Sjampis bra mot tørsten

Gøril Wiker (47) synes nordmenn er for opphengte i sin vanlige rødvin. Hun maner til større variasjon i drikkeveien.

- Et glass champagne er for eksempel alltid godt. Det passer både i tide og utide. Aller best i utide, faktisk, ler Gøril Wiker. Hun er nylig blitt informasjonsdirektør i Widerøe, men fortsetter som kokebokforfatter og vertinne på Jotunheimen Fjellstue. - Jeg vil også slå et slag for rosévin. Jeg hadde - som mange andre - dårlige minner om rosévin fra ungdommen. Men da jeg fikk et matkurs i Provence i gave av mannen min, gjenoppdaget jeg rosévinens kvaliteter som en lett og deilig lunsjvariant. Prøv for eksempel en Bouquet de Provence (nr. 856, kr 89,50). Jeg synes også at flere burde oppdage søte dessertviner. Til roquefort er det utrolig godt med en søt sauterne. Til mørke sjokoladedesserter passer det bra med et glass sherry, for eksempel Lustau Solera Reserva Pedro Ximenes (BU nr. 34748, kr 190,00). Hva er din beste vinopplevelse? - Med fare for å bli misforstått; det har vært så mange! Jeg klarer ikke å peke på en enkelt. En god vinopplevelse handler ikke bare om hva man drikker, men like mye om stemningen og hvem man drikker sammen med. Hvor lages den beste vinen nå for tida? - Jeg er veldig begeistret for italiensk vin. Siden jeg driver hotell, har jeg hatt gleden av en omvisning på Castello Banfi, et fantastisk vinslott utenfor Montalcino i Toscana. Der fikk jeg en av de beste rødvinene jeg har smakt noensinne, en Brunello di Montalcino, Poggio all\'Oro, Riserva 1993. Hvordan har du skaffet deg kunnskaper om vin? - «By doing and drinking». På Jotunheimen Fjellestue er det «gutta», mannen min og svogeren min, som har ansvaret for vinen. Men gjennom åra har jeg plukket opp litt. Smaksregisteret mitt er blitt utvidet gjennom å drikke bra vin, jeg er definitivt blitt mer kresen. Men jeg har aldri hatt en teoretisk interesse av å lære om vin. Jeg har stor respekt for at det er et fag, men jeg blir glad når eksperter sier at det er lov å like det man liker. Hvilke vintabber er vanligst blant nordmenn? - Å servere rødvinen for varm. Når det står at vinen skal serveres ved romtemperatur, betyr det 17-18 grader. Ikke dagens stuetemperatur på 25 grader. En så varm rødvin blir død og døll som lunken kakao. Smakene besvimer, akkurat som vi gjør når vi blir for varme. Beste rødvin uansett prisklasse? - Da må jeg nevne vinen jeg fikk på Castello Banfi. Blant de mer oppnåelige er Vino Nobile di Montepulciano favoritten. Den har nydelig rødfarge, bløt smak av modne bær og er fint krydret. (Nr. 34373, kr 179,00) Favorittrødvin under hundre kroner? - Col-di-Sasso Sangiovese & Cabernet Sauvignon (nr. 11579, kr 89,00). Beste hvitvin uansett prisklasse? - Puligny-Montrachet, Les Charmes (BU nr. 32745, kr 292,00). Rund, fruktig og passe tørr. Favoritthvitvin under hundre kroner? - Château Bonnet, Entre-Deux-Mers (nr. 2825, kr 99,50) er den eneste hvitvinen vi har hatt på lista på Jotunheimen Fjellstue siden starten i 1995. Den er fortsatt like populær. bente.froytlog@dagbladet.no