Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Sjarmørskole-sjefen hadde flaks

Slik fikk Sigurd Sollien (39) draget på dama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  KJÆRESTEN MIN er ikke så glad i oppmerksomheten og stirringen som følger med det at jeg er et TV-tryne. Derfor er det veldig sjelden vi drar på steder som dette sammen, forklarer Sigurd.

Vi er i fornøyelsesparken Tusenfryd utenfor Oslo, et sted som kan gjøre småbarnsforeldre til stresset grinebitere, men som også kan redde fortapte kjærlighetsforhold ved å tilby bekymringsløs underholdning. Med sukkerspinn, is og karuseller på alle kanter er det vanskelig å la være å bli romantisk og leken.

-  Å komme seg ut av hjemmet og finne på ting sammen er viktig for å unngå krise i forholdet. Man kan ikke gi noen entydige råd om hvordan man skal holde et forhold ved like, det kommer veldig an på personene, forklarer Sigurd.

Personen han selv er sammen med, er en mørk og vakker svensk-etiopisk jente som heter Seble Woldegabriel (36).

-  JEG VAR FULL og hadde flaks, det er vel sånn det ofte er?

Sigurd Sollien smiler med åpen munn når han tenker på høstkvelden han møtte kvinnen i sitt liv. I beste sendetid på TVNorge lærer han i disse dager menn med sjekkeangst å få draget på damene. De fortapte sjelene blir gjort til sjarmører, med hjelp fra eksperter og kyndig veiledning fra lektor Sollien. Selv lot Sigurd instinktene råde da han møtte Seble i Oslo for tre år siden. «Sjarmørskolen» har vi med fagfolk innen de forskjellige emnene vi lærer disse gutta opp i. Jeg har nesten lært like mye som dem, smiler Sigurd hoderistende.

-  I

-  Det å være mer selvsikker, å tørre å prøve ut ting. Jeg har hatt de samme sperrene på privaten jeg også, sjekkemarkedet og «spillet» på utestedene skjønte jeg aldri noe av.

MEN DEN KVELDEN på byen lo Seble hjertelig av påfunnene til komikeren fra Kjelsås i Oslo. Det eneste hun var livredd for, var å ta taxi hjem alene på nattetid. Den impulsive gentleman Sigurd stilte opp som ridder og nødverge i drosja, og i baksetet lirte han av seg et eller annet som var veldig riktig. Eller kanskje var det framstøtet hans på nachspiel som gjorde inntrykk?

-  Vi danset til etiopisk musikk, og småfull som jeg var, tenkte jeg at nå er det på tide å ta på rumpa hennes. Hun ble ikke sint, men sa rett og slett ifra at der skal du ikke ha hendene dine, Sigurd. Og jeg er jo ikke uhøflig, så jeg prøvde ikke igjen før tjue minutter seinere. Hun tok vekk hendene mine da også, forteller han smilende.

I dag er de to forlovet, deler rekkehusleilighet og venter barn om noen få uker.

-  Jeg tror kjæresten min og jeg har gjort mye riktig for å ta vare på forholdet. Å forstå den andre tror jeg er utrolig viktig for å gjøre det lett å være sammen og holde kjærligheten levende. Seble prøver ikke å gjøre meg til en handyman og snekker, det vet hun at jeg ikke er noe glad i å drive med. Så da snekrer hun heller selv.

-  Og vi er veldig impulsive begge to, derfor er utfluktene vi drar på ikke så godt planlagte. Men de ender alltid vellykket likevel. I påska kjørte vi nedover Bohuslän-kysten. Å være høygravid afrikaner i påskefjellet er ikke så veldig stas, så det ble bilferie i stedet, ler Sigurd.

De endte opp i Lysekil.

-  Vi trives på litt odde steder, og det ble en veldig hyggelig kveld til slutt. En finnmarking, et brødrepar og oss to på en sliten restaurant. Fire menn med konjakk og ei gravid dame med vann.

Sigurd klukker og ler på sitt smittende vis på vei opp i barnekarusellen.

-  Hun er veldig ålreit sånn, Seble. Vil hun gå hjem fra en fest, er det ikke sånn at da må jeg automatisk hjem også. Hvis hun ser at jeg koser meg, går hun alene. Jeg tror det er utrolig viktig å snakke sammen og gi hverandre litt rom. Å tvinge den andre med på ting kan fort kvele et forhold.

MELLOM RADIOBILER, popcornkiosker og andre attraksjoner på Tusenfryd høres en jevn strøm av hvisking når Sigurd passerer: «Sigurd, han på TV, Sigurds verden, han derre på TVNorge, Sjarmørskolen». Etter den spede starten i statskanalen har gledessprederen Sollien blitt et kjent navn i mange norske husholdninger. Sigurd begynte som reporter i «Middagsstunden» på P1, et program for tilårskomne som ifølge mora hans handlet litt for mye om sykdom og hvor fælt det er å bli gammel.

-  Selv om jeg er utdannet journalist, hadde jeg aldri noe lyst til å jobbe med nyheter. Da jeg var på radio, merket jeg fort at jeg gjorde meg bedre på flesketur med en busslast gamle damer på vei til Svinesund enn i nøkterne innslag om rømningsveier på aldershjem, konstaterer han.

-  Jeg har aldri tenkt at jeg vil være morsom på TV eller at jeg vil være kjendis, men jeg har vel alltid visst at jeg vil få folk til å le. Og jeg har lyst til å prøve meg mer som skuespiller.

ETTER TIDA PÅ P1 har Sigurd pådratt seg hudeksem på grunn av all reisinga i programmene på TVNorge, hvor han har vært lattermild guide både på egen hånd og sammen med makker Silje Stang. Og nå, sju år etter at han spilte klønete og mislykket sjarmør i «Egil og Barbara» på NRK, har opplæring i flørteteknikker, small-talk og skikk og bruk med en broket forsamling ungkarer utgjort hverdagen for Sigurd.

-  Jeg har veldig tro på disse gutta. Og etter å ha vært gjennom sjarmørskolen vår, har de alle forutsetninger for å få det til på tomannshånd med ei dame, mener Sigurd.

-  Noen av dem har flere forhold bak seg, andre har opplevd sitt første kyss under innspillingen. Men felles for alle er det at de sliter med å forstå sjekkemarkedet. Først og fremst har de begynt å tørre å drite seg ut, og alle har fått bedre selvtillit i løpet av programmet. Vi har pushet dem ganske langt, men det tror jeg har gjort dem godt.

SIGURDS BESTE RÅD til de håpefulle sjarmørlærlingene er å være seg selv. Selv er han i virkeligheten mye mer tonet ned enn klovnen TV-seerne kjenner. Han ser til og med litt ukomfortabel ut der han tasser rundt på Tusenfryd og tiltrekker seg lange blikk. Kanskje er det blikkene, kanskje er det det at han bærer et sukkerspinn en armlengde foran seg, som om det var en hvit og luftig pistol eller noe annet farlig.

-  Mange av oss som lager tøys og tull og moro på TV, er innerst inne ganske sjenerte og ukomfortable med all oppmerksomheten, tror jeg. Vi bruker kanskje humoren som en overlevelsesmekanisme i ungdommen, og prøver å hevde oss på den måten. Jeg trives godt med å være sprellemann foran kamera, men privat er det ikke naturlig for meg å hyle og skrike på en karusell, medgir han.

-  Det viktigste målet for «Sjarmørskolen» bortsett fra at det skulle bli et bra program, var at gutta selv skulle få noe igjen for innsatsen under opplæringen. Og vi har hatt bra stemning og en god følelse hele veien.

BRA STEMNING og en god følelse, ja. Det høres ut som samboerskapet til Sigurd og Seble. Ifølge ham selv har de nesten aldri kranglet disse tre åra forholdet har vart.

-  Det har egentlig vært solskinn stort sett hele tida, vi har vært heldige sånn. To late romantikere som har kost oss mye hjemme. Vi liker å gjøre søte ting som å legge igjen små, gule lapper til hverandre og dra på impulsive kjøreturer til steder vi aldri har vært. Det viktigste i et forhold tror jeg er å ikke bli forutsigbare og kjede seg. Og så er man nødt til å snakke sammen. Ikke snakke til hverandre, men med hverandre, sier Sigurd på hyggelig, formanende lærervis.

-  Forhåpentligvis blir jeg invitert i et par bryllup om noen år, gliser Sigurd og gir gladelig fra seg sukkerspinnet til ei søppelkasse på vei ut av parken.

-  Da tipper jeg at jeg blir bedt om å være toastmaster

.trond.erling.pettersen@dagbladet.no

Engasjert: Konkurransemennesket Sigurd får fritt utløp i bodene på Tusenfryd. Det skulle kjæresten Seble sett.
I bås: Sigurd Sollien er snart førti, samboer og rekkehuseier. På fornøyelsesparken Tusenfryd ble han som et barn igjen.
Sjenert: Til tross for at han sjarmerer og underholder tv-seerne, er Sigurd innerst inne en sjenert og usikker fyr.
Sigurd er egentlig journalist? Han begynte karrieren i eldreradio på P1.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!