Siste nytt fra Mars

Romsonden «Phoenix» har sendt postkort fra den røde planeten.

I NATT NORSK TID landet romsonden «Phoenix» trygt på overflaten på Mars.

Sonden skal utforske planetens nordpol i de neste 92 dagene, og tar sikte på å undersøke om det finnes is eller spor av liv på naboplaneten vår.

De første bildene fra «Phoenix» viser flate landskap med det forskerne kaller «mangekantede mønstre» i bakken.

Dette kjenner de amerikanske forskerne fra NASA og University of Arizona igjen fra områder med permafrost her på jorda.

- Som forventet ser vi at det ikke er store steiner her. Det er heller ikke is på overflaten, men vi tror vi kommer til å finne is under bakken, sier prosjektleder Peter Smith fra universitetet i Tucson til NASA.

- Det ser fantastisk ut.

Vitenskapsmennene antar at mønstrene på Mars er skapt av ismasser som har smeltet, fryst til og smeltet på nytt.

FORRIGE GANG NASA klarte å lande en sonde kontrollert på Mars, var i 1996.

POSTKORT: Ett av de første bildene «Phoenix» sendte tilbake til jorda, viser et flatt og øde landskap som bærer preg av å ha vært dekket av is en gang. Foto: NASA/JPL-CALTECH/UNIVERSITY OF ARIZONA
POSTKORT: Ett av de første bildene «Phoenix» sendte tilbake til jorda, viser et flatt og øde landskap som bærer preg av å ha vært dekket av is en gang. Foto: NASA/JPL-CALTECH/UNIVERSITY OF ARIZONA Vis mer

Denne gangen har Phoenix med seg avanserte kameraer og måleinstrumenter - og et lite bibliotek!

Sonden bærer nemlig på en spesiallaget DVD-plate som blant annet inneholder 250 000 navn fra besøkende på en webside og relevant kunst og litteratur om planeten.

Ett av de utvalgte verkene som er med på platen, er HG Wells\' roman «War of the Worlds» og Orson Welles\' hørespill av samme bok.

Radiosendingen lurte mange lyttere over hele USA til å tro at jorda ble invadert av marsboere i 1938.

«PHOENIX» BÆRER DESSUTEN på instrumenter som muligens kan gi svar på hvor det har blitt av vannet som en gang fløt på Mars.

Blant annet har den et graveredskap som kan gå en halv meter ned i bakken. Armen vil gripe tak i både sand og is som sonden så vil analysere.

Sonden er den første som besøker et av polområdene på Mars, og forskerne har gode forhåpninger om at den vil lære oss mer om vannet på planeten.

Det vi vet, er at Mars ikke har vann på overflaten - men det ligger vann i form av is like under overflaten på nordpolen.

Siste nytt fra Mars

«Phoenix» skal finne ut om denne isen noen gang smelter.

Og der det er vann, kan det finnes liv ...

• Du kan utforske Mars med Google Maps\' «Sky»-funksjon. «Phoenix»-sonden landet her.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

RIKT UTSTYRT: «Phoenix» bærer med seg analyseutstyr, en værstasjon og flere kameraer. Sonden drives av solcellepaneler, og ventes å være i drift i litt over 90 dager. Den har også med seg en DVD med kunst og litteratur!
ALT VEL: Sonden har sendt en rekke bilder til forskerne fra NASA og University of Arizona, og alt tyder på at den har tålt landingen godt og er klar for å utforske Mars sin nordpol.