Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Sjekk Hippie-Hillary og typen

Bilder har en rekke ganger hatt avgjørende betydning i presidentkampen.

HILLARY CLINTON HAR IGJEN fått kritikk for sin debatt-teknikk. Motstanderne hennes har tatt i bruk tilnavnet «Killary» denne uka.

Og Barack Obama har fått se gamle bilder der han er avbildet i en somalisk folkedrakt.

Det er ikke første gang de har måttet forholde seg historier fra fotoalbumet i den opphetede valgkampen.

HIPPIE-BILL har sin egen profil på nettet og 70-tallsbildene av hårete Bill Clinton og flowerpower-Hillary er dukket opp igjen  her og der på nettet.


Under valgkampen i 1992
 fokuserte republikanerne på at Bill, som aldri dro i militæret, var en hippie som protesterte mot Vietnam-krigen. Demonstrasjonstogene han var med på da han var student ble snart dokumentert. De forsøkte også å bevise at han var med på å brenne det amerikanske flagget. I tillegg ble det en stor sak at han hadde røykt marihuana, men ikke inhalert.

En uke før det viktige primærvalget i New Hampshire i 1992 dukket det opp et brev fra 1969 der han takket en oberst for å ha reddet ham fra militærtjenesten. Her beskrev han også hvor sterkt han jobbet imot krigen i Vietnam.

Som kjent ble ikke bildene og historiene om Hippie-Bill utslagsgivende. Han vant valget og tiltrådte som USAs president året etter.

Hippie-Hillary avgjør nok heller ikke valget. Men det er nok ikke dem som støtter henne som ønsker å fokusere på ekteparet som hasjrøykende, Vietnamprotesterende ungdommer.

VERDENS FØRSTE TV-OVERFØRTE PRESIDENTDEBATT: Richard Nixon møtte John F. Kennedy i Chicago i 1960. Kennedy så bedre ut, virket mer moden, velartikulert og trygg. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
VERDENS FØRSTE TV-OVERFØRTE PRESIDENTDEBATT: Richard Nixon møtte John F. Kennedy i Chicago i 1960. Kennedy så bedre ut, virket mer moden, velartikulert og trygg. Foto: WIKIMEDIA COMMONS Vis mer


BILDER, UTSEENDE OG FRAMTONING
ble for alvor viktig i politikken i 1960. TV-bilder hadde fram til da ikke spilt noen rolle i valgkamper. 

26. september 1960 ble presidentdebatten TV-overført for første gang i verdenshistorien. 70 millioner amerikanere så på. 

Bildene kan ha vært avgjørende for at den republikanske presidenkandidatenRichard Nixon tapte valget mot John F. Kennedy det året. 

NIXON GJORDE EN DÅRLIG FIGUR. Bakgrunnen var hans sjabre form. Nixon hadde fått en alvorlig kneskade i august 1960 og tilbrakte to uker på sykehus.

Han hadde gått ned mange kilo, var blek og lå fortsatt ni kilo under matchvekta da han møtte JFK til debatt. I tillegg hadde han på seg en skjorte med dårlig passform, og nektet å la sminkørene gå løs på ansiktet hans. Diskusjonen om hans «5 o\'clock shadow» (skjeggstubber) ble sentral etter debatten, skriver The Museum of Broadcast Communications.


DE SOM HØRTE DEBATTEN
på radio mente Nixon var vinneren. Men de 70 millionene som så på TV ble ikke imponert over den syke og utilpasse Nixon. De la mest vekt på det de så, ikke det de hørte. TV-seerne så på Kennedy som vinneren av TV-debatten. 

Mer enn halvparten av alle stemmegivere sa at tv-debatten hadde innflytelse på dem. Seks prosent rapporterte at debattene i seg selv avgjorde stemmegivningen.

TV-debattene ble senere lovregulert i USA. Alle skal ha lik taletid. Debattene ble også eksportert til hele resten av verden, og er i dag gjenstand for nitide forberedelser og strategiseminarer også i norsk politikk.

NERVØSITETEN FIKK ANDRE UTSLAG hos den republikanske presidenten Gerald Ford. Han klumset og veltet borti ting, akkurat slik han dumpet inn i sin egen presidentperiode. Ford er nemlig den eneste som har vært både president og visepresident i USA uten å ha blitt valgt.

Bildet av Ford som snublet og falt i flytrappa på Air Force One og virket fullstendig ubehjelpelig, gikk verden over.

I en TV-debatt mot demokratenes Jimmy Carter i 1976 dummet han seg også ut da han sa noe uforståelig om Østblokken:

- Det er ingen Sovjetdominans i Øst-Europa og det vil det aldri bli under en Ford-administrasjon.

Senere sa han at han ikke trodde polakkene så seg selv som dominert av Sovjetunionen.

Han tapte presidentvalget mot Carter.


EN DAME PÅ FANGET
 satte en stopper for demokratenes senator Gary Hart.

I 1988 lå han an til å vinne primærvalget da han ble avfotografert med Donna Rice på fanget om bord på båten Monkey Business.

Ryktene om at han var utro hadde gått lenge, men Hart benektet alt og fikk støtte av kona offentlig.

Media hang på saken, og Miami Herald trykket en artikkel om at den unge Donna Rice stadig ble observert inn og ut av huset hans i Miami.

Hart fordømte pressen, som fikk fikk tak i bilder av modelljenta sittende på fanget til Hart.

En uke etter trakk han seg.

DEN DEMOKRATISKE PRESIDENTKANDIDATEN som overtok gjorde det ikke særlig mye bedre.


Michael Dukakis
huskes i dag best for sin mislykkede fotostrategi. Guvernøren i Massachusetts stilte til valg mot George Bush sr. i 1988 (som heldigvis var ferdig med valgkampene da han  spydde i fanget på Japans statsminister i 2003.)

Dukakis ble beskyldt for å være en liberal mjuking, særlig når det gjaldt forsvar. Han ville for eksempel bygge ned Star Wars-programmet.

Dukakis-kampanjen forsøkte å forbedre dette inntrykket, og sendte ham av gårde til General Dynamics i Michigan for å bli avfotografert på en stridsvogn av typen M1 Abrams.

Meningen var at han skulle fremstå som tøff, men fotografiene virket fullstendig mot hensikten. Det så klumsete og dumt ut, og fortsatt i dag er det dette bildet folk forbinder med mannen. Bush-leiren brukte bildene i sine annonsekampanjer på TV for å vise hvor elendig Dukakis ville gjøre det som øverstkommanderende, ifølge Wikipedia.

Dukakis tapte valget så det sang.


DE BESTE BILDENE
de senere årene har kommet fra demokratenes presidentkandidat John Kerry.

I 2004 tok han en tur til Kennedy Space Center i Florida for å besøke NASAs romferje Discovery. Han så ikke smart ut i den blå NASA-drakten han stilte opp i for fotografering.

Enda verre var det da den langbente akademikeren spilte amerikansk fotball med pressen til stede. Det var så oppsiktsvekkende at Dagbladet.no omtalte saken i 2004.

«Kerry skal være glad for at valgkampen ikke avgjøres på fotballbanen,» sto det i saken.

Kerry tapte presidentvalget uka etter.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

SÅ DUM UT: Michael Dukakis skulle vise hvor opptatt han var av forsvar, men så malplassert ut på denne stridsvogna.
KLØNETE: Bildene hjalp ikke på resultatet. Bush vant valget.
VILLE IKKE LA SEG SMINKE: Folk som så på verdens første tv-overførte presidentdebatt i 1960 la merke til at Nixon svettet, var blitt tynnere og hadde skjeggstubber.
BARACK-BILDET: Bildet av Barack Obama iført en tradisjonell somalisk drakt ble publisert en drøy uke før det viktige nominasjonsvalget i Ohio og Texas.
VIKTIG DEBATT: Hillary og Barack møttes i en tøff debatt denne uka. Hillary kjørte et hardt løp som fikk noen til å dra fram kallenavnet «Killary».
PRØVDE SEG PÅ BASEBALL OGSÅ: Kerry på flyplassen i Las Vegas, også det omtrent en uke før valget.
SÅ TEIT UT: Demokratenes presidenkandidat John Kerry forsøkte NASA-drakten i 2004. Han ble gjort narr av for å se teit ut på bildet.
AKTIV SPORTSMANN: I oktober 2004 spilte Kerry amerikansk fotball på flyplassen i Wisconsin. Bildene gikk verden over. Det var en uke igjen til presidentvalget da bildene ble tatt.
FELT AV UTROSKAPSRYKTER: Gary Hart forsøkte å bli demokratenes president i 1988, men måtte trekke seg etter at dette bildet kom på trykk i avisene. Hart var gift, men ikke med modelljenta Donna Rice, som han har på fanget her.
HIPPIE-BILL OG HILLARY: Hippie-Bill som hadde røyket hasj og <a href=http://192.80.61.73/WebVAX/ETnew/wclin09Jun96.html>protestert mot Vietnamkrigen</a>, ble trukket fram i hans valgkamp i 1992. Nå er bildene av Hippe-Hillary blitt mer interessante. I mange amerikanske miljø er «liberal» og «motkulturell» stygge skjellsord.
HADDE NYLIG VÆRT SYK: En stygg kneskade gjorde Nixon sengeliggende før valgkampen høsten 1960. Kennedy, som hadde vært i Californa på valgkamp, var brun og fin, og struttet av selvtillit. Nixon skrev senere at han aldri før hadde sett konkurrenten i så god form.
KLUMSET: 1. juni 1975 deiset president Gerald Ford ned trappa på Air Force One i Salzburg. Kona Betty ved siden av.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media