Du leser nå Dagbladet Pluss

Sinte barn trenger ikke anmerkninger

Hører du, utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen?

ANBEFALES: Håvard Tjora anbefaler alle foreldre å lese Jens Bjørneboes klassisker «Jonas». Illustrasjon: LISA AISATO
ANBEFALES: Håvard Tjora anbefaler alle foreldre å lese Jens Bjørneboes klassisker «Jonas». Illustrasjon: LISA AISATOVis mer

Jeg har akkurat lest ferdig boka «Jonas» av Jens Bjørneboe. Det var hjerteskjærende lesing.

Boka om den lille gutten med lesevansker, som trues med å bli sendt til «Idioten», skolen der brysomme og tunglærte blir sendt.

Lille Jonas begynner på skolen med stor sekk, stort hode og et stort smil. Etter ei tid oppdages det at han ikke kan lese - han følger ikke samme progresjon som de andre, og den faglige utredningen konkluderer med at han er evneveik.

Når han skjønner at han må ut av normalskolen, forandrer Jonas seg i løpet av kort tid til et vrak av et barn. Som skriker hele tiden, som tisser i senga om natta, som slutter å være glad.

Skapte voldsom debatt

Boka kom ut i 1955 og skapte en voldsom debatt. Mye har skjedd siden 1955. Lærere flest er ikke som den iskalde frøken Bø, som mener at Jonas har narret henne med overlegg, fordi han lærte seg lesesetningene !utenat ved å lytte, uten å kunne lese. Men noe er skremmende likt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNEDER*

SOMMERKAMPANJE

50 kr

(0,56 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 50 kr per 3 måneder. 0,56 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/ kvartal når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

Prøvetilbud

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per uke 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED**

Få med lørdagsavisa

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED**

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED** 1 kr per måned 0,03 kr per dag.

Tilbudet gjelder abonnement på Dagbladet Pluss og Dagbladet Helgeavis. Abonnementet fornyes automatisk etter tilbudsperioden. Fornyelsesprisen er inkl 33% rabatt på begge abonnementene; Dagbladet Pluss (66 kr/mnd) og Helgeavisa (139 kr/mnd) så lenge man har begge abonnementene. Det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • * Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) (55kr/uke).
  • **Abonnementet fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden (165 kr/mnd, fordelt på Dagbladet Pluss 66 kr/mnd og Helgeavisa 99 kr/mnd)
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.