Siste ord fra dødsflyene

En ny rapport gir et grusomt bilde av hva som egentlig skjedde i de kaprede flyene. - Vi kan ikke puste. Noen har tåregass, sa flyvertinne Betty Ong (45) før flyet eksploderte inn i World Trade Center.

11. SEPTEMBER 2001 er for alltid etset inn i vår bevissthet. Terrorangrepet mot USA var kynisk planlagt og iskaldt gjennomført, og de menneskelige tapene så mange og store at det ennå er vanskelig å ta inn over seg. Etterforskningen etter angrepet er ikke over. De 19 kaprerne ble raskt identifisert, men arbeidet med å forstå hva som egentlig skjedde om bord i de fire dødsflightene har vært et puslespill. De viktigste bitene er flere desperate mobilsamtaler fra passasjerer og besetningsmedlemmer. Det var slik verden fikk vite at trebarnsfaren Tom Burnett og to andre på flight 93 ble enige om å sette seg til motverge, og trolig utmanøvrerte flykaprerne. - Vi kommer til å dø, men tre av oss vil gjøre noe. Jeg elsker deg, kjære, var det siste han sa til kona. I GÅR LA granskningskommisjonen fram en helt ny rapport. Dette er så langt det mest komplette bildet av hva som egentlig skjedde om bord i de fire flyene. Rapporten viser blant annet at kaprerne ikke bare var bevæpnet med kniver, men også brukte tåregass eller pepperspray for å holde passasjerer og besetning unna cockpitene, melder Washington Post. Det ble også spilt av dramatiske telefonsamtaler som aldri tidligere er offentliggjort. Ifølge rapporten og 11 lydbånd går det fram at menneskene om bord på dødsflyene skjønte at de ble kapret. De kunne imidlertid ikke bekrefte at kaprerne hadde tatt over spakene, fordi de fleste ble tvunget bakover i flyene. I tre av flyene ble det framsatt bombetrusler, og i to fly brukte kaprerne pepperspray. I motsetning til tidligere antakelser, er det kun bevist at kaprerne brukte tapetkniver på ett fly. Flere reagerte på uvanlige flybevegelser. Telefonsamtaler viser at èn av passasjerene på flight 175, som styrtet i det sørlige World Trade Center-tårnet, forutså at kaprerne ville styrte flyet i en bygning. En passasjer på flight 77, som styrtet i Pentagon, hadde fått vite over mobiltelefonen at to fly allerede var styrtet i World Trade Center. EN AV SAMTALENE som ble spilt av i går, var fra Betty Ong (45). Hun var flyvertinne om bord på American Airlines\' flight 11, som ble kapret av Mohammed Atta og fire andre. Klokka 08.20 ringte hun til selskapets egen operasjonssentral. Dette var hennes siste ord:

    Ong: Noen er stukket ned, eh, jeg tror... (uklart) kan ikke puste... Jeg vet ikke. Jeg tror vi blir kapret. Operatør: Hvilket sete sitter du i? Er du der? Ong: Ja. Operatør: Hvilket sete sitter du i? Ong: (Uklart)... Vi skulle fly til LA. Og cockpiten svarer ikke, og... Operatør: Hvilket sete sitter du i akkurat nå? Hvilket nummer er det på setet? Ong: OK, jeg sitter i klappsetet (besetningsmedlemmers sammenleggbare sete, red.anm.) akkurat nå. Jeg er i 3 R. Operatør: OK. Er du en flyvertinne? Jeg beklager, sa du at du var en flyvertinne? Ong: Hallo? Du må snakke høyere, jeg kan ikke høre deg. Operatør: Hva heter du? Ong: OK. Mitt navn er Betty Ong. Jeg er flyvertinne på flight 11. Operatør: OK. Ong: Cockpiten svarer ikke på telefonen. Og noen er stukket ned på business class... Vi kan ikke puste inne på business. Noen har tåregass eller noe.
En andre operatør kunne nå høres på lydbåndet. Han spør hvem som er knivstukket. Ong svarer at det er «nummer 1» og «nummer 5», som trolig var en flyvert og en purser. I motsetning til hva medier har sagt tidligere, er stemmen til Betty Ong er behersket og rolig - men redd. I bakgrunnen høres motordur fra flyet, melder AP. På et annet lydbånd som ble spilt i går, ringer operatøren til nødnummeret 911 for å melde fra om knivstikkingen. Operatøren prøver samtidig å få tak i Betty Ong igjen på den andre linja.
    Operatør: Hva skjer, Betty? Betty, snakk til meg. Betty, er du der? Betty? Har vi mistet henne? Jeg tror vi kan ha mistet henne.
I ettertid vet vi at Betty og de 91 andre om bord var på vei mot døden på dette tidspunktet. Klokka 08.45 ble flyet slukt i flammer da det traff nord-tårnet av World Trade Center. - Den 23 minutter lange samtalen er etset inn i minnet mitt for alltid, sier operatøren. PÅRØRENDE TIL flere av passasjerene og besetningsmedlemmene var til stede da de gripende samtalene ble spilt av. En av dem var Rosemary Dillard, som mistet ektemannen Eddie da flight 77 styrtet inn i Pentagon. - Alle forestillingene jeg har laget for meg selv om hva han må ha gått gjennom... ble til virkelighet. Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og har ikke vært publisert i papirutgaven. Eventuelle henvendelser kan rettes til
    solvi.glendrange@dagbladet.no

<HLF>American Airlines\' flight 11:</HLF> Det nordlige World Trade Center-tårnet (til høyre) står i brann etter å ha blitt truffet av flight 11, der Betty Ong var flyvertinne. Til venstre på bildet sees flight 175 nærme seg det sørlige tårnet.
<HLF>American Airlines\' flight 175:</HLF> Flyet eksploderte i et flammehav da det traff sør-tårnet.
<HLF>American Airlines\' flight 77:</HLF> Styrtet inn i Pentagon.
<HLF>United Airlines\' flight 93:</HLF> Styrtet på et jorde utenfor Pennsylvania.