Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Sjarmoffensiv

Etter at hun skrev bok om Frp-formann Siv Jensen (37) , tror feminist og Ny Tid-redaktør Martine Aurdal (28) at Jensen blir Norges neste statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  JEG LIKER HENNE bedre enn jeg hadde trodd. I tillegg er hun så dyktig at hun burde vært med i et annet parti, sier Martine Aurdal (28), redaktør i det venstreorienterte magasinet Ny Tid og en av Norges markerte feminister.

Frp-formann Siv Jensen (37) smiler.

-  Jeg møtte Martine med det jeg vil kalle en konstruktiv skepsis, men det gikk fort over. Hun er veldig profesjonell, og da tør jeg å by på meg selv. Men det er klart vi har mange ulike meninger.

Mandag legges «Siv. Portrett av en formann» ut i salgshyllene. Boka er signert Martine og skildrer Frp-dronningens liv fra hun ble født og fram til i dag. To av likestillingsdebattens fremste motpoler har tilbrakt utallige timer sammen. Feministen fra Oslo øst har møtt liberalisten fra Oslo vest.

-  Siv er ikke noe lett intervjuobjekt. Hun har litt for god medietrening. Det tok en del møter før jeg fikk noe mer enn de vante platene, sier Martine.

NOEN MINUTTER tidligere. Vi står i heisen på vei opp til topprestauranten på Grand Hotel i Oslo. Jensen folder hendene og løfter blikket mot taket.

-  Vær så snill! Vær så snill!, ber hun innstendig.

Et bud på drømmeboligen er årsaken. Kan ikke mekleren snart ringe tilbake? Det går enda noen minutter. Så ringer det.

-  Hei. Siv Jensen. Ja,... ja,... nei,... det var dumt. Jeg må tenke i ti minutter, så ringe jeg deg tilbake. Hei.

Stemmen er rolig, øynene er lukket. I det hun legger på røret stønner hun.

-  En annen har gått 50 000 kroner over budet mitt.

DEN FERSKE BOKA bruker god plass på Sivs nære bånd til søsknene Tom (36) og Nina (30), og ikke minst til moren, Monica Kjelsberg (67).

-  Det er mamma som på godt og vondt har bundet familien så tett sammen. Hun kan irritere livskiten av oss fordi hun er så intens. Samtidig gir hun oss en betingelsesløs kjærlighet. Hun ofrer alt.

Forfatter Martine brukte mye tid på verandaen til Monica. Bekjentskapet resulterte blant annet i følgende beskrivelse av Sivs mor i boka: «Der Karin Stoltenbergs forfinede trekk og klassiske antrekk vitner om flere generasjoners borgerskap og høy utdannelse, ser Monica Kjelsbergs stil ut til å være den direkte foranledningen til datterens klær som presselosjen på Stortinget de første åra kritiserte for å passe best til en aldrende diskodronning. Monica ser mindre aldrende ut enn de fleste kvinner på hennes alder og er ei partydronning god som noen».

-  Det der med partydronning ble jeg litt fornærmet over. Men jeg har valgt å se på det som at hun er veldig folkelig og jordnær, hun er ikke fisefin på noe, sier Siv.

-  Stemmer det at garderoben din tidligere var sterkt preget av henne?

-  Nei. Men de fleste unge jenter går jo gjennom faser der de prøver å finne ut hvem de er, det preger også klærne deres. Jeg er lite opptatt av å passe inn i kleskodeksen på Stortinget. Jeg vil ha min stil, men har aldri vært noe trendikon.

-  Du har jo blitt kåret til «best kledd» i mediene noen ganger da, skyter Martine inn.

-  Det er flaks. Jeg har ikke det samme shoppegenet som andre. For meg er shopping lidelse.

Noe av det verste Siv vet, er å handle klær en kald vinterdag. Svetten siler når Frp-formannen må stå i kø for å kapre et trangt og overkokt prøverom, når «27 plagg» skal av og andre skal på, når «dustereglene» om prøving av et begrenset antall klær gjør at du må prøve i flere runder, og når flere av de andre kundene «står og glor».

-  Jeg blir helt gal. Jeg blir syk, sier Siv, og tar et kraftig drag av Marlboro-sigaretten.

TIDLIG PÅ 80-tallet skilte Monica lag med Sivs pappa Tore. Til Aurdal fortalte hun at det var Siv og broren Tom som til slutt ba foreldrene flytte hver for seg.

-  Det har ikke jeg noe minne om, men hvis moren min sier det, er det nok sant. Jeg husker bare at det var mye spetakkel og bråk, at jeg ble sint og sa at «Nå får dere faen meg holde opp!». Men selve skilsmissen gikk smertefritt. Det var jo en omstilling, vi fikk plutselig to hjem i stedet for ett. Men foreldrene våre brukte ikke oss i kampen mot hverandre slik noen dessverre gjør, forteller Siv.

Faren døde i 1989. Siv har alltid vært åpen om hvor tøft dødsfallet har vært å takle. «Jeg savner ham forferdelig mye. Han hadde vært en god rådgiver for meg nå», sa hun i et intervju med Magasinet i fjor.

MARTINE HAR KOMMET tett på Siv Jensen og hennes privatliv, men litt har Frp-formannen holdt igjen.

-  Jeg må ha noe som er mitt, noe som ikke skal stå i avisa eller bli tatt bilde av. Ikke fordi jeg har så store hemmeligheter eller fordi jeg har noe å skjule, men noe må være privat.

-  Jeg ville jo veldig gjerne ha navnet på alle ungdomskjærestene, men det gikk ikke, sier Martine.

-  Hun fikk én, smiler Siv hemmelighetsfullt.

Om ikke mennene i Sivs liv har blitt avslørt med navn, røper hun i alle fall at lykken ikke alltid har stått henne bi på kjærlighetsfronten. Siv har hatt en lei tendens til å falle for feil type menn.

-  Jeg har ikke akkurat klart å finne den trygge havna. Det er ikke de støttende, kjærlige og lojale egenskapene som kjennetegnet dem.

-  Er det mange som prøver å sjekke deg opp?

-  Ja... jo... ja. Men jeg vet aldri hva som er menns motiv, og det er litt farlig. Fordi jeg beskytter meg, ilegger jeg folk motiver de kanskje ikke har. De kan være helt hederlige og oppriktige, men jeg blir mistenksom. Jeg må snakke hardt til meg selv for ikke å bli helt paranoid, men jeg må innrømme at jeg blir preget av hendelser som trenersaken.

Det var i mai i år at VG avslørte at Sivs tidligere personlige trener var dømt for drapstrusler, tvang og narkotikaforbrytelser.

-  Hva hvis noen tar et mms-bilde mens jeg står og prater med en tilfeldig mann i en bar? Så sender vedkommende bildet til Se og Hør som finner ut at han har en kriminell fortid, og plutselig har du overskriften «Siv snakker med voldtektsforbryter». Hvis jeg møter en kjekk kar på byen, spør jeg ikke om han har rulleblad.

For å unngå at potensielle kjærester blir brettet ut i avisene, skjer alltid de første stevnemøtene med Frp-formannen hjemme hos henne. Boka avslører at de fleste kandidatene faller av i denne perioden.

-  Det har vært ganske interessant å høre om hjemmedatingen din, og hvilke forholdsregler du må ta, sier Martine.

KLOKKA TIKKER. Siv skulle ha ringt mekleren for minst fem minutter siden, men gir seg selv litt mer tid.

-  Jeg må ikke virke for ivrig. Og så er jeg så usikker på hva jeg skal gjøre. Går jeg opp 50 000 kroner nå, kan det hende noen andre raskt legger på 50 000 til.

Hun sukker lett, men bestemmer seg til slutt for å legge inn budet. Om en halvtime kan drømmeboligen hun bare ha, være hennes. Da kan den usjenerte boligen utenfor bygryta bli hennes nye hjem.

SELVSTENDIG. FRYKTLØS. Det er ordene Jensen bruker for å beskrive feministen Aurdal. Etter utallige timer på Sivs kontor, røykepauser, endeløse møter og travle reiser, har de to blitt godt kjent. Så godt kjent at de kan kjenne seg igjen i hverandre.

-  Martine har bein i nesa. Hun gyver løs med dødsforakt, og det kjenner jeg meg igjen i. Med litt ulike utgangspunkt, mener jeg vi begge er feminister også, sier Siv, som er imot all kjønnskvotering og har foreslått å legge ned kvinnedagen. Martine er skeptisk til akkurat denne påståtte likheten.

-  Jeg driver og baler med spørsmålet om du kan være feminist når du driver med en kvinnefiendtlig politikk, noe jeg mener Frp på en del områder gjør. Jeg tror Siv brenner for kvinners rettigheter som individer, og feminismen er jo på mange måter veldig individualistisk. Samtidig er vi ikke enige om situasjonsbeskrivelsen for likestillingen i Norge. Hennes feminisme er sånn sett veldig annerledes enn min.

Mens Frp-formannen mener kvinner må ta større ansvar selv, for eksempel i kampen for likelønn, ønsker Martine seg flere politiske fellesskapsløsninger. Derfor fant hun et stort forbilde i Sivs oldemor, venstrepolitiker Betzy Kjelsberg. Tidlig på 1900-tallet var hun en av Norges viktigste kvinnesaksforkjempere.

-  Hva tror du Betzy ville mene om Siv?

-  Jeg tror hun langt på vei ville vært enig med meg, sier Martine og blir møtt av et vantro blikk fra andre siden av bordet.

-  Enig med deg? Ikke tale om!

FØR DE BLE KJENT, hadde Martine flere ganger vært ordentlig sint på Siv. Både Frp\'s likestillingspolitikk, innvandringspolitikken og partiets pragmatiske liberalisme hadde irritert henne. Samtidig var hun nysgjerrig på den dristige dama som 18 år gammel meldte seg inn i det mannsdominerte partiet.

-  Med lederskiftet i Frp har det skjedd et paradigmeskifte, og Siv bryter med det bildet vi har av typiske Frp-politikere. Carl I. Hagen går i grilldress på solkysten, lever i en kjernefamilie og er urfolkeligheten selv, i Se og Hør-forstand. Som enslig kvinne vokst opp innenfor Ring 2, lever Siv et liv som plasserer henne i de mer tradisjonelle velgergruppene for SV, Ap og Venstre. Der Hagen langt på vei er selve personifiseringen av folks fordommer mot Fremskrittspartiet, representerer Siv det nye Frp. Hun alene er den største grunnen til at Frp fikk flere unge, kvinnelige velgere enn SV ved forrige valg.

Hagen har vært en viktig støttespiller for Siv, men nære venner har de aldri blitt.

-  Han har aldri vært vanskelig å be om råd, verken personlige eller profesjonelle. Men vi er ikke omgangsvenner. Det har aldri vært naturlig, sier Siv.

Selv har Martine aldri latt seg friste til å stemme Frp. Likevel har hun store forhåpninger for Sivs framtidige politiske karriere.

-  Hun har bedre forutsetninger for å få partiet i regjeringsposisjon enn Carl I. Hagen. Jeg tror det er sannsynlig at hun kan bli Norges neste statsminister.

Ny Tid-redaktøren mener Sivs fremste egenskap som politiker er at hun tror så sterkt på Frp\'s politikk.

-  Det er nok av politikere som vakler i troen på eget fundament. Siv står for det hun sier.

KAFFEN ER DRUKKET opp. Siv har røkt akkurat litt for mye for lungene som nylig ble friskmeldt for bronkitt og lungebetennelse. Da ringer mekleren. Ansiktet sprekker opp i et stort smil, og hun gjør en rekke grimaser mens hun snakker høflig og rolig.

-  Ja..., Ja... Det er i orden.

Så fort samtalen er over, hopper Siv opp og ned i glede. Hun fikk sitt nye hjem til takst, det skjer ikke ofte i hovedstadens hete boligmarkedet. Frp-formannen er tydelig fornøyd med egen kjøpsstrategi.

-  Fy faen så kald jeg er.

Fikk ikke alt: - Jeg ville gjerne hatt navnet på alle ungdomskjærestene til Siv, innrømmer forfatter Martine Aurdal. Hun fikk én.
Fryktløse: Til tross for store politiske forskjeller, mener Siv Jensen (37) og Martine Aurdal (28) at de har flere like egenskaper, for eksempel selvstendighet og fryktløshet.
Møtes gjerne igjen: Siv Jensen og Martine Aurdal kan gjerne tenke seg og møtes igjen, men de tror travle hverdager kan sette en stopper for planene.
Tett på: Martine har fulgt Siv i mange situasjoner, både når hun taler til partikolleger, skifter strømpebukse i drosja på vei til kroningsjubileet i Nidarosdomen og når hun slapper av på verandaen til moren.