Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Siste gang Obama møtte faren

«Barry» og faren møttes på flyplassen i Honolulu i 1971. De så aldri hverandre igjen.

«BARRY» VAR TILNAVNET til Barack Obama hjemme og på skolen. 

I den nyoversatte boka «Å leve en drøm - Min afrikanske arv», forteller han om sin forholdsvis vanskelige oppvekst. Han var 33 år da han skrev boka, der han skriver at han stadig har opplevd rasisme, noe Obama-kampanjen bruker for det det er verdt i president-racet i dag.

Denne uka måtte Hillary Clinton gå ut og beklage flere uttalelser. Bill Clinton sa etter Baracks seier i Sør-Carolina at Jesse Jackson også vant delstaten da han gikk for presidentjobben i 1984 og 1988. Hillary Clintons støttespiller Geraldine Ferraro måtte slutte i Hillarys kampanje etter at hun i et intervju i forrige uke sa at Obama ikke ville ha kommet så langt om han var hvit. 

DEN UTTALELSEN FALT IKKE i god jord. Selv snakker Barack gjerne om at han er annerledes.

Selvbiografien til Obama kom i år ut i Norge, 12 år etter at den ble utgitt i USA. Hans andre biografi, The Audacity of Hope kom ut i 2006, og er ikke oversatt til norsk.

Begge bøkene er blitt bestselgere. Her forteller han om å ha røtter i to kulturer, om savnet etter faren og om dopmisbruk.

Han vokste opp med en mor som var helt hvit og fikk høre om sin svarte far. Selv lignet han ikke på noen av dem, syntes han. Han opplevde å bli sett ned på både av asiater og hvite på Hawaii og var i perioder dypt nedtrykt fordi han følte at han alltid ville forbli en outsider.

En stor del av ungdomsproblemene knyttes til savnet av sin fraværende far. Originaltittelen på boka er «Dreams from My Father». Barack forteller at han vokste opp til å bli en ung, forvirret og ulykkelig gutt.

MED FAREN: Baracks far kom på besøk da guttungen var 10 år i 1971. Barack gikk i femteklasse. Bildet er tatt på Honolulu flyplass. Dette var første og eneste gang faren besøkte sønnen på Hawaii. Han døde i 1982. Foto: REUTERS/Obama For America
MED FAREN: Baracks far kom på besøk da guttungen var 10 år i 1971. Barack gikk i femteklasse. Bildet er tatt på Honolulu flyplass. Dette var første og eneste gang faren besøkte sønnen på Hawaii. Han døde i 1982. Foto: REUTERS/Obama For America Vis mer

BARACK OBAMA BLE FØDT i 1961. Faren het nøyaktig det samme som sønnen. Han ga ham ikke så mye annet.

Barack Hussein Obama
 senior var født i Kenya. Han var kanskje geitegjeter i sin barndom, men til USA kom han som talentfull student med stipend. Moren, antropologstudenten Ann Dunham, kom fra Wichita i Kansas.

Foreldrene møttes da de studerte på University of Hawaii i Manoa, og de fikk sønnen Barack.

Obamas familie har vært gjenstand for mange spekulasjoner og rykter i presidentracet. Det er spesielt på farens side journalister har funnet grandtanter og halvsøsken. Spekulasjonene om han er muslim hentes stadig opp, med henvisning til mellomnavnet Hussein og rykter om at han har sverget på Koranen, ikke Bibelen.

FARENS HISTORIE ER SÆREGEN. Da de giftet seg visste ikke Ann at Barack Obama sr. allerede hadde en gravid kone og en sønn i Kenya.

Begge foreldreparene protesterte heftig mot ekteskapet, som i ettertid kan se ut til å ha vært et eksperiment fra Ann side.

Hun drev feltstudier også på hjemmebane, og noterte ifølge Wikipedia sirlig ned hva den kenyanske ektemannen spiste og hvordan han holdt utseendet i orden.

DA OBAMA SENIOR var ferdig med studiene på Harvard dro den talentfulle akademikeren tilbake til Kenya hvor han jobbet som økonom for myndighetene.

Han så sønnen bare én gang etter dette. Det skjedde i 1971, da Barack jr. var 10 år. Faren dro til Hawaii, og de møttes på flyplassen i Honolulu.

Foreldrene hadde da skilt lag for lengst, det gjorde de da Obama var to år. 

De så hverandre aldri gjen. Faren ble drept i en bilulykke i 1982. I «Å leve en drøm» skriver Obama junior at han ikke følte noe smerte over tapet. Han var 21 år og student da han fikk beskjed på telefonen om at faren var død.

Det meste Barack Obama husker om faren har han fra fotografier og andres fortellinger.

SAVNET ETTER FAREN preget Obamas oppvekst. Han fikk problemer på skolen, og begynte med dop i tenårene.

- Jeg blåste et par røykringer og tenkte på de årene. Hasj hadde hjulpet, og alkohol, og kanskje litt kokain når man hadde råd. Men aldri heroin, skriver han i sin første selvbiografi om slutten av tenårene. Han avslører at han flere ganger kom ruset på skolen.

I DAG FOKUSERER HANS MOTSTANDERE gjerne på dopmisbruket, men også at både faren og stefaren til Obama var muslimer.

Moren Ann giftet seg på nytt med en annen utenlandsstudent, nemlig Lolo Soetoro, som hun flyttet til Indonesia sammen med i 1967.

Barack var med. Han gikk på indonesisk skole og fikk undervisning på indonesisk fra han var seks til han var ti år gammel.

Deretter flyttet han tilbake til besteforeldrene i Honolulu, og ble der til han var ferdig med videregående. Moren kom også tilbake til sønnens hjemstat, der de vurderte skolene som bedre for ham enn i Jakarta. Hun døde av kreft i 1995. 

Det er blitt brukt mot Barack at han ikke er erkeamerikansk. Noen hentydninger har også kommet til at han kanskje kan være muslim, siden faren var det en gang.

Barack forteller i boka The Audacity of Hope (2006) at han ikke ble oppdratt i en religiøs familie. Moren var ikke troende, og faren var oppdratt muslimsk, men var blitt overbevist ateist. Stefaren så heller ikke det store poenget med religion.

DET GIKK TIL SLUTT BEDRE MED junior enn med faren. Barack Obama kuttet ut narkotika, han fikk topp resultater på skolen, ble jurist, borgerrettsadvokat og begynte etterhvert å arbeide som lokalpolitiker.

Før Obama startet på Harvard dro han på besøk til familien sin i Kenya. Dette var flere år etter farens død. På besøk hos slektningene fikk Obama vite mye nytt.

Faren gjorde det - til tross for sine akademiske evner - ikke så bra i hjemlandet. Han hadde ifølge biografien sønnen har skrevet flere koner og mange barn som han ikke brydde seg om. Han ble bitter og alkoholisert og mistet jobben som byråkrat.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post

<B>BADE-OBAMA:</B> Sjøbading på 1960-tallet fra familiens fotoalbum. Bildet er det Obamas kampanje som har offentliggjort.
VILL PERIODE:</B> I studietida var Barack en partyløve som festet og tok kokain.
KLASSEBILDE FRA JAKARTA:</B> Obama var elev i fire år ved privatskolen SDN Mendeng 1 i Indonesia, før han flyttet til sine besteforeldre på Hawaii. Dette bildet førte til <a href=http://thinkprogress.org/2007/01/19/fox-obama-madrassa/>rykter og påstander</a> om at Obama gikk på en strengt konservativ madrasa som 6-åring. <a href=http://www.guardian.co.uk/world/2007/jan/26/usa.uselections2008>Obama avviste påstandene</a>. Han opplyste at det dreide seg om en helt vanlig skole der de fleste elevene var muslimer, siden Indonesia <a href=http://en.wikipedia.org/wiki/Islam_by_country>er verdens største muslimske land.</a>
MED MOR: Obama beskriver moren Ann som ikke-religiøs, men en av de mest spirituelle personene han har møtt. Dette bildet er tatt like etter at Obama senior forlot kona og sønnen for å studere på Harvard. De ble aldri sammen igjen. Hun døde av kreft i 1995.
BALL-OBAMA:</B> Barack med balltreet i et udatert fotografi fra barndommen.
<B>MED BESTEFORELDRENE:</B> Barack med sine erkeamerikanske besteforeldre Stanley og Madelyn Dunham. Stanley døde i 1992, mens Madelyn fortsatt lever på Hawaii.
<B>BARACK HUSSEIN OBAMA:</B> Kenyaneren som fikk en sønn ved samme navn på Hawaii i 1961, returnerte til hjemlandet og ble drept i en bilulykke i 1982. Han fikk sin utdannelse ved Universitetet på Hawaii og Harvard.
KOM OFTE RUSET PÅ SKOLEN:</B> I sin egen selvbiografi fra 1995 skriver Obama om rusmisbruk i studietida. Han endte likevel opp med gode resultater. På spørsmål om dopbruket i fjor svarte Obama: - Jeg inhalerte, det var jo hele poenget
PÅ TRE HJUL:</B> Barack i barnehagealder på Hawaii. Han gikk på skole i Jakarta fra han var seks til ti, og returnerte til Hawaii og besteforeldrene som 10-åring.
<B>MED FAMILIEN:</B> Barack (til høyre) sammen med sin indonesiske stefar Lolo Soetoro, søsteren Maya Soetoro og moren Ann Dunham. Faren til Barack fikk flere barn før han dro fra Kenya og etter at han kom tilbake, til sammen har Barack sju halvsøsken etter faren. Alle unntatt en lever i Storbritannia eller USA.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media