordet spredde seg. 40 000 publikummere første dagen, og for hver dag kom det flere.

-  Vi var heldige at ikke Anita kom, så får vi en time i studio, ler Larsen.

De rigger seg til i hjørnesofaen som Solveig synes er litt myk og på tull later som hun forsvinner oppi.

-  Jeg skulle hatt en bibel, sier Edward John tankefull.

-  Jeg har da en i hylla mi i kjøkkenkroken, sier Solveig raskt og ler av seg selv mens hun henter den.

-  Jeg leser inn bibern på CD, forklarer Edward John.

-  For deg selv? Spør Solveig.

-  Nei, for å gi den ut. Med sånn rolig vibe musikk i bakgrunnen, sier Edward John.

Han stryker hånda gjennom håret, retter litt på skjorta. Finn-Henrik Larsen sier spøkefullt at han ikke hadde tatt på seg slips hvis han hadde visst at Edward skulle se så avslappa ut. Snart skal John Edward fortelle tv-seerne hva en stemme fra oven sa til ham på fotballbanen i USA for mange år tilbake: «Skal du løpe etter denne ballen, eller skal du løpe etter meg?». Sendingen er i gang.

FINN-HENRIK LARSEN TAR OSS med på omvisning i de 2500 kvm store lokalene i Maxibygget. De trenger all plassen til å huse de ulike aktivitetene menigheten holder på med, ved siden av tv-produksjon. Han leder vei over det brune vegg til veggteppet inn til biblioteket hvor de har «Huskestue» for «de som har levd en stund», og hvor bibelskolestudentene til høsten skal pløye seg gjennom bibelen på engelsk. Han viser kantina, hvor de serverer kaffe og kaker etter stormøtene hver søndag. Han forteller om Regnbuen Skole som han frykter vil miste statsstøtten hvis det blir rød-grønn regjering, og om barnehagen og planene om å starte en videregående skole til høsten.

Han låser opp døra til storsalen, der stablestoler er satt ut i vifteformasjon. Det er overraskende lavt under taket, og ikke så stort som tv-opptakene de viser fra store pinsetreff hvor alle reiser seg og synger med.

Finn-Henrik Larsen har funnet seg en plass ved møtebordet på det romslige hjørnekontoret sitt. Solveig sitter ved siden av ham.

-  Vi kristne har et ansvar. Vi må ikke bare vise det som er grått og trist. Men vi engasjerer oss i politikken. Vi har meninger om olje og energi og oljeboring i Barentshavet. Overalt skal vi være med!

-  Det er mange i dag som ikke er åpne om det de mener. Men er det demokrati, da må folk si det de mener, sier Solveig.

-  Hvordan reagerer folk på meningene deres, da?

-  De sier at vi er dømmende, sier Finn-Henrik Larsen.

-  Åh, sukker Solveig, -  At vi er selvgode og selvdiggere.

-  Det er et stempel som er satt på oss: At vi er fundamentalister, forteller Finn-Henrik Larsen.

-  Jeg synes det er et fint ord, jeg, sier Solveig.

-  Selv om du ikke klarer å forandre meningene til Karita Bekkemellem Orheim, så kaller ikke vi henne fundamentalist for det, sier Finn-Henrik Larsen engasjert.

-  Jeg skjønner bare ikke hva som er problemet! Hva er det vi ikke unner oss? Hva er det vi går glipp av? undrer Solveig.

HIMMELENS SLUSER STÅR vid åpne. Det pøser ned. Klokka er tre over tolv og på skjermen ruller Familiekanalens logo opp. I studio sitter Finn-Henrik Larsen og hans kone Solveig i hver sin pudderrosa lenestol med høy rygg. På veggen aner man noe som skal forestille et glassmaleri. Det er tid for «Bønn og Omsorg». Pastor Larsen sier at programmet er kanskje det viktigste de gjør -  for det har direkte påvirkning på seerne. Hvis Gud vil høre deres bønner.

-  Vi har fått inn en sms fra en ung mann her: «Jeg ber om at jeg får den jeg elsker eller at jeg får dø».

Larsen blir stille et lite øyeblikk.

-  Det var da et voldsomt bønnerop.

Han lener seg fram i stolen.

-  Du skal ikke tenke den tanken at du vil dø. Det kan hende at Gud kan hjelpe deg, men og at den du elsker er ikke den rette for deg, for Gud kan se det du ikke kan se. Men vi skal be for deg. Pastoren og hans kone lukker øynene og ber til Gud for den unge mannen og for andre som har ringt inn, eller sendt sms.

-  Halleluja, sier Larsen med lukkede øyne, mens Solveig ber til Gud. Fem kroner per melding. Noen ber om mye. De at datteren deres skal bli fri fra satan og leve et anstendig liv. Andre trenger en jobb, eller et sted å bo. En vil be for Israel. En ber for en dame som har dårlig syn. Noen ber om lite. En ny bil, kanskje.

-  Og så har vi fått inn en melding her fra en dame som sier «Kan ikke dere be for at jeg kan finne en ny leieboer som er hyggelig, og som er til å stole på?». Det skal vi jammen be for! Sier pastor Larsen og smiler lunt til kamera.

Solveig kikker innstendig inn i kamera. Hun forteller hvor viktig det er å være sammen de riktige menneskene i livet. Positive mennesker som påvirker i riktig retning.

Hun har lagt ut om viktigheten av å gjøre noe aktivt med livet, ikke døse hen foran fordummende, glamorøse tv-serier eller ukeblader.

-   Skift omgangskrets, skift lesestoff, jeg sku te å si: Skift tv-kanal!

Morgenstund : Hver eneste morgen klokka ni er pastor Finn-Henrik Larsen og kona Solveig klar i studio. Mens folk flest er på jobb, bruker de NRK2-frekvensen i Østlandsområdet. De sender sammen med den amerikanske nyhetsgiganten Fox News via satelitt.
Glade kristne: Carola-vennen Edward John (t.v.) klager ikke over jetlag etter å ha kommet rett fra spillejobb på Papau for 40 000 nysgjerrige ungdommer. Den kjente sangeren er dagens gjest i Verdikanalen.
Sette pris på Gud: Regnbuen Kristne Fellesskap får det meste av inntektene fra private donasjoner.
Makt i de foldede hender: Pastor Finn-Henrik Larsen og kona Solveig er ambisiøse på vegne av Verdikanalen.
Tv og skole: I tillegg til tv driver Regnbuen kristne felleskap både bibelskole, barne-og ungdomsskole og barnehage.
Med himmelen som tak: Verdikanalen sender fra Maxi-bygget på Lørenskog.